Afgelopen weekend was de eerste vlucht van het Internationale marathonprogramma. Tegelijkertijd is het de aftrap van het seizoen voor de deelnemers van de Fondunie 2000. Dat is traditiegetrouw de vlucht Pau. Wat ook een traditie begint te worden is dat deze vlucht niet op de geplande datum wordt gelost. Nevel was dit keer de spelbreker op vrijdagochtend, zodat de lossing werd verschoven naar zaterdagochtend en wel om 7.20 uur. Dit keer is er wel op de voorbestemde losplaats gelost, wat de afgelopen jaren ook weleens anders is geweest. De omstandigheden waren warm op zaterdag en zeer warm met een hoge luchtvochtigheid op zondag met over het algemeen de wind op kop. Wat me dan opvalt, is dat de eerste duiven Internationaal toch de 1.000 mpm aantikken en dat de prijzen in Nederland rond half drie zijn verdiend (gemiddelde Nederlandse afstand). Onze duiven kunnen veel aan, als ze in een goede conditie zijn. Er zijn steeds meer duiven uit het goede hout gesneden. Enkele van deze toppers zitten op het hok van Sil van Vliet uit Ter Aar.

Pau Fondunie 2000
In het spel van de Fondunie 2000 waren 1.253 duiven mee. De eerste prijs in de Fondunie 2000 komt voor de derde keer op rij (na Narbonne en Perpignan 2022) op naam van Sil van Vliet uit Ter Aar. Hij klokte zijn winnende duivin om 7.21 uur op een afstand van 1.056 km. De winnende snelheid komt hiermee op 976 mpm. Hij heeft daardoor een voorsprong op de nummer twee, Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht, van 19 mpm. Nummer drie van het concours is de tweede duif van Sil.  De Top 10:
1. Sil van Vliet, Ter Aar
2. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
3. Sil van Vliet, Ter Aar
4. Jelle Jellema, Nijverdal
5. Sil van Vliet, Ter Aar
6. Jan Hommes en znn, Akersloot
7. Jay Lissenberg, Utrecht
8. Harry Kalter, IJsselmuiden
9. Piet Zuurbier, Heiloo
10. Kaptein-Soetenbroek, Akersloot
Sil van Vliet had 21 duiven mee en 13 prijzen. Naast de drie Top 5 duiven had hij ook nog de 24e en 43e. Piet Zuurbier had ook een mooie uitslag met 5 prijzen van de 8 en 3 duiven goed aan de tijd: 9e, 30e en 53e. Martijn Schuerink uit Amersfoort had een topdag met zijn Pau-duiven. Hij had er drie mee en die wonnen prijs 21, 57 en 157. Super! Gertjan Rigter uit Amstelveen valt eigenlijk buiten mijn ‘normen’ (JvN). Maar hij maakt wel een mooie uitslag. Hij had 8 duiven mee en 6 prijzen. Op plaats 27 staat zijn eerste duif en hij had er 3 bij de eerste 100.

De winnende liefhebber
Pau, bij de Fondunie 2000, werd een prooi voor de 24-jarige Sil van Vliet uit Ter Aar. Vanaf 2015 schrijf ik de stukjes in de uitslagenboekjes van de Fondunie. Sil wint na Narbonne en Perpignan in het vorige seizoen nu zijn derde vlucht op een rij. Dit is nog niet eerder gebeurd in die jaren! Daarvoor waarschijnlijk ook niet.
Onze topper uit Ter Aar werkt bij het plaatselijke waterschap in de buitendienst. Hij houdt zich bezig met het nalopen van dijken, gemalen inlaten en alles wat nodig is om het watersysteem in functie te houden.
Sil is in de duivensport terecht gekomen door zijn vader en broer. Deze mannen hebben ook nog steeds duiven. Sil: ‘Ik ben er zodoende bij betrokken geraakt. Mijn vader en broer vliegen programma. Als mensen vragen waarom ik als enige de marathon vlieg, zeg ik altijd maar, dat ik degene ben met het meeste verstand.’ Sil is niet van rassen of soorten, hij vertelde mij: ‘Rassen bestaan niet. Hoogstens een goede familie of lijn. De eerste duiven kwamen vooral van de inmiddels overleden plaatsgenoot Ben van Kempen en nog wat mensen uit de buurt. Tegenwoordig probeer ik wel eens een gerichte aankoop uit bewezen duiven.
Mijn duiven zitten in een zolderhok van bij elkaar zo’n 8 meter. Dit hok is verdeeld in verschillende afdelingen.’

De winnende duif bij de Fondunie
Sil won bij de Fondunie 2000 de eerste prijs met ‘de 923’ van 2021. Over de thuiskomst van deze duif later meer. Zij won nationaal de 2e prijs tegen 3.934 duiven. Haar vader komt uit twee duiven van Ben van Kempen. Deze doffer won diverse mooie prijzen, waaronder de 28e Dax tegen 1.857 duiven en de 21e Narbonne tegen 1.382 duiven. De moeder van ‘de 923’ is een dochter van Sils stamvader, ‘De Elfpenner’ van Jan Lases, met ‘de 610’, een goede kweekduivin. Deze duivin komt uit een dochter van ‘Daan’ (1e Internationaal Agen van Jos Pepping) met een doffer van Ben van Kempen. Deze doffer was regionaal Duifkampioen in 2010.
Vorig jaar won ‘de 923’ prijs op Agen ZLU. Op Pau is ze ingemand op jongen van ongeveer 7 dagen. De andere Pau-duiven ook.

… wordt vervolgd …