Het komt niet vaak voor dat het zo spannend is tussen de nummer één en twee van een marathonvlucht, maar dit keer was het zo spannend dat we dagenlang niet wisten of Gerard Schalkwijk of Willem Mulderij de winnaar was. Eerst werd zelfs gezegd dat Gerard de winnaar was, maar twee dagen later bleek toch Willem de echte winnaar te zijn. Dat is een zure appel voor Gerard als je bijna officieel te horen krijgt als je de eerste ben, al kan hij natuurlijk blijven terugkijken op een topweekend. Na deze twee toppers complementeert Jay Lissenberg uit Utrecht het podium met de derde plaats.

 

De uitslag

  1. Willem Mulderij, Vinkenbuurt
  2. Gerard Schalkwijk, Lopik
  3. Jay Lissenberg, Utrecht
  4. Jan van Straten, Utrecht
  5. Vertelman en zn, Hoogkarspel
  6. Jan Roelofs, Alkmaar
  7. IJsbrand Kaptein, Akersloot
  8. Tekin, Medemblik
  9. Koopman, Almere
  10. Coen van Haarlem, Terborg

Naast de top 10 is er nog een mooie uitslag te melden voor Coen van Haarlem. Hij had 22 prijzen van de 35 ingezette duiven. Paul Baas en Richard van den Berg zijn sinds dit seizoen een combinatie in De Kwakel. Zij hadden 19 prijzen van de 30 Agen-gangers.

 

De winnende liefhebber

De wedvlucht Agen is deze editie gewonnen door Willem Mulderij uit Vinkenbuurt (een plaatsje ten oosten van Zwolle). Hij laat de laatste jaren met regelmaat zien over een sterk duivenbestand te beschikken. Deze 46-jarige winnaar is in het dagelijks leven Managing Director Kovax Europe. Vanwege dit werk is hij regelmatig een week op reis en dat vereist een makkelijk manier van duiven houden en je ziet dat deze manier goede prestaties niet in de weg staat. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Willem: ‘Mijn vader en oom hadden duiven, ik ging vanaf dat ik kon lopen mee. Op mijn 8e jaar bouwde ik mijn eerste hokje en een jaar later dachten mijn vader en oom: laten we er eens wat fatsoenlijks neerzetten.  Vanaf dat moment was ik verkocht. De eerste duiven kwamen van Albert van der Flaes voor de korte afstand en Aleid Hogeslag en Hennie Zwijnenberg voor de fond. Ik vloog tot mijn 25e voor het generaal kampioenschap, maar haalde de extra punten al snel op de overnacht. Inmiddels staat er in de tuin16 meter vlieghok, en een zolder voor de kweek. Hierin staan 10 kweekboxen en de rest is voor voedsterkoppels.’ Willem heeft 65 vliegduiven, waarvan het merendeel jaarlingen. Deze gaan alle jongen vluchten mee en daarna allemaal naar Bordeaux ZLU. (26 deze keer, 20 terug). Naast de vliegduiven heeft hij 10 kweekkoppels welke steeds worden overgelegd. Daarnaast 7 testkoppels. Duivenvrienden Dani Kreileman uit Nieuwleusen en Harm Kuipers uit Heeten kweken ook uit deze duiven, zodat we snel weten of ze promoveren naar de kweekboxen, of voedsterduif gaan worden.

 

Stamopbouw

In 2005 heeft Willem voor het eerst bij Jan Theelen duiven gehaald. Daar kwam dus gelijk de moeder van veel van zijn beste duiven vandaan. Tot 2011 is er elk jaar wat bij gehaald bij deze nestor van de marathonsport in Nederland. Zijn bezoeken aan Jan  zijn niet alleen voor de kwaliteit, maar zeker ook voor het aangename contact.  Bijna uit elke gehaalde duif komen wel enkele bruikbare duiven. De laatste jaren heeft Willem succesvol duiven van Nico Volkens ingebracht, uit al zijn topduiven. Ook hier geldt niet alleen de kwaliteit van de duif, maar zeker ook het prettige contact met Nico. Daarnaast zijn er individuele duiven van enkele liefhebbers bijgekomen. Zoals een dochter van de Jander, die de moeder is van de 14e nat ZLU Bordeaux jaarlingen 2015. De stamvader van 1998 komt van Herman Brinkman. Deze doffer won zelf 20 overnachtprijzen en uit deze goede vlieger zijn veel goede vliegers gekomen. Vorig jaar is het laatste jong eruit gekweekt. De Herman Brinkman-doffer is een element van Willems oude stam, die nog volop zijn terug te vinden op de hokken in Vinkenbuurt.

Winnende duif Agen

De winnende duif

De winnende duif is de NL2014-1514152. Deze nog vrij jong winnaar komt uit een geweldige kweekduivin. Zij is de beste kweekduiven die Willem ooit gehad heeft. Het is de 2005-1693305. Ze is ook de moeder van de 49e nat ZLU Bordeaux, 83e nat ZLU St. Vincent, 19e nat Orange, 27e nat. Cahors, de 07-901 3e asduif marathon, 9e asduif SMN 2010, etc. Dit allemaal met andere doffers! De vader van deze duif is een duif van duivenvriend Rieks Lonsain uit Nieuwleusen. Willem: ‘Regelmatig ruilen we wat, waar we beide succesvol mee zijn. Geloof wel dat ik kan zeggen dat deze vader uit zijn meest succesvolle kweekkoppel komt.’ Vorig jaar won de winnende duif als jaarling op Narbonne de 883e van 5.338 duiven. Prima voor een jaarling op zijn afstand.

 

… wordt vervolgd …