Vorige week heeft u het eerste deel van het verslag kunnen lezen over de topspeler uit Noorden, Vincent Vork. U heeft kunnen lezen over zijn start als duivenliefhebber, zijn prestaties op de middaglossing tussen 2010 en 2016. En u heeft een beschrijving kunnen lezen over de hokken en de verzorging. In dit laatste deel schrijft Arco van Vliet over de opleiding, de prestaties in 2016 en 2017 op de ZLU-vluchten en de duiven die dit voor elkaar hebben gekregen. Lees met veel plezier verder …

Vanaf de kweek
De ongeveer 16 koppels vasthouders zorgen voor ongeveer 80 jongen. Deze worden na het seizoen met “de kar van Oudewater” afgericht. Er worden door vele liefhebbers uit diverse windstreken jongen bijeen gebracht en in een aantal  stappen naar de Belgische grens gebracht. Dit is voor Vincent genoeg. De jaarlingen worden in de vereniging vanaf de eerste vlucht in april ingekorfd. Ze zitten met beide geslachten in één afdeling, zonder broedbakken en alleen op schappen. Op de grond wordt wel eens genesteld, maar er wordt dan wel gezorgd dat de eieren niet uitkomen. Hun opleiding eindigt met drie dagfondvluchten. Na deze twee seizoenen worden alle duiven die deze opleiding doorlopen hebben overgewonnen naar de afdelingen van de oude duiven. Hier worden ze gekoppeld en na drie dagen vliegen ook de hardnekkigste duiven naar hun nieuwe onderkomen. Vincent houdt wel in de gaten welke duiven er koppeltjes gevormd hebben. Deze koppelt hij in het oude duivenhok met elkaar in een lege broedbak. De oude duiven worden meestal buiten de vereniging om opgeleerd. Na wat korte africhtingen zijn de oude duiven in het afgelopen seizoen vier weken achtereen in Hank ingekorfd. Dit is voor Vincent ongeveer 480 kilometer en met de westenwind van afgelopen seizoen hadden de duiven hier geen problemen mee. Hiermee zat het invliegen erop en waren de duiven klaar voor hun fondvluchten. Voordat de duiven de mand ingaan voor een fondvlucht worden ze vier tot vijf dagen apart van de koppel gelapt op een afstand dat ze ongeveer 25 minuten moeten vliegen.

Emma

De duiven
Het duivenbestand is met de overschakeling van middag- naar ochtendlossing niet veranderd. Er is alleen een toevoeging gekomen van de Loos/Rijsbergen duiven en die hebben een geweldig gepakt op de toppers die Vincent al had. Zij hebben geen namen, maar wel een fantastisch palmares. Zo zitten er de “35”, de “40”en de “50”. De eerste twee zijn duiven van P. de Haas uit Leiden en de laatste komt van Peter de Haan (Verweij/ de Haan). Deze werden gekruist met de Loos/ Rijsbergen duiven en enkele van Chris en Jaap van de Velden maken het kweekhok compleet.
Enkele toppers die in 2017 voor vroege prijzen zorgden zijn:
De twee nestzusjes NL14-263 “Sanne” en NL14-264 “Emma”.  Zij komen uit de boven beschreven “40” met een duivin van Loos/Rijsbergen. “Emma” won de 10e nat. Pau en de 2e (int)nat. duivinnen, nadat ze een seizoen eerder al de 109e nat. Narbonne gewonnen had. “Sanne” deed bepaald niet voor haar onder en behaalde de 4e nat. Perpignan. Ze werd om 23.38 geklokt. In het volle donker zaten Vincent en enkele supporters nog na te praten zonder te denken dat er nog duiven konden komen. Plots een bonk en een plof en “Sanne” zat op het dak. Zonder te dralen liep ze naar binnen. Vincent kan er eigenlijk nog niet over uit en praat met veel respect over haar prestatie. Op haar eerste fondvlucht in 2017 behaalde ze de 165e nat. Pau.
Dan was er ook nog “Floor” (zie boven). Zij heeft ringnummer NL13-187 en heeft als vader een doffer van Loos/Rijsbergen en een volle zus van Vincent zijn topper de “50” als moeder. “Floor” won op de sectorvlucht/klassieker St. Vincent zowel in 2015 en 2016 de 15e nat in de sector 2. In 2017 won ze de 4e nat. St. Vincent zlu tegen 3037 duiven.
Verder is het vermelden zeker waard dat “Zenith” van Vincent in 2016 de 1e prijs  op de ochtendlossing van de sector 2 vlucht vanuit Bordeaux won en later in ’16 en ’17 respectievelijk  de 31e nat. en 88e nat. vanuit Agen zlu.
De oma van  “Sanne” en “Emma” ( moederskant)  is weer de moeder van “Zenith”.
De kweekstrategie van Vincent is duidelijk. Geen goed maal goed, maar zeer goed maal zeer goed en met het nodige geduld, wat met regelmaat wordt beloond. Vanaf hun derde jaar worden er resultaten van de duiven verwacht en met een duif uit bewezen lijnen kan er nog wel eens een jaartje bijkomen.

Sanne

Slot
Ondanks dat Vincent weinig vrije tijd te besteden heeft, worden er toch zeer goede resultaten behaald met de duiven. Een goed uitgevoerd bedrijfsplan en de nodige inzet zijn hier debet aan. Vooral de achtergrond van zijn duiven moet de doorsnee liefhebber aanspreken. Geen ronkende namen en de daarbij behorende financiële offers die daarbij gebracht moeten worden om deze te kopen, maar bij kennissen en directe concurrenten gehaalde duiven die minstens net zo goed presteren op alle niveaus. Gezien de jeugdige leeftijd van de vliegploeg zal Vincent Vork niet voor het laatst in de kop van de uitslag gestaan hebben.

Arco van Vliet