Vorige week heeft u kennis kunnen maken met Tom en Bianca van Dee uit Het Betuwse Tiel. U kon een samenvatting lezen van de geschiedenis als duivenliefhebber van Tom. Verder kwam de opbouw naar het seizoen naar voren en de eerste twee vluchten die tellen voor het kampioenschap Marathonvluchten van Afdeling 7 Midden Nederland.  Het lukt niet elk jaar om liefhebbers als Steenbeek en zn, Orné Hardeman, Henk de Bree, Wout van den Hoek, Rob van Moorselaar, Piet van Straten, Gebr. Holleman, Herman Koopman en Albert Poulisse allemaal tegelijk te verslaan. Tom en Bianca deden dit in 2016 wel. Dit keer gaan we verder met de laatste 4 vluchten en gaat nog iets lezen over de stamopbouw. Veel leesplezier …

 

Albi en Orange

De derde en vierde vlucht waren Albi en Orange. De laatste vlucht was een vlucht met een ochtendlossing en een zware ook. Voor de ZLU-spelers … deze vlucht was gelijk met Marseille. Op Perigueux werd door Tom en Bianca redelijk gespeeld en zeker niet goed. Er werden wat punten verspeeld, dus begon (achteraf gezien) de achtervolging richting de eerste plaats van de Afdeling 7 Midden Nederland op het onderdeel Marathonvluchten. Op 8 juli Albi gingen 9 (vooral oude) duiven mee. Ruim de helft eindigden in de prijzen. De eerste duif won in afdeling 7 de 11e prijs tegen 1.037 duiven. Nationaal won hij de 30e prijs tegen 3.278 duiven. De doffer die deze mooie prijs op zijn naam schreef, is ‘de 049’ van 2011. In zijn loopbaan won hij diverse prijzen op de vluchten Cahors, Perigueux en Bergerac. De prijs op Albi was zijn voorlopig hoogtepunt. Deze kras-doffer komt uit een doffer wat een kruising is van Steketee x Polder via Albert Klaassen en Steketee met een vleugje Hagens via Klaas Sturris. De moeder van deze Albi-duif komt uit een doffer van Piet Heikamp met een duivin van Mijnis Gijssen. In deze duivin zit soort van Saarloos (50%), Jo Lardenoye en Jan de Wijs.

13-572

Op Orange hadden Tom en Bianca wederom 9 duiven mee en 2/3e deel had prijs. In de Afdeling 7 Midden Nederland had de eerste duif de 18e prijs tegen 960 duiven. In sector 3 was het goed voor de 67e prijs tegen 3.861 duiven. Deze eerste duif is uiteraard weer een doffer, ‘de 572’. Dit keer is het een Kraswitpen van  2013. Vorig jaar was deze duif op Orange ook al een mooie prijs met de 16e prijs in Afdeling 7 Midden Nederland tegen 1.145 duiven. Verder won hij al mooie prijzen op Perigueux en Bergerac en een prijsje op Aurillac. De vader van deze doffer heeft een hoog Van Zomeren-gehalte (Alex is een duivenvriend van Tom en Bianca) met een vluegje Jan Rothuizen en Gebroeders van den Heuvel. De moeder van deze Orange-topper komt uit het Kweekkoppel. Dit koppel bestaat uit een doffer van Saarloos en een Steketeeduivin via Cees Nijdeken.

08-99 kweekduivin Nijdeken

Steketee-duivin via Cees Nijdeken

Stamopbouw en het hokbestand

De basis van de huidige stam van deze Tielse Toppers zijn vooral duiven van Piet Heikamp. Rechtstreeks, maar ook via duiven van  wijlen de Gebroeders Van den Heuvel uit Tiel. Verder hebben Tom en Bianca duiven van Mijnis Gijsen en Albert Klaassen erbij gehaald. Het beste koppel op dit moment bestaat uit een late jonge duivin (2008) van Cees Nijdeken (soort Steketee) met een Saarloos-doffer (via Martens uit Waspik, zie hoofdfoto). Daarnaast hebben ze een duifje van Alex van Zomeren van het soort Cor de Heijde. De vliegploeg van Tom en Bianca bestaat uit 38 weduwnaars: 12 jaarlingen, 12 tweejarigen, 14 oude bewezen duiven. Hieronder zitten 7-8 dagfondduiven. Daarnaast hadden ze eerst 12 koppels en nu nog 8 kweekkoppels, o.a. drie eigen goede vliegers. De kweekmethode is kruisen met goed x goed. De Heikamp duiven blijven zo veel mogelijk bij elkaar.

Cahors en Bergerac

In het laatste weekend van juli werd Cahors gevlogen. Wederom hadden de toppers uit Tiel 9 duiven mee. Ruim de helft hadden prijs (33e, 77e, 101e, 116e en 124e tegen 1.168 duiven). De eerste duif had de 151e in de sector 3 tegen 4.407 duiven. De eerste duif was ‘de 204’ van 2012. Deze regelmatige prijsvlieger won al eerder prijzen op Perigueux, Bergerac en Albi. Zijn vader komt uit een doffer van Jan Rothuizen met een duivin van Gebr. van den Heuvel. De moeder van deze Donkerkras komt uit een doffer van Piet Heikamp met een duivin van Mijnis Gijsen.

14-012

De laatste vlucht van het seizoen was Bergerac en telde alleen voor het Kampioenschap van de Afdeling 7. Tom en Bianca hadden dit keer 11 duiven mee en wederom haalden ruim de helft de prijzen. De eerste duif won de 34e prijs tegen 1.405 duiven. De eerste duif was ‘de 012’ van 2014. Deze doffer won prijs op Orange, Perigueux en Bergerac. De vader van deze donkere krasdoffer is veelal van het basissoort van Tom en Bianca. Hierin zit ook een goede duivin van Henny Wennekes. De moeder van de eerste duif van Bergerac is een mengeling van de duiven van Mijnis Gijsen, Piet de Vogel, Steketee en St. Weisz.

 

Tot Slot

De voeding van de duiven is bij deze liefhebbers van de Hogestraat heel eenvoudig. Ze krijgen voer van Van Robays met op de laatste dagen wat extra snoepzaad en pinda’s. Om de 4-5 weken krijgen de duiven een geelpil en de duiven krijgen met regelmaat Proback 1000 van Brockamp. De duiven worden wel regelmatig gecontroleerd door de dierenarts (meten is weten).

Bianca en Tom van Dee

Tom en Bianca genieten samen van de duiven. Het thuiskomen van de duiven vinden ze het mooist. Neem nu de laatste Bergerac. Tom: ‘We hadden 11 ingekorfd in plaats van 10. We stonden bovenaan in de afdeling. Met 11 duiven telt de tweede duif ook voor 10% mee … we moesten dus wel een tweede duif draaien. De regen kwam met bakken naar beneden. De eerste duif kwam pal uit het oosten. Het werd wat droger en toen kwam vrij snel de tweede … een jaarling! Dat was geweldig … de missie was geslaagd!’ Tom en Bianca hebben een paar dagfondduiven van broer Rini en Comb. Kruk-van Tuil. Tom tot slot: ‘Invliegduiven moeten we afschaffen, omdat we dan grotere concoursen krijgen in het verenigingsspel. In de duivensport hebben we elkaar nodig. Vooral in de club!’ Tom en Bianca … bedankt voor de gezellige middag en de openheid over de manier van spelen met jullie duiven!

jaco-handtekening