foto’s Falco Ebben, PigeonPixels

Na twee geweldige seizoenen op de ZLU de afgelopen twee jaren, maakte Sil de keuze zijn ‘oude hok’ vaarwel te zeggen en volledig door te gaan op het nieuwe hok waar in 2023 de jaarlingen al op vlogen. Hij besloot ook het grootste deel van zijn beste duiven voor de kweek te gaan gebruiken. De combinatie van deze keuzes zal tot gevolg kunnen hebben, dat het met de prestaties een stukje minder zou zijn. Pau en Agen hadden inderdaad beter gekund, maar of de oorzaak daar te vinden ligt, is natuurlijk de vraag. Het ‘stapje terug’ was op Barcelona niets te merken. Naast de 1e nationaal pakte Sil ook de 34e, 43e en 75e nationaal en had hij 11 prijzen van de 14 gezette duiven. Sil haalde voor eens uit, zoals hij in 2022 en 2023 ook regelmatig deed, maar nu met de 1e nationaal erbij en wel op de Koningsvlucht … Barcelona. Super de super !!!

Barcelona 2024
Barcelona 2024 gaat de boeken in als de snelste editie ooit. In het korte verleden waren de edities van Boogaard-van Buuren en Kleine Jade van Jelle Jellema heel snel, maar de editie van 2024 overtrof dit allemaal. In de avond werden al vier duiven in Nederland geklokt. Dat is ongekend. Na een enkele duif in de nacht ging het in de vroege ochtend snel verder en om ongeveer 11 uur was in Midden Nederland het concours gesloten. Dit zegt alles over de snelheid van deze Barcelona. Vergelijk dat eens met vele andere edities, zoals de editie die Leon Roks won. De snelste editie van Barcelona heeft Sil van Vliet als winnaar, een jonge kanjer, die nu voor het 3e seizoen op rij furore maakt op de marathonvluchten met een ochtendlossing.

De liefhebber
De afgelopen twee jaar heb ik Sil al een aantal keren aan u voorgesteld. Ik heb Sil leren kennen als een bescheiden liefhebber, die geniet van zijn duiven en de duivensport … zonder bla-bla. Wat ik persoonlijk grappig vind, is het feit dat Sil kijkt naar de kwaliteit van de duiven. Hij is niet ‘naam-ziek’. Dat komt niet zo heel vaak voor in de moderne duivensport. Zijn beste duiven komen van liefhebbers die landelijk niet zo bekend zijn, maar wel kwaliteit herbergen. Sil kijkt naar de prestaties van de ouders van de duiven die hij aanschaft. Sil is het ‘levende bewijs’ dat het gaat om de kwaliteit van de duiven als je wilt gaan presteren.
Sil maakte ook op de middaglossing mooie uitslagen, zoals een prachtige uitslag op St. Vincent 2020. Tegen bijna 3.000 duiven pakte hij de 7e, de 9e en de 23e prijs. Hij had 10 duiven mee en 7 duiven hadden prijs die dag.
Wie is deze jonge topper? Sil van Vliet is inmiddels (nog pas) 25 jaar. Als je naar zijn leeftijd kijkt en naar de leeftijd van een groot deel van de duivenliefhebbers, zou hij bij wijze van spreken nog ‘in de luiers’ zitten, maar daarentegen doet hij wel iedereen ‘de baard af’. Duivensport is niet leeftijd gebonden en als je serieus met onze hobby bezig bent, dan kun je kampioen zijn op jonge leeftijd, maar ook als hij je de leeftijd hebt om ‘bejaard’ genoemd te kunnen worden.
Sil woont vanaf zijn geboorte in het Zuid-Hollandse Ter Aar. In het polderlandschap van Het Groene Hart. Wat doe je in het dagelijks leven, Sil? Onze topper vertelt: ‘Ik werk bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit is het plaatselijke waterschap en is vergelijkbaar met een gemeentelijke en provinciale organisatie. Alleen dan gaan wij over het afval en oppervlaktewater. Ik werk daar in de buitendienst en ben beheerder van gemalen, stuwen, inlaten (plekken waar je water in laat om het water op peil te houden) en watergangen in de regio Nieuw-Vennep.’
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Sil: ‘In mijn familie zitten al heel lang duivenmelkers. Ik ben ze voornamelijk gaan houden, omdat mijn vader en broers ze al hadden. De eerste duiven waren vooral krijgertjes van liefhebbers uit de buurt. Later heb ik vooral veel duiven van Ben van Kempen gekregen.

Ben was regionaal een goede liefhebber. Af en toe een mooie nationale uitschieter, maar niet bijster bijzonder. Dat was een liefhebber die ook in Ter Aar woonde en op de marathon vloog. Ben had de meeste duiven van Jan Schreurs en Dick Pennings en hij had er enkelen van Dick van Dam uit Zegveld. Na Bens overlijden heeft Sil er 15 meegenomen. Daar zaten 4 goede verervers bij.
Sil vertelt: ‘Naar ‘rassen’ kijk ik niet. Op dit moment heb ik een goede kweekdoffer zitten: ‘De Elfpenner’. Deze doffer komt van Jan Lases uit het nabijgelegen Noorden. Die geeft veel goede jongen met verschillende duivinnen. De laatste jaren probeer ik elk jaar een paar nieuwe duiven te kopen voor op de kweek. Vaak zijn dat dan duiven uit bijzondere vliegers of kwekers. Zo heb ik twee kinderen van de 1e internationaal Bordeaux van Jac. van de Bosch uit Hengstdijk. Verder zit er nog een duivin van AP Overwater uit zijn 1e nationaal Dax, een duif van Bennie Homma uit de 1e nationaal Bergerac en een duivin van Tim Hage … nog via Ben van Kempen.’
Over de hokken vertelt Sil: ‘Ik had tot het seizoen 2023 een zolderhok van ongeveer 8 meter. Ik heb vorige winter wel een nieuw hok gebouwd, maar in 2023 heb ik nog op het oude verblijf gevlogen met de overjarige vliegers. Op Agen en Narbonne is er op het nieuwe hok van 14 meter met de jaarlingen gevlogen. Oude zolderhok is nu leeg. Het nieuwe hok is een verblijf met een open voorkant … het bekende doossysteem. Vanaf dit seizoen ben ik dus alleen vanaf dit hok gaan vliegen.’

… wordt vervolgd …