Terwijl de duiven van St. Vincent morgen in Zuid Frankrijk waarschijnlijk gelost gaan worden, blikken we nog even terug op de overwinning van Simon Kuipers op Limoges in de Afdeling Friesland. Een prachtige seizoensstart van de mede-eigenaar van Kweekcentrum Friesland. Hij heeft samen met Gerben van Loon een prachtig kweekhok met duiven van onder meer Noël Peiren en Utse en Jelle Jellema. Deze topper uit het Friese Oudega haalde de laatste decennia al meerdere kopprijzen op de middaglossing in Friesland en sector 4. De start van seizoen 2019 kun je met de overwinning op Limoges gerust een droomstart noemen. Het is een nieuwe parel aan de ketting van prachtige prijzen van het hok van Simon en natuurlijk van de nazaten van het Kweekcentrum Friesland. Hieronder leest u meer achtergrond van deze mooie prestatie. Omdat Simon uitgebreid zijn visie op het voeren en de medische begeleiding uiteen heeft gezet, heb ik de reportage in twee delen gesplitst. Het was te mooi om achterwege te laten …

Het seizoen
De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld. De marathonspeler uit Oudega heeft ruim 50 doffers en dus ook ruim 50 duivinnen. Hij probeert ze wel om en om te spelen, zodat er altijd een partner thuis is. Dit lukt niet altijd, soms worden ze beide op dezelfde vlucht ingekorfd. De duiven worden 1 maart gekoppeld en de 2-jarige en ouder brengen geen jongen groot. Ze komen 1 of 2 keer op eieren en daarna gaan ze op weduwschap. De jaarlingen brengen 2 jongen groot (vanwege de bakvastheid) van de beste vliegers en de kwekers. In het begin worden de duiven verduisterd … zeg maar van maart tot half mei om dan op Limoges er helemaal klaar voor te zijn. De duiven zijn in januari gekuurd tegen paratyfus en daarna geënt tegen paratyfus en later nog eens tegen paramixo. Voor de rest is er niets gebeurd. Geen geel kuur op eieren of jonge duiven of Ornithose, totaal niets. Simon over zijn seizoen: ‘Ik speel de duiven alleen op de 7 NPO overnachtvluchten en soms op Barcelona. Na de laatste vlucht gaan we 2 tot 3 weken op vakantie. Daarna worden de ruim 100 jonge duiven op de natour gespeeld. De jonge duiven worden alleen geënt tegen paramixo. Verder worden de jonkies niet gekuurd of verduisterd. Puur natuur. Ook mijn jongen zijn natuurlijk wel eens ziek, die zet ik dan in quarantaine en handel wat volgens mij wijs is. Verspeel ook zeer weinig jonge duiven op de navluchten. Mag ook graag op de Taartvluchten nog een ploegje jongen meegeven.’ En over het voeren: ‘Ik ben van beroep Voedingstechnoloog (afgstudeerd in Wageningen) en ben dus erg kritisch op voer en voersystemen. Tijdens mijn gehele duivensportcarrière heb ik het voer altijd zelf gemengd om de juiste balans te krijgen tussen:
basisvoer – eiwitrijkvoer – vetrijkvoer – eiwitarm voer. Sinds 2010 hoeft dat niet meer, omdat de samenstelling van het voer van Matador overeenkomt met mijn visie over hoe goed voer er uit moet zien en op een eenvoudig wijze te gebruiken is. Als je onderstaande voersoorten gebruikt in de juiste opbouw en op juiste wijze verstrekt, heb je voedingstechnologisch prima onderbouwde en uitgebalanceerde voersamenstelling, die er op gericht is om duiven topprestaties te laten leveren op de fond- en de marathonvluchten:
Premium Start (deels te gebruiken als zuivering)
Voedingsstoffen:
eiwit 12,2% (7,2), vet 6,4%, sachariden (koolhydraten/suikers) 59,7% en vezels 6,3%
Premium Fond (als basis)
Voedingswaarde:
eiwit 15,8% (7,9), vet 9,3%, sachariden (koolhydraten/suikers) 53,6% en vezels 6,7%
Turbo Energy (50% mengen bij basis)
Voedingswaarde:
eiwit 13,3% (8), vet 12,8%, sachariden (koolhydraten/suikers) 551,6% en vezels 7,6%
Premium High Energy (10 kg zakken, in potjes bijvoeren)
Voedingswaarde:
eiwit 16,5%, vet 20,3%, sachariden (koolhydraten/suikers) 40,9%
Bijproducten:
Altijd vers beschikbaar voor de duiven: Maagkiezel, Kipmineralen, Zeewiergrit (Jodium), Kleikoek, Piksteen en Oestergrit
In de broedbak voeren: (ruim na het afvoeren)
Een mengsel van 50% lijnzaad en 50% snoepzaad, koolzaad, raapzaad, hennep en ongebrande pinda’s met vlies per duif per dag bijvoeren zo’n 5 tot 8 stuks.
Incidenteel geeft ik:
Appelazijn, lijnzaadolie, tovo (eiwit/krachtvoer), P40.
Elektrolyten (DHP)
Vloeibare vitamines (vit. B-complex)
Biergist
Zonder medicijnen kan men tegenwoordig niet en heb dus alles in huis. Als de duiven echt TOP zijn zoals momenteel hoef je dus helemaal niets te ondernemen. Maar altijd scherp blijven en als het nodig is adequaat handelen. Hoe minder je de medicijnpot hoeft te gebruiken, des te beter wordt je seizoen.
Medicijnen, in het vliegseizoen alleen indien nodig!: (1 en 2 altijd op voorraad!):
1. Trichomoniasis (geel): ronidazole (minimaal 3 dagen achterelkaar, het best is 7 dagen)
2. Paratyfus:  Trimethoprim sulfa ( 1 week kuren enten en daarna 2 weken kuren), liever niet tijdens de rui of Chloramphenicol-n van Chevita. Sachets van 6,5 gram per liter water. Gedurende 5 dagen kuren en daarna enten. Het heeft als nadeel is dat het een erg bittere smaak heeft.
Tegen luizen en mijten: parasita van Beaphar, dit is op basis van Ivermectine, 2 druppels in de nek, 1 op de stuit en 1 onder elke vleugel. Bij de oude duiven ± half april en bij de jongen in juli, ruim voor de navluchten. Veerust is een spray die bij de Welkoop te verkrijgen is, werkt zeer goed (dierenarts Karel Lewin). Werkbare stoffen: Pyrenthrinen en piperonylbutoxide opgelost in water. Sprayen op onderkant vleugels en op de stuit. Ook goed tegen bloedluis.
Ornithose-complex:
Vroeger gebruikte ik daarvoor spiramycine en chloortetracycline (S&A van Dr. Stam). Tegenwoordig kuur ik hier nooit meer tegen.
Coccidiose en (haar, spoel, lint)wormen, daartegen wordt bij niet gekuurd. Mocht uit mestonderzoek blijken (doe ik te weinig) dat ze bijv. wormen hebben, dan zou ik natuurlijk wel kuren.
Tegen pokken onderneem ik ook niets. Mochten ze pokken oplopen, dan heeft dat als consequentie dat je de duiven niet kunt spelen, maar het is wel de beste (en de goedkoopste) enting.
Jonge duiven worden ergens in juli allemaal geënt tegen paramixo en verder krijgen ze geen medicijnen. Ze zitten in een hok met openramen en een ren er voor, worden niet verduisterd en gespeeld op de navluchten.
Al de oude duiven worden tegen het paramyxovirus geënt in de kerstvakantie, ook de jongen ent ik dan weer (2 keer binnen een half jaar) om extra weerstand op te bouwen.’

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Onze ROC-directeur: ‘Voor mij is de duivensport een prachtige manier om mijn drukke werk en vele nevenfuncties die ik heb binnen en buiten de sport te relativeren. Even tussen de duiven en je bent al de stress van de dag kwijt.’ Is je gezin betrokken bij uw hobby? Simon: ‘Ze leven wel mee en staan er positief in, maar ze hoeven mij niet te ondersteunen qua werkzaamheden. Met Gerben van der Loon heb ik Kweekcentrum Friesland in Boelenslaan en wij hebben al vanaf 1989 samen kweekduiven. Elk jaar investeren wij in onze duiven. We vliegen elk op ons eigen erf en Gerben won nog de 1e sector 4 op Cahors in 2015. We zijn dus ook elkaars concurrenten. Daarnaast is mijn zwager Auke Heidstra in Rottevalle een op en top duivenliefhebber. Hij heeft 3 keer de 1e in sector 4 op St. Vincent gewonnen, wie doet hem dat na. Elk jaar brengt mijn vrouw Janny haar jongere broertje een paar duiven uit onze beste kwekers om ze ook bij Auke te testen. En hier slaagt hij zeer goed mee.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? De mede-eigenaar van Kweekcentrum Friesland: ‘Voor mij is de beleving dat je een ‘team topsporters’ onder je hoede hebt, die je optimaal moet voorbereiden, begeleiden, monitoren, motiveren en ga zo maar door. Het is een heel systeem aan handelingen (voerwijze, training, verduisteren, medische begeleiding etc.) die je met je duiven doet om te excelleren op de 7 NPO-overnachtfondvluchten. Voor mij is dat mijn doel, de dagfond gebruik ik om mijn jaarlingen te spelen en ervaring op te doen. Soms speel ik de jaarlingen ook wel op een van de laatste overnachtvluchten. Dan gaan ze bijv. 2 keer mee op de dagfond en dan op 1000 km.’

Tot Slot

Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Onze topwinnaar: ‘Ik was ’s nachts al een aantal keren naar buiten geweest omdat de weersomstandigheden het mogelijk maakten dat duiven door zouden kunnen vliegen in de nacht. Om 4.45 uur ben ik definitief uit bed gegaan en heb elektrolyten in het water gedaan en het voer klaargezet, alles om de duiven zodra ze thuis zijn zo goed mogelijk te verzorgen. Goed 5 uur heb ik mij op het terras geïnstalleerd met een kopje koffie en een krantje. Om 5.30 uur kwam precies uit de goede hoek een duif aangevlogen en met een zwierig duik landde hij op de klep. Kippenvel op je armen en geweldig dat je deze vroege duif zag vallen.  Echt onvergetelijke momenten.’ Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Simon: ‘Volgens mij moeten we in een tanende sport als duivenliefhebbers naar elkaar toe wat meer compassie tonen. Zorg met elkaar dat je onze mooie duivensport waardig en respectvol neerzet naar de buitwacht en wees wat toleranter naar de mede liefhebbers toe. Mijn credo is: Wat je geeft is, wat je krijgt!
Dank je wel, Simon voor je informatie en de extra info over het voeren. Ik wil je vanachter de laptop je nogmaals feliciteren met je mooie overwinning op Limoges en je nog heel veel succes wensen op de komende marathonvluchten !!!