Zoals u deze week al heeft kunnen lezen op Het Marathonduivenjournaal is met Limoges het marathonduivenseizoen gestart. Limoges is de eerste vlucht voor de afdelingen 7 t/m 11. In dit werkgebied waren ongeveer 6.600 duiven mee. De snelste duif van deze groep viel in Wezep bij Tijmen en Willem Koele. Deze vader en zoon combinatie werden hiermee niet alleen de winnaar van afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie, maar eigenlijk ook van sector 3 en 4. Hiervoor was het geen officieel concours, maar desalniettemin een prachtprestatie van de Nationaal Kampioenen van 2018 en een goede start van het seizoen 2019.
Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie
In deze afdeling waren 1.895 duiven mee. De snelste duif van de GOU was ook de snelste over alle afdelingen. De winnaars waren de Nationaal Kampioenen van 2018 Tijmen en Willem Koele uit Wezep. Deze vader-zoon combinatie klokte hun winnende duif om 4.14 uur op een afstand van 806 km. De snelheid kwam hiermee op 1.806 mpm. De nummer twee werd in Elburg, eveneens in de vroege ochtend, geklokt om 4.35 uur. De snelheid van deze duif was 1.748 mpm. De eigenaar van deze topper is J.A. van Triest. De derde plaats was voor Jan Janssen uit Groesbeek. Zijn duif bereikte het hok even na half zes. De Top 10:
1. Tijmen Koele en zoon Willem, Wezep
2. J.A. van Triest, Elburg
3. J.W.A. Janssen, Groesbeek
4. Comb. Zoetbrood en co, Apeldoorn
5. Bas Zutphen, Zutphen
6. E. Grote Gansey, Heino
7. G. J. Nieuwenhuis, Twello
8. Aart Hup, Oene
9. Bert Eikelboom, Heerde
10. Gerrit van ’t Goor, ’t Harde
Aart Hup had 10 prijzen van de 10 gezette duiven. Van Triest 7 van de 12. Comb. De Gunst uit ’t Harde 11 van de 16, beginnend met de prijzen 13 en 20. E. van den Hoek, Harderwijk, had 90% prijs met 10 duiven mee. Hij begon op plaats 15. Jan Fijn uit Harderwijk had twee duiven mee en beide duiven hadden prijs. Zijn eerste duif won de 27e prijs. Cor Walda uit Zwolle had 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste duif zat op plaats 29.
De
winnende liefhebbers
Achter
de naam T. Koele & Zoon, Wezep, op de uitslagen, schuilen de mannen Tijmen
(63 jaar) en zijn zoon Willem (34jaar). Tijmen werkt niet meer. Hij
is afgekeurd wegens zijn ziekte. Willem heeft zijn eigen bedrijf, een
administratiekantoor in Wezep. Beiden zijn als jonge jongens via vader in de
duivensport terecht gekomen. Vader Tijmen via zijn vader en Willem natuurlijk via
zijn vader Tijmen. Tijmen begon als de meeste liefhebbers als allround
programma-speler. Hij speelde onder de naam Comb. Koele met zijn vader en
neven. Enkele jaren nadat Tijmen met zijn zoon Willem ging spelen werd er ook
een stap naar de marathonvluchten gezet. De eerste fondduiven kwamen van Piet
Heikamp uit Zetten en Bennie de Vries uit Bolsward. Deze duiven zitten helaas bijna
niet meer in de stam. Misschien nog in een enkele duif iets soort van Piet
Heikamp. Dat zijn er echter niet veel.
Hoeveel meter hok heeft u tot uw
beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? Willem: ‘Ons hok bestaat
uit 2 hokken 1 van 24 meter en 1 van 4 meter (Het oude dagfond hok van mijzelf).
De hokken zijn alsvolgt verdeeld: 5 vliegafdelingen, 3 jonge duiven afdelingen,
2 kweekafdelingen. Het hok van 4 meter is verdeeld in een kweekhok en een jonge
duivenhok. De hokken staan op het zuiden en voor de hokken zitten rennen, die
afzonderlijk open en dicht kunnen.
Onze huidige stam bestaat uit duiven van Arjan Beens, Henri Hoeks, G.J. van
Vilsteren, Rik Ros, Verweij – de Haan en zo links en rechts een paar nieuwe er
bij die zich nog moeten bewijzen.’
De winnende duif
De winnende duif is rechtstreeks afkomstig van Henri Hoeks uit Bovensmilde. Deze hebben de mannen als jonge duif van hem gekregen.
De mannen spelen op het nest. De winnende duivin is gespeeld op jongen van ongeveer 7 dagen.
Waar komt deze duif uit? Willem: ‘Jammer van deze duif is, dat stamkaart niet helemaal compleet is! Ik heb een aantal jongen bij Henri opgehaald uit kinderen van de Samoerai om hier mee te gaan spelen. Henri had vermoedens dat de moeder van de 268vreemdging met een doffer en hij heeft opgeschreven: vader onbekend. De moeder is een dochter Samoerai x Dochter Jane (Comb. vd Berg Utrecht).
Dit was de 5e vlucht voor deze duivin. Hierbij zaten o.a. twee vluchten vanuit St. Vincent. Op deze vluchten won ze helaas geen prijs. De duiven van Henri doen het bijzonder goed bij Tijmen en Willem. Vooral op de verre afstanden doen ze het goed en als het zwaar gaat. Vandaar de keuze dat de Limoges-winnares als 2 jarige en 3 jarige mee is geweest op St. Vincent. Vorig jaar heeft ze haar plek op het hok afgedwongen door een 119e te vliegen op een redelijke snelle Bergerac. Vandaar de keuze dat ze dit jaar niet meegaat op St. Vincent, maar Limoges heeft gehad. In de loop van het verdere seizoen wordt er gekozen voor Agen of Dax. Nu vliegt ze dus een 1e op Limoges. Deze mooie overwinning is al vast binnen.
De opbouw en start van het seizoen
De mannen zijn het seizoen gestart met 130 vliegduiven en hebben daarnaast nog 30 tot 35 kweekkoppels. Ze kweken voor zichzelf zo’n 150 jongen, die uit de kwekers en de allerbeste vliegers worden gehaald. In het laatste weekend van april zijn de duiven gekoppeld. De winnende duif heeft geen jong grootgebracht en is op haar eerste jong op Limoges ingemand. Vanaf de eerste vlucht op het programma zijn de duiven meegeweest. Eén weekend is er overgeslagen vanwege het weer. De duivinnen slaan weleens een vluchtje over als ze moeten leggen. In het weekend voor het inkorven van een marathonvlucht worden de duiven niet gespeeld, maar zo’n 60 km zelf weg gebracht.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. In het seizoen krijgen de oude duiven Koopman All-in One en de jongen de Jan Keen mengeling. Naast het gewone voer krijgen de duiven grit en piksteen en als extra brandstof voor de grote vluchten pinda’s. Wat doen jullie aan medische begeleiding? De Nationaal Kampioenen: ‘Voor de 1e vlucht (14 dagen voor Limoges) worden de duiven gecheckt bij Robert Kasperink en daarna een periodieke check bij Robert. De duiven krijgen een geelpil 4 weken voor Limoges. De eerstvolgende controle hadden de duiven geen geel. Dan krijgen ze dus ook geen geelpil. Op zaterdag, zondag en maandag voor korven word er wat tegen de koppen gedaan in de vorm van Belgatai en Orni speciaal.de meeste producten geven wij van Belgica de Weerd, omdat wij daar een goed gevoel bij hebben.’
De Beleving
Hoe beleeft u de duivensport? De mannen uit Wezep: ‘Wij zijn allebei fanatiek op onze manier. We spelen echt als combinatie met beide onze eigen takken. Verder vullen wij elkaar perfect aan. We hebben regelmatig telefonisch contact met Rik Ros, Henri Hoeks en Arjan Beens. Met hen overleggen wij dingen en praten we veel over de duiven. Het mooie aan de duivensport zijn de vriendschappen die ontstaan en natuurlijk de prestaties van de laatste jaren. De opbouw van dit seizoen is wel met vallen en opstaan gegaan. We zijn een paar goede duiven verspeeld en dan komt zo’n overwinning toch wel een beetje onverwachts.’
Tot Slot
Aan het eind van dit verslag willen vader en zoon Koele de wens uitspreken dat het wederom een mooi seizoen mag worden voor iedereen en dat er nog een paar mooie vluchten mogen volgen. Tot slot wil ik Tijmen en Willem nogmaals van harte feliciteren met deze mooie overwinning. Ik vind het jammer dat ik afgelopen voorjaar niet in staat was om een mooie reportage over het winnen van Het Nationaal Kampioenschap heb kunnen schrijven … we hopen dat in de toekomst nog een keer te mogen en kunnen doen.
Recente reacties