In 2010 won Vincent Vork alle grote kampioenschappen op de middaglossing. Eerste in de afdeling 5, in de sector 2 en ook nationaal kampioen. Na zeven jaar is er niet veel veranderd of het moet zijn dat het ( versleten en verrotte) jongeduiven en jaarlingenhok afgebroken is en vervangen door een nieuw. De prestaties zijn in ieder geval gebleven en de uitslagen zijn nog steeds vaak imponerend.

Intro
In Midden Nederland, tussen Woerden en Mijdrecht, ligt het landelijke Noorden. Vlakbij de Nieuwkoopse plassen rij je door het fraaie Hollands landschap. Net buiten de dorpskern woont Vincent met zijn gezin op hetzelfde perceel als zijn schoonouders. Nadat Vincent jaren op de bloemenveiling heeft gewerkt, is hij nu bloemenkweker. Hij voert nu dus aan in plaats van verwerken van bloemen! Buiten de kassen waar Hortensia’s gekweekt worden, is er voldoende ruimte voor de duiven van Vincent en de paarden van zijn vrouw Colinda en hun dochters.

De start als duivenliefhebber
Van huis uit waren er altijd al duiven. Vincent zijn broers hielden duiven en toen één van beide minder tijd kreeg, werd Vincent duivenmelker. Het was toen 1978 en t/m 1985 is onder de naam Gebr. Vork gevlogen. Hierna is er acht jaar met zijn oom Piet Spring in ’t Veld gevlogen en werd er op de programmavluchten regelmatig bij de eerste 10 generaal kampioenen  gevlogen in de “CC Leiden”. In die tijd tegen oa. de Gebr. de Wit! In 1988 werd om 5.48 uur een duif van Bergerac geklokt. Deze won een kleuren tv met teletekst en was de aanzet naar de fond. Zeker toen een seizoen later deze prestatie werd geëvenaard. Eind 1992 werden twee koppels duiven gehaald bij Willem Kooi uit Voorhout. Hieruit is Vincent zijn “Daxdoffer” gekweekt. Deze won de 25e nat. Dax in 1995 en dat was een loodzwaar concours. Verder heeft Vincent veel geleerd van Jan van Mastrigt. Jan is duif en denkt als een duif.

Middaglossing
Diverse jaren werd er aan de middaglossing deelgenomen. Vincent vond dat het aantal vliegduiven het niet toeliet dat er ook aan de ZLU vluchten werd deelgenomen. Ook werd er in de tijd dat hij op de veiling werkte alleen maar met doffers op weduwschap gevlogen. Puur om het tijdgebrek. Het voor Vincent favoriete nestspel nam teveel tijd in beslag, ook om het gezin de nodige aandacht te kunnen geven. Ook mag de hulp van zijn schoonvader hier niet onvermeld blijven. Zonder enige kennis van de duivensport, volgde hij wel alle instructies van Vincent op. En dit met groot succes getuige het volgende overzicht:

Kampioenschappen middaglossing t/m 2016:
2010 Nationaal Kampioen Middaglossingen.
2010 1e S.N.Z.H. Overnacht Nationale Vluchten.
2010 1e S.N.Z.H. Duifkampioen Nationale Vluchten.
2011 7e S.N.Z.H. Fondkampioen Nationale en Sector 2 vluchten.
2014 1e S.N.Z.H. Winnaar West Nederlandse Marathon.
2014 5e S.N.Z.H. Fondkampioen Nationale en Sector 2 vluchten.
2015 2e S.N.Z.H. Overnacht Nationale Vluchten.
2015 3e S.N.Z.H. Super Prestige Nationale en Sector 2 vluchten.
2016 3e S.N.Z.H. Keizerkampioen Nationale en Sector 2 vluchten.
2016 3e S.N.Z.H. West Nederlandse Marathon-Cup.
2016 4e S.N.Z.H. Onaangewezen Fondkampioen Nationale en Sector 2 vluchten.
2016 5e S.N.Z.H. Fondkampioen Nationale en Sector 2 vluchten.

Anno 2017…
Wordt er alleen nog maar aan de vluchten met ochtendlossing deelgenomen. Omdat Vincent nu bij huis Hortensia’s kweekt is er wel tijd om de duiven op nest te spelen. Niet dat dit niet arbeidsintensief is, maar de spaarzame vrije tijd kan nu zelf ingedeeld worden en dat is zeker een groot voordeel. In 2017 alleen al wist hij 3 Teletekst noteringen te behalen op de ZLU vluchten: 4e nat. St.Vincent ZLU, 6e  nat. Perpignan en 10e nat. Pau.
De mooiste resultaten van 2016 en 2017:
4e-131e nat. St. Vincent 2017 (2/2)
6e-87e-117e nat. Perpignan 2017 (12/25)
10e-47e -165e nat. Pau 2017 (5/11)
63e-73e -88e nat. Agen Oud 2017 (24/50)
16e -60e nat. Pau 2016 (4/7)
38e -80e -109e nat. Narbonne 2016 (6/7)
Naast al dit geweld op de ZLU vluchten wist hij in 2016 ook nog de 1e nat. Agen Sector 2 met ochtendlossing te winnen met zijn bekende “Zenith”.

Hok en verzorging
Er werd met maximaal 44 koppels duiven van twee jaar en ouder aan de ZLU vluchten deelgenomen. Deze koppels zitten in een hok van zeven meter dat op het zuiden gericht staat. Voor het hok is een soort serre geplaatst. Hiermee wordt de warmte en het licht  gevangen. Vincent kan wel wat met schuiven werken in de serre. In het hok zelf is het plafond weggehaald en aan de binnenkant van de dakspanten dichtgemaakt op de nok na. Hierdoor wordt de verbruikte zuurstof afgevoerd.
Half maart worden de duiven gekoppeld en wordt er gebroed, maar er wordt wel gezorgd dat de eieren niet uitkomen. Hierna volgt een periode van weduwschap. Er wordt in twee ploegen gekoppeld, zodat er op kleine jongen gespeeld kan worden op Pau en Agen. Hierna worden er geen standen meer verbroken. Agen van afgelopen seizoen gooide wel veel roet in het eten, want na de acht dagen mand gingen er maar weinig duiven terug op hun nest en begonnen een nieuwe cyclus.
99% van de duiven wordt op twee vluchten per seizoen gespeeld. De incidentiele 1% is voor de derde keer gespeeld. Ook worden de duiven verduisterd tot eind mei en hierna meteen belicht van 05.00 uur tot 23.00 uur zonder dat de lamp uitgaat. Vincent vindt het grote voordeel van belichten dat zijn (nest)duiven veel meer eten. Ze hebben immers veel meer tijd om voeding op te nemen! De verzorging is ’s morgens summier te noemen. De duiven worden schoongemaakt, krijgen eten, drinken en dat is het. ’s Middags gaan alle vliegduiven er om 16.30 uur voor een uur uit. Niets blijft binnen en er wordt met de vlag gewerkt. De reden dat ze maar één keer per dag trainen is dat Vincent het te onrustig op de hokken vindt. Nu hoeven de duiven maar één keer gestoord te worden.
Buiten het fondseizoen krijgen de duiven een seizoen mengeling van de Patagoon. Vanaf eind mei krijgen de duiven All-in one van Beijers. ’s Morgens krap op de vloer in voerbakken en ’s avonds ruim in potjes in de broedbakken. Een paar keer per week krijgen de duiven Mulitimix van de Patagoon en vanaf eind mei Energy plus (Versele), Tovo en pinda’s ’s avonds op de vloer als toetje. Verder krijgen de duiven geen bijproducten.
De medische begeleiding is in handen van v/d Sluijs en Göbel. Vincent en beide artsen gaan vriendschappelijk met elkaar om en als er ’s avonds duiven kunnen vallen, komen Stefan en Hans ook weleens kijken. De vasthouders, jongen en jaarlingen zitten in een hok met evenveel afdelingen. Dit staat haaks op het hok van de oude duiven.

… wordt vervolgd …