Klaaswal is een plaatsje in de Hoekse Waard met rond de 4.000 inwoners. Het ligt onder de rook van Rotterdam en schuin boven Het Haringvliet en vooral boven Het Hollands Diep. Dit dorp heeft al verschillende toppers grootgebracht op de Marathonvluchten, maar ook op andere disciplines binnen de duivensport. Dit keer gaat de aandacht uit naar Wouter van Nederpelt. Een kanjer die prachtige kampioenschappen binnenhaalde in groot verband en zelfs in het grootste verband wat er bestaat in Nederland, namelijk De ZLU. Afgelopen weekend mocht hij diverse keren het podium in Kerkrade betreden. Er was eveneens tijd voor ons om even kennis te maken. Voor die tijd was er slechts telefonisch en mailcontact geweest. Bij de ZLU werd Wouter 1e Fondkampioen en 2e op de Nationale Marathon en tal van andere kampioenschappen, waar we later op terugkomen. Deze topper uit Klaaswaal is in het bezit van een geweldig constante vliegploeg die met regelmaat mooie en zelfs geweldige resultaten neerzet. Tijd om nader kennis met hem te maken.
De liefhebber
Wouter van Nederpelt is een 48-jarige vrachtwagenchauffeur bij De Jong Verpakking. Hij is in de duivensport terecht gekomen via zijn vader. Eerst hielp hij zijn vader en later kreeg hij meer verantwoordelijkheden. Wouter: ‘Eerst deed ik hand- en spandiensten, zoals doffers bij de duivinnen zetten als deze waren thuisgekomen. En zo werd het van lieverlee meer. In 1986 ben ik voor mijzelf begonnen. Eerst met vitesse/midfond duiven. Later zijn de fondduiven voor de overnacht bij gekomen. Nu vlieg ik alleen de dagfond en de overnacht, middaglossing en zlu.’ De eerste duiven voor de overnacht, was het soort August Damen uit Steenbergen, Wim Muller uit Wilhelminadorp en Jan Slabbers uit Swalmen. Deze duiven kwamen via leden uit mijn vereniging in zijn bezit. Verder had hij duiven van zijn vader, J.P. van Nederpelt gehad. In de loop van de tijd is er een belangrijke duif van A. Jonas gekomen. Deze duif kwam uit Limburg via een verkoop. En de laatste paar jaar is het soort van A. Pegels de stam komen versterken. Wouter heeft de beschikking over een hok van 12 meter voor de weduwnaars. Verdeeld in 5 afdelingen. Het hok staat op het zuidoosten. De verluchting is minimaal. En er zit alleen in het voorfront glas om licht en warmte in het hok te krijgen. Wouter start de laatste jaren met ongeveer 26 overjarige marathonduiven en 26 jaarlingen. Voor de jongen heeft hij een hok met 1 afdeling van 4 meter en 1 van 5 meter. Deze staat op het oosten, met veel glas in het voorfront van het hok. Twee ramen zijn voorzien van windbreekgaas om voldoende lucht in het hok te krijgen. Het kweekhok is 6 meter lang. Deze staat op het zuiden met een flinke ren ervoor.
Kampioenschappen
Afgelopen jaar heeft onze vrachtwagenchauffeur prachtige kampioenschappen behaald, die in dit verhaal niet onbenoemd mogen blijven.
- In Afdeling 5 Zuid- Holland:
1e Keizer ZLU vluchten
- Samenspel Noord en Zuid Holland:
1e Superprestige ZLU vluchten
4e Fondkampioen ZLU vluchten
- Fondclub De Glazen Stad:
1e Keizerkampioen alle middaglossingen + ZLU vluchten Totaal 13 vluchten
- De ZLU:
1e Fondkampioen
1e Superprestige
2e Nationale Marathon 8 getekende
3e Nationale Marathon
3e West Europese Super Marathon 8 getekende
5e Pyreneeencup
6e Keizer Grote Fond
7e West Europese Super Marathon
- Internationaal:
1e Europabeker La Colombe Joyeuse
4e Europa Marathon
Dit is toch wel een geweldige erelijst! Wouter mag hier enorm trots op zijn, als je tegen de beste liefhebbers van de marathonwereld je er op deze manier tussen nestelt. Met zelfs 3 eerste plaatsen tegen de absolute top. Hij steeg dan ook vol trots het eerste weekend van januari 2016 naar het hoogste plekje op het ereschavot in Kerkrade … … en dat twee keer.
Stamopbouw
In de loop van de jaren heeft Wouter een stam opgebouwd met de duiven waar hij dertig jaar geleden mee begon. De duiven van eerder genoemde Damen, Muller, Slabbers en vader Van Nederpelt. Later kwam daar de waardevolle duif van Jonas bij en sinds enige jaren heeft hij nieuw bloed in de vorm van duiven van Ad Pegels uit Numansdorp. Wouter over zijn manier van kweken: ‘Het kweken doe ik in het begin van het jaar door middel van kruising. Deze zijn bestemt om in de toekomst op het vlieghok te komen. Die voor de kweek bestemt zijn doe ik van mijn allerbeste vliegduiven of kwekers soms wat inteelt, door bijvoorbeeld mijn allerbeste vlieger tegen zijn moeder te zetten, of een koppeling broer x zus. Ik heb ongeveer 30 kweekkoppels. Het zijn er misschien veel, maar er zijn zo weinig goede kwekers waar je mee verder kan. Als in 4 a 5 jaar geen goede vliegers eruit komt, dan gaat alle nakomelingen met deze voormalige kweekduiven eruit.’
Beste duiven
Eén van de betere duiven van 2015 is de 13-1192251. Deze doffer vloog in 2015 de 21e Nat. Perpignan en eerder dat jaar de 112e Nat. Agen in sector II en de 445e Nat. St. Vincent ZLU. ‘De 251’ van 2013 komt uit Messi. Messi is Wouters allerbeste duif. Hij vloog in de periode 2009 tot en met 2011 onder meer de 1e Nat. St. Vincent sector II ’11, 9e Nat. Bordeaux in sector II ’09, 17e Nat. Mont de Marsan S2 ’11, 50e Nat. Tarbes S2 ’10 en de 59e Nat. St. Vincent S2 ’10. Er zijn weinig betere duiven te vinden!!! Messi stamt af van de oude lijnen waar vader Van Nederpelt ook al goed mee vloog met wat soort van Jan Slabbers, August Damen en Co Jonas. De moeder van ‘de 251’ van 2013 is een zus van Pantani (2e nat. St. Vincent). Ook in de moederskant van ‘de 251’ zit het oude soort van vader Van Nederpelt met duiven van August Damen, Jan Slabbers en Co Jonas. Een andere topper van Wouter is de 12-1570424. Deze doffer vloog in 2015 de 91e Nat. Barcelona en de 289e Nat. Narbonne. De vader van deze duif is voor een groot deel van het oude soort van Van Nederpelt met een fikse vleug Batenburg. De moeder van deze knappe vlieger is weer van het soort van Jan Slabbers, August Damen en T. Weening. De laatste goede vlieger die we meenemen in dit verhaal, is een jaarling, de 14-1015613. Deze doffer vloog in 2015 als jaarling de 9e Nat. Cahors in sector II en ook nog eens de 387e Nat. Bergerac in dezelfde sector. Dit enorme talent komt van vaderskant uit een ingeteelde zoon van Messi, de eerder genoemde topduif. Messi stond op een duivin die uit zichzelf komt met zijn moeder. Dit inteeltexperiment mag als een groot succes gezien worden, als een zoon van dit inteeltproduct direct de 9e nationaal Cahors vliegt. De moeder van deze goede jaarling is een dochter van ‘de Master,’ die vijf maal bij de eerste 60 nationaal vloog van St. Vincent en Mont de Marsan. Een enorme crack !!! De moeder van de goede jaarling is voor het grootste gedeelte van het soort van Jan Slabbers met wat van August Damen en een vleugje Verschoor en Gebr. Kuijpers. Uit de opsomming van deze goede duiven kun je opmaken dat Wouter met behulp van het voorwerk van zijn vader een geweldige stam duiven heeft opgebouwd.
… wordt vervolgd …
Recente reacties