Als verslaggever van De Fondkrant kwam ik in de jaren ’90 van de vorige eeuw met regelmaat in de Hogestraat in Tiel. De stad van Betuwe-jam en zijn Flipje. In die jaren woonden naast de broers Rini en Tom van Dee (apart spelend met duiven … trouwens) de oude topper Adrie van Zon. Adrie had duiven die van Duffel tot en met Barcelona aan de kop konden vliegen en ik kwam daar met enige regelmaat, omdat hij naast diverse kampioenschappen in groot verband ook nog weleens een NABvP-concours won. Toms jongere broer Rini was in de jaren een liefhebber waar je moeilijk van won op de overnacht fond en als je een keer van Rini won dan was er altijd nog Tom. Over deze broers heb ik eveneens meerdere verslagen geschreven. Rini is verhuisd en Adrie heeft het tijdelijke voor het eeuwige geruild. Nu heeft alleen Tom, samen met zijn dochter Bianca, nog een duivenhok op de Hogestraat staan. En na een periode dat je hen niet elke keer aan de kop van de uitslag zag staan, hebben ze de laatste jaren weer de weg naar boven gevonden. In 2016 werden ze Kampioen Marathonvluchten van de afdeling 7 Midden Nederland. Een voorlopig hoogtepunt en tevens een prachtige prestatie !!! Het lukt je vast niet elk jaar om liefhebbers als Steenbeek en zn, Orné Hardeman, Henk de Bree, Wout van den Hoek, Rob van Moorselaar, Piet van Straten, Gebr. Holleman, Herman Koopman en Albert Poulisse allemaal tegelijk te verslaan. Tom en Bianca deden dit in 2016 wel.

 

De liefhebbers

Deze combinatie bestaat uit vader Tom van Dee (64 jaar) en zijn dochter Bianca. Bianca is de steun bij het wegbrengen van de duiven, de administratie en voor de gezelligheid tijdens opwachten van de duiven. Sinds enkele jaren loopt Tom bij huis en verzorgt hij de duiven alleen. Het is voor hem een goede ontspanning. Hij is in de duivensport terecht gekomen door zijn schoonvader Gradus Smits, de grootvader van Bianca. Tom: ‘Daar verzorgde ik de duiven van hem als het nodig was. In 1973 vanaf ons trouwen ben ik thuis begonnen met de duiven. Ik kreeg veel duiven van liefhebbers uit de omgeving.’ Met die duiven haalde Tom wel successen en had hij veel plezier. Op zijn huidige adres woont hij vanaf 1990. Vanaf die tijd werd meer en meer de overstap gemaakt richting de fond. De eerste echte marathonduiven kwamen van Piet Heikamp uit Zetten, aangevuld met wat duiven van Gijs Dolleweerd. Tom: ‘Op de verkoop in de club kocht ik een IJsbonte doffer van de Belg Kerkschot. Later koppelde ik deze doffer aan een duivin van Dijkhuizen uit Amersfoort. Uit dit koppel kwamen verschillende hele goede duiven uit zoals ‘de 32’.’ Deze doffer won altijd de 1e of 2e prijs op vluchten als St. Vincent en Dax van Tiel tegen toppers als Van Tuil als Neerbos en zn, Adri van Zon en Peter van der Linden. Dat was begin jaren ’90.

11-081

St. Vincent en Perigueux

Het seizoen 2016 begon halverwege juni met de Koninginnenvlucht St. Vincent. Op deze vlucht hadden Tom en Bianca hun geroutineerde ploeg van 6 weduwnaars mee. De helft kwam thuis voordat de prijzen verdiend waren. De eerste van dit trio won de 10e prijs in afdeling 7 tegen 1.123 duiven. Nationaal was dat goed voor de 30e prijs tegen 3.278 duiven. De tweede duif was ook prima op tijd met de 231e nationaal en de derde kwam net nadat de helft van de prijzen waren verdiend. De eerste duif van St. Vincent is een prachtige donkere doffer van 2011, ‘de 81’. De vader van deze goede doffer is van het oude soort van Tom en Bianca, met redelijk veel bloed van de duiven van Piet Heikamp. Deze vader was een regelmatige prijsvlieger op St. Vincent, maar niet zo goed als zijn zoon. De moeder van deze teletekst-duif is een zwartbonte duivin en deze duivin heeft naast het goede oude bloed van de stam van Tom en Bianca veel bloed van de Van der Wegen-stam van Hennie Wennekes uit Tiel.

De tweede vlucht van het jaar was Perigueux. Op deze vlucht spelen Tom en Bianca overwegend onervaren twee-jarige duiven. In 2016 waren dit er 11 en de vierde prijsduif won de 289e prijs tegen 1.888 duiven. De eerste duif had de 63e prijs en nationaal de 165e tegen ruim 7.000 duiven. De vierde duif won later op Orange een nog betere prijs en die gaan we bij deze vlucht nader bespreken. Perigueux was de minste vlucht van de 6 vluchten die voor het kampioenschap van de afdeling tellen. Slecht was het allerminst, maar op de andere vluchten lieten de Tielse duiven van de Hogestraat meer van zich spreken.

 

De voorbereiding op het seizoen

Half februari startte het seizoen voor Tom en Bianca. De duiven werden toen gekoppeld. De duiven brachten samen een jong groot tot een dag of 15 of 16. Daarna gingen de jongen met de duivin eraf. Vanaf dat moment zaten de duiven op weduwschap. Vanaf de eerste vlucht worden de duiven ingespeeld. Dit inspelen loopt door tot en met de eerste dagfondvlucht. Daarna worden er ploegjes gemaakt. De doffers van 3 jaar en ouder gaan naar St. Vincent en later Albi. De twee-jarigen gaan naar Perigueux en later naar Cahors. De jaarlingen worden goed ingespeeld op de eendaagse fond en krijgen één marathonvlucht (Orange of Bergerac). Verder hebben deze toppers uit Tiel 7 duiven voor de eendaagse fond.

 

Het hok

In de tuin staat 9 meter duivenhok. 6 meter is voor de weduwnaars en 3 meter is voor de jongen. Het hok is een aantal jaren terug wat aangepast. De verluchting is zo gemaakt dat er een schoorsteen-effect is ontstaan. Er zitten onderin roosters en de ‘vuile’ lucht wordt bovenin de nok afgevoerd.

Het hok

 

… wordt vervolgd …