Drie weken lang heeft u één keer per week een stukje van de reportage over Ron Krijgsman kunnen lezen. Deze liefhebber speelt met relatief weinig duiven op een kleine accommodatie. Het wordt Het Madurodam-hokje genoemd. Ron bewijst dat op een klein hok, met een beperkt aantal duiven toch heel goed gepresteerd kan worden. De stukjes over hem worden bijzonder goed gelezen. Zo goed, dat ze op dit moment op plaats 1, 2 en 3 staan in de Top 40 over de best gelezen stukjes van de afgelopen 30 dagen. Menig reactie kwam bij mij, maar vooral bij Ron binnen, om meer achtergrondinformatie. Er kwamen ook vragen over meer details over het hokje. Ron gaat daar in de volgende delen op in. We ondersteunen dit verhaal met veel foto’s zodat het goed overkomt. Dus ik laat hem graag weer aan het woord. Veel leesplezier …
Op verzoek van verschillende geïnteresseerde liefhebbers, die reacties gaven na het lezen van mijn reportage, zal ik proberen zo goed mogelijk antwoord te geven. In de meeste reacties zaten vragen over het hok. Wat was de achterliggende gedacht en hoe heb ik dat vorm gegeven. Ik ga een poging doen om de lezer hierin tegemoet te komen.
Mijn hok
Zoals ik al had verteld, heb ik eerst een kant en klaar fabriekshok gehad en daarop gespeeld. De resultaten op dit hok waren wisselend. In die periode hadden de duiven vooral veel luchtwegproblemen. Dit kwam metname voor zodra de temperaturen omhoog schoten. Ik heb toen heel bewust gekozen voor een hok waar je een klimaat op krijgt met nagenoeg geen verschillen met binnen als buitentemperaturen.
Mijn eerste stap was richting Martin van Zon. Martin helpt al vele jaren liefhebbers bij het bouwen van hokken. Hij is de bedenker van het ‘Martin van Zon-hok’. Een hok met een binnen deel, waar duiven lekker kunnen opwarmen (als het nodig is) en een grote ren (waar frisse lucht te vinden is met volop zuurstof. Ik heb in grote lijnen deze basis overgenomen met enkele aanpassingen voor mijn situatie.
Mijn volledige hok is gemaakt van Zweeds geïmpregneerde rabatdelen aan de buitenzijde. Alle drie de afdelingen zijn met een open venster gemaakt met een soort van overdekte ren gedeelte ervoor met roosters erin. In al mijn hokken is alles afgetimmerd met vurenhouten vloerdelen. Het idee hierachter is, dat dit vocht kan opnemen en, het belangrijkste, ook weer kan uitademen. Dit samen geeft een droge aftimmering.
In alle hokken zijn de plafonds volledig dichtgetimmerd, zodat er alleen maar via de voorzijde lucht in kan en via de zelfde weg er weer uit. En dit te allen tijde. Doordat hier alles dag en nacht openstaat, voorkom je mijn inziens veel luchtwegproblemen bij je duiven. Simpelweg omdat je nooit geen trek (tocht) hebt of zeer grote temperatuurverschillen met dag en nacht. Dit was vooral belangrijk in de periode dat het moet gebeuren … in het vliegseizoen. Op veel afgesloten tuinhokken is het in de zomer kokendheet en in wisselvallige voorjaars weken te koud en te vochtig met bekend resultaat op je duiven.
… wordt vervolgd …
Recente reacties