Barcelona is dé klassieker voor de ZLU-liefhebbers. De vlucht die aan de andere kant van de Pyreneeën start, spreekt voor iedereen tot de verbeelding. Hoe vliegen de duiven richting Nederland? Door het Rhônedal of onder het Centraal Massief langs richting Agen en dan de grote snelwegen volgend richting het Noorden. En hoe zijn dan de verschillen in het weer die de duiven tegenkomen. In deze editie zaten talrijke buien die de verschillen nog eens groter maakten en die er voor zorgden dat vele duiven het thuishonk nog niet hebben bereikt. De duiven die dat op zondag wel redde, zijn doorzetters en die zijn scherp genoeg geweest om de moeilijkheden onderweg te trotseren. Willem Kuijt uit Lunteren speelde nationaal de 9e prijs en was de eerste in de ochtendlossingscompetitie van Stichting Marathon Noord. Altijd een grote eer om van deze ‘club’ de eerste te zijn en met een 9e nationaal is dat een dubbele reden om trots op te zijn.

 

De winnende liefhebber

De eigenaar van de snelste Marathon Noordduif van Barcelona is Willem Kuijt uit Lunteren. Deze 59-jarige Opzichter van de Gemeente Wageningen is met kleine tussenpozen ruim 50 jaar duivenliefhebber. Vanaf zijn zesde jaar heeft hij duiven in een gezin waar veel dieren rondliepen, maar hij was de eerste die met duiven begon. Rondom zijn trouwen (in 1979) is hij noodgedwongen even gestopt met de duiven, omdat je op een flat geen duiven houden kan. In 1982 kwam hij in Doorn te wonen en startte hij weer met programmaduiven. Zijn eerste duiven kwamen van veel hokken. Met de duiven van Van Dijk en De Bruin uit Driebergen kwamen er wel degelijk successen. Een paar jaar later in 1987 ging Willem in Boskoop werken. Hij verhuisde ook naar die plaats en zette daar de hobby voort … nog steeds als programmaspeler. Dit spelletje werd uiteindelijk te veel van het goede. Mede hierom werd in 1997 de overstap gemaakt naar de marathonvluchten. Er kwamen duiven van Chris en Jaap van de Velden uit Zuid Beijerland, Jan de Wijs uit Wateringen en Hennie Metselaar uit Waddinxveen. Het liep lekker daar in Boskoop. Er werden mooie resultaten geboekt met vluchten van 15/16 prijzen van de 18 ingemande duiven op St. Vincent. In die jaren in Boskoop had Willem ook goed contact met plaatsgenoot Willem van der Velde, de Barcelona-specialist bij uitstek. In 2007 heeft onze hoofdrolspeler alles verkocht en verhuisde hij naar Lunteren. Hij had inmiddels een baan in Wageningen en startte in 2009 opnieuw met de duiven. Eerst op een ander adres en vanaf 2010 op het huidige adres. De start was met duiven van Jaap van der Velden en daar is een enkele van Wilfried Pieters bijgekomen.

 

De winnende duif

De winnende Barcelona-duif van Marathon Noord is ‘Noa’, ‘de 189’ van 2012. Barcelona 2016 was haar vierde vlucht en ook haar vierde prijs. Na de 608e nationaal Perpignan 2014, 1.009e nationaal Barcelona 2015 (geklokt rond half 10 in de avond op de tweede vluchtdag) en de 307e nationaal Perpignan 2015, werd de stijgende lijn dusdanig doorgezet dat zij nu de 9e nationaal won. Deze blauwe duivin komt uit een stel goede voorouders. De vader komt van Gebr. Helsdingen en is een broer van ‘Het Fenomeen’, 1e nationaal Bordeaux ZLU 2009. Hij herbergt de soorten van AP Overwater en Chris en Jaap van de Velden. De moeder is een dochter van de ‘Super Vanoppen’ van Jaap van de Velden. Deze kweker is de vader van 6 duiven die bij de eerste 30 nationaal hebben gevlogen en is een zoon van de wereldberoemde ‘Blauwe Vanoppen’ van de familie Wijnands uit Maastricht. De ‘Super Vanoppen’ stond op ‘Dochter Cheeta’, die de 46e nationaal Bergerac won, toen de moeder van ‘Noa’ eruit kwam.

Willem met de winnende duif

Het seizoen

Eind maart worden de vliegduiven gekoppeld. Ze komen op broeden en broeden dan over om vervolgens op weduwschap te komen. Willem is met 90 vliegduiven begonnen, waarvan de helft jaarling. Op weduwschap worden ze ingevlogen. Deze inwoner uit Lunteren korft overal in wat voor hem op dat moment gunstig is, Velddriel, Giesbeek of de eigen club. Bij slecht weer wordt er een weekje overgeslagen of als het meevalt … zelf afgericht. Tijdens de opleiding worden ze voor diverse ZLU-vluchten op stand gebracht. De koppels zitten dan sinds dit seizoen voor het eerst tussen de weduwnaars en dat is goed bevallen. Naast de vliegduiven heeft Willem 15 kweekkoppels, waarvan 3 tot 4 rondes (90 jongen ongeveer) worden gekweekt. Hij ruilt ook nog wat jongen met zijn broer, die in Duitsland woont. Het hele jaar krijgen de duiven Wielink-voer, in het seizoen aangevuld met de vetrijke fondmengeling van Natural. Naast het voer krijgen de duiven met regelmaat pinda’s en snoepzaad. Medisch wordt er weinig gedaan … een geelkuur tijdens het broeden (in april) en na een pittige vlucht krijgen ze nog wel eens een geelkuur in het water.

 

Duivensport

Willem is een fanatieke duivenliefhebber. De vakantie wordt er op aangepast …  voor het seizoen en soms er na. In het seizoen is alles gericht op de duiven. Willem ruilt wat duiven met zijn broer in Duitsland en verder oriënteert hij zich met wie hij op den duur wat op kan trekken in zijn omgeving. Hij woont nog niet zo lang in Lunteren. Hij woont in de buurt van de comb. Van Kooten-van Bemmel en met hen heeft hij leuk contact en daar gaat hij weleens duiven kijken. Gert van Kooten en Elias van Bemmel zijn spontane mensen en bij hen gaat Willem weleens gezellig ‘melken.’ De vluchten is het mooist van de duivensport metname de ZLU-vluchten. Onze opzichter wil graag eens duiven draaien in de avond van een ZLU vlucht, dat is hem tot op heden in Lunteren nog niet gelukt.

 

Tot Slot

Op de aankomstdag van Barcelona was plaatsgenoot Henk Ouderdorp bij Willem. Ze zaten samen de meldingen te bekijken, toen Mijnie, Willems partner, riep: ‘Er komen 2 duiven aan!’ Eentje viel op het hok en de ander ging door. Dat was een schitterende ervaring. Het is ook Mijnies idee om de duif Noa te noemen. Een duif met zo’n prestatie verdient een naam.

Tot slot hoopt Willem, dat de grenzen tussen de afdeling weg gaan vallen, zodat je lid kan worden waar je wilt. Hij zou nu graag in afdeling 7 lid zijn. Tot op heden kan het niet, wat jammer is. Dit zou moeten veranderen, want het kost leden …

zo’n star beleid !!!

Willem bedankt voor je gastvrijheid en je openheid over je manier van duivenhouden … Nogmaals Gefeliciteerd !!!

jaco-handtekening