Op zondagochtend even naar zessen werd Ron van Winden door zijn vader gewekt. Hij had een feestje gehad en lag pas een paar uur te slapen. Pa Wim had net een duif geklokt van Agen. Dit moest een vroege duif zijn. Ron wilde hier graag voor gewekt worden. Zeker toen later bleek dat deze duif de eerste was van de hele sector II. De duiven waren zaterdagmiddag om 12 uur gelost. De wind was in heel Frankrijk Noord tot Noordwest. Nachtduiven lagen niet voor de hand, maar vroeg in de ochtend moest het kunnen. Dat gebeurde dan ook, maar de duiven waren niet ‘dik gezaaid.’ 6.09 uur viel de eerste duif in Schipluiden bij vader en zoon Van Winden en de tweede duif viel al weer vijf kwartier later bij een goede liefhebber uit Hardinxveld-Giessendam, Muilwijk. Voor tien uur vielen er maar 11 duiven in Afdeling 5. We spreken dus van een pittig vluchtje. Muilwijk uit Hardinxveld had naast de tweede duif in Afdeling 5, ook de derde duif. Nummer vier was De Graaf uit Alphen aan den Rijn en nummer vijf André Fortuin uit Strijensas. In de kop van de uitslag maakte naast Muilwijk (16 prijzen van de 29 gezette duiven), ook Jansen uit Nootdorp een mooie serie neer met 11 prijzen van de 17 gezette duiven, beginnend met prijs 8 en 10 tegen 1.737 duiven.

Het Hok Van Winden edited

De winnaars

Vader Wim (55 jaar) en zoon Ron (21 jaar) uit Schipluiden zijn de glorieuze winnaars in sector II en dus ook in afdeling 5 Zuid Holland. Hun bonte doffer was er in de vroege ochtend al om 6.09 uur. Hij legde de afstand van ruim 909 km af met een gemiddelde snelheid van 1.295 mpm. Een fantastische prestatie !!! Wim is van beroep teeltbegeleider bij een potplantenkwekerij. Dit bedrijf kweekt kalanchoë’s en calandiva’s. Ik raad u als lezer aan deze planten eens de googlen, want u herkent ze zeker. Het zijn mooie bloeiende kamerplanten. Ron is bedrijfseconomie gaan studeren, na het behalen van zijn HAVO-diploma en hij doet nu zijn afstudeeronderzoek.

Wim is op zijn 14e jaar begonnen met duiven. Mensen uit zijn dorp brachten hem ermee in contact. In het begin werd er op de snelheidsvluchten gespeeld en in 2005 werd de overschakeling gedaan naar de marathonvluchten. Op het hok van 5 meter zitten naast de jongen, 40 vliegduiven. Dit hok staat thuis. De vliegduiven worden op dubbel weduwschap gespeeld, nadat er jaren op het nest is gevlogen. Bij vrienden staat een kweekhok van drie meter voor 10 kweekkoppels.

De duivenstam bestaat grotendeels uit duiven van Piet van der Marel (soorten Van Loon en Van der Wegen) en Jan van der Spek. Vorig jaar zijn er ook duiven vanuit Wassenaar gekomen van Team Vollebregt (sterke vlieger op de ZLU).

Winnende duif Agen Van Winden edited

De winnende duif

De winnende duif is een bonte doffer, ‘de 831’ van 2010. Het is een zomerjong. De afkomst is van de eerste fondduiven die in 2005 naar Schipluiden zijn gekomen. Dit waren duiven van Jan van der Spek en Piet van der Marel, beide uit de Lier en van Arthur Jansen (Nootdorp). Uit een koppeling van deze eerste fondduiven uit 2005 is deze doffer gekweekt. De vader (‘de 415’) is een duif van Jan vd Spek (stamboom onbekend, vermoedelijk soort Jan Ernest) en de moeder (‘de 886’)  is een duif van Piet van der Marel (vd Wegen, via John vd Krogt, de Lier).
Deze moeder (‘de 886’ dus) kweekte in 2007 al ‘de 075,’ die vader was ‘de 414’ en nestmaat van ‘de 415.’ Deze doffer (075) vloog drie keer (2009 1x en 2010 2x) een kopprijs vanuit Bordeaux op de middaglossing. In afdeling de Kuststrook een 2e, 3e, en 5e en een 10e, 14e en 21e in de SNZH (fondclub van heel Zuid en Noord Holland). Deze doffer is helaas verspeeld in 2011.

De tweede duif van Agen (kwam om half 12) was een zoon van deze duif, ‘de 075,’ en dus een neefje van de winnaar 831.

De winnende duif was tot deze vlucht geen hoogvlieger. Al moet wel worden gezegd, dat hij in zijn leven ook pech heeft gehad. Hij won o.a. de 223e Cahors tegen 1.597 duiven, de 38e Agen tegen 678 duiven en de 72e Bergerac tegen 1.408 duiven. In 2014 kwam hij op de eerste vlucht gewond aan de vleugel terug. Hij is dat jaar niet verder mee geweest. In 2015 liet hij gelijk zien van het juiste hout gesneden te zijn, want van zo’n vlucht de eerste spelen van heel sector II, dat doe je niet zomaar.

 

De voorbereiding op het seizoen

De vliegduiven zijn begin maart gekoppeld en alle koppels hebben 1 jong groot gebracht. De jaarlingen worden van het begin van het seizoen elke week gespeeld (aangezien zij als jong alleen op de navluchten meegaan.) Vaak krijgen deze duiven nog een overnachtvlucht aan het einde van het seizoen.

De oudere vliegduiven (waaronder die voor Agen) zijn dit jaar vanaf de derde week april wekelijks gespeeld tot aan Blois. De duiven krijgen tijdens het fondseizoen diverse fondmengelingen door elkaar gemengd. Het voer komt van Havens, Matador, Koopmanmengeling en Teurlings. Soms worden de duiven iets teruggenomen met zuivering.

De duiven krijgen naast het voer het product ‘Sukses’ (mengeling van brood met vitamines) van Zaadhandel Het Westen, Delft, wat de overbuurman is. Daarnaast krijgen ze teentjes knoflook en knoflookextracten van Travipharma. Soms wordt er een BS over het voer gegeven.

 

Tot Slot

De duivensport wordt in Schipluiden op een ontspannen manier beleefd: ‘Het is een een leuke hobby waar plezier aan beleefd wordt en waar af een toe een leuke prestatie … mooi meegenomen is.’ Moeder Van Winden helpt af en toe bij de duiven. Als het nodig is, laat ze weleens de duiven los.

Ook de contacten met andere liefhebbers zijn leuk: ‘Anderen helpen, zoals wij in het begin ook geholpen zijn. Zo vloog André Mosterd uit Maasdijk al eens een 17e nat St. Vincent sector II (3e Kuststrook) met een door ons gekweekte duif.’

De aankomst van een vroege duif geeft altijd weer een kick, dat ondervond Wim van Winden zondagochtend en nu was het ook nog eens de eerste van een groot concours … … sector II. Ik wil Wim en Ron, maar ook mevrouw van Winden nogmaals feliciteren met deze grandioze overwinning. Het laatste woord is aan de liefhebbers zelf: ‘Iedereen bedankt voor de leuke reacties op onze overwinning.’

jaco-handtekening