Bijna 20 jaar geleden was ik voor het eerst in Valkenburg op het ZLU-feest. De eerste 25 per vlucht werden gehuldigd. Liefhebbers met de eerste serie 2 en 3 én de liefhebber met de langste afstand, die in de prijzen speelde. Dat laatste vond ik bijzonder. Dat stimuleerde de mensen uit Overijssel, Drenthe en boven in Noord Holland om aan de ZLU-vluchten mee te doen. Tot mijn grote verbazing moest er iemand uit Friesland op een bepaalde vlucht naar voren komen om deze prijs in ontvangst de nemen … Jelle Outhuyse uit Harlingen.

 

Wij zijn inmiddels bijna 20 jaar verder. Wat is er veel veranderd. Er is veel gebeurd. Noord Holland overheerst in 2015 de ZLU vluchten, Friezen staan op teletekst op deze marathon-vluchten. Groninger Rutger Rittersma wint Bordeaux ZLU. Mooi dat de mensen op de lange afstand ook vroege duiven kunnen pakken, als de omstandigheden hen de gelegenheid geven. En …

 

… op Barcelona 2015 onder loodzware omstandigheden pakt een liefhebber op de Waddeneilanden een duif van Barcelona ruim voor de helft van de prijzen … op een kwart van de uitslag ongeveer …… formidabel !!! Deze prestatie werd geleverd door de duif, die ‘Youri’ wordt genoemd door zijn eigenaar en goede marathonspeler Simon IJnsen uit Hollum van het prachtige Waddeneiland Ameland.

 

‘Youri’ won de voorgaande jaren tweemaal prijs op St. Vincent en nu op Barcelona. Wat een klasbak. Hij won ook diverse prijzen, zelfs bij de eerste 10 van zijn vereniging, op de inspeelvluchten (vitesse-vluchten). Hij werd op Barcelona ingemand op een groot jong en aangepikte eitjes. Barcelona is voor Simons duiven 1.362 km. Hij is voor 75% een Jellema-duif en voor 25% van het goede soort van Nico Volkens. De vader van ‘Youri’ is ‘Inteelt Saffier’ (uit ‘Saffier’ met haar eigen zoon) en de moeder van ‘Youri’ komt een doffer van Nico Volkens (uit ‘Prince’ en ‘Gita,’ beide kleinkinderen van het superkoppel, waar onder andere ‘Dali’ uit komt) en de moeder van de moeder van ‘Youri’ komt weer van Jellema. Namelijk uit ‘Lucas’ met een dochter van ‘Zwart Goud.’

 

‘Youri’ won voor Simon IJnsen een prachtige prijs op Barcelona. 388e nationaal en bij de eerste 10 van Friesland. En dat op een overvlucht van ruim 150 km op Midden Nederland en bijna 300 op Zuid Limburg en Zeeuws Vlaanderen. Simon … … hier kijk je nog tientallen jaren vol trots op terug …… Gefeliciteerd !!!

jaco-handtekening