Er zijn kampioenschappen in onze mooie Marathonduivensport die iedereen wil winnen. Het is te saai om te lezen om hiervan in deze inleiding een bloemlezing te geven. Maar één van de twee grote titels van de marathon Noord hoort daar zeker bij voor de liefhebbers uit de Noordelijke helft van Nederland. Je kunt twee grote Kampioenstitels behalen in deze competitie. Eén op de ochtendlossing en één op de middaglossing. De laatste titel is behaald door een zeer goede liefhebber met een geweldig kweekkoppel. Ik denk het beste koppel wat ik ooit heb aanschouwt. Daar leest u meer over in dit verhaal en hoe de kinderen van dit koppel deze liefhebber Kampioen Middaglossing van Stichting Marathon Noord hebben gemaakt. De eigenaar van dit meer dan geweldige koppel en de Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord is Robin Bakhuis uit Westerhaar.

Het seizoen
Half februari is de start van het seizoen. Toen zijn de duiven gekoppeld… vliegers en kwekers. Robin begint met ongeveer 85 vliegduiven en 12 kweekkoppels. Voor eigen aanvulling worden ieder jaar 100 jongen gekweekt. Op één hok speelt Robin alleen met de duivinnen op het nest. Zij krijgen hun eerste jong op de eerste marathonvlucht waarop ze meegaan.
In het begin van het vliegseizoen worden de duiven wekelijks ingespeeld tot aan de eerste dagfondvlucht. Dit gebeurt in de aanloop naar het marathonseizoen op weduwschap. Voor de eerste vlucht worden ze op een stand van jonkies van 5 of 6 dagen gebracht. De duiven gaan ook op hun tweede marathonvlucht op dezelfde stand mee. Hiervoor moet wel het eerdere nest verbroken worden. De week voor inkorven van de overnachtvluchten worden de duiven zelf weggebracht op een afstand ongeveer 30 km. De duiven worden niet verduisterd. Ze worden wel bijgelicht. Hier wordt eind mei mee gestart. Het licht gaat kwart over 5 aan tot 11 uur in de avond. Na Bergerac wordt er gestopt met bijlichten.
Dit seizoen waren de duiven de hele periode in goede doen. Vanaf de eerste vlucht tot de laatste waren de prestaties prima.
De duiven krijgen voer van Beyers. In het seizoen de mengeling Long Distance en er wordt met de Zoontjes-mengeling gewerkt. In het begin van het seizoen is het de weduwschapsmengeling. Naast het voer krijgen ze allerhande uit een emmer. In de laatste dagen voor het inkorven van een marathonvlucht krijgen ze naast de Long Distance-mengeling, snoepzaad, TOVO en een vetrijke mengeling van Beyers. Op maandag en dinsdag krijgen de duiven Beute LTW.
Medisch gezien krijgen de duiven een geelkuur. Dit gebeurt een paar weken voor de marathonvluchten. De duiven gaan om de 3 of 4 weken naar de dierenarts voor controle en naar aanleiding daarvan doet hij wel iets of doet hij niets … als er niets mankeert. Hierbij worden Bert Brinken uit Hardenberg of Nanne Wolff geraadpleegd. Soms is het nodig om een kuurtje om de koppen schoon te krijgen te geven.

Duivin Topkoppel

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport, Robin? De Kampioen van de Middaglossing: ‘Iedere morgen voor mijn werk ben ik er al mee bezig om de duiven te verzorgen. Tussen de middag ga ik naar mijn duiven om wat extra te voeren en in de avond begint de verzorging weer opnieuw. Dus vooral in het seizoen beleef ik de duivensport heel intens.’
De duivensport beleven de mannen met zijn drieën. Zoals gezegd wordt er in Westerhaar onderling regelmatig geruild. Er is goed onderling contact tussen de marathonduivenliefhebbers. Zo wordt er samen gelapt met Joey, Raymond Niks en Rick Doldersum. Sabine, Robins vriendin, kijkt wel mee als de duiven thuiskomen, maar aan de verzorging hoeft ze niet te doen, omdat oom Gert en Robin dat samen goed aankunnen.
Robin: ‘Het vliegen is het voornaamste bij de duivensport en het kweken is ook mooi. Ome Gert doet overdag de verzorging en de kwekers.’ Robin doet zelf de vliegploeg. De marathonvluchten is het mooiste onderdeel van de sport, vindt Robin: ‘Natuurlijk vroege duiven draaien is het allermooist! Verbeterpunten zijn er altijd in onze hobby, maar ik maak me daar niet zo druk om. Ik neem het zoals het is en kies mijn eigen vluchten uit.’

Doffer Stamkoppel

Evaluatie van het seizoen en blik naar de toekomst
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad?  Robin: ‘Ik ben er fanatieker mee bezig en we hebben natuurlijk een heel goed koppel.’
Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? De Marathon Noord Kampioen: ‘Onze twee besten gaan naar de kweek. Als er geen nieuwe toppers opstaan, dan zal het een stuk minder zijn in vergelijking met 2022. We hebben goede hoop op een halfzusje van ‘de 69’ en ‘de 70’.
2022 is en blijft het jaar dat we Nationaal Cahors wonnen en kampioen werden van de Middaglossing bij Marathon Noord. Dan heb je toch een zeldzaam goed seizoen. Daar zijn we meer dan tevreden over. We hebben nu nog één wens (en dat heeft iedere marathonduivenliefhebber) … Barcelona winnen.
Voor de toekomst hopen we dat de twee duiven die hebben gezorgd voor dit prachtige seizoen, net zo goed zijn voor de kweek, als dat ze zelf op de vluchten presteerden.
Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Onze timmerman uit Westerhaar: ‘Afgelopen seizoen is alles op het nest heel goed bevallen en dat houden we zo. In het verleden speelde ik ook op weduwschap. De nestduiven waren toen al beter.’

Tot Slot
Deze nazomer waren we (Mike Freriks en ik) bij Robin Bakhuis in Westerhaar. Ome Gert zat op de camping te genieten van het mooie weer. We spraken met een trotse liefhebber waarmee we drie raakvlakken hebben: voetbal, wielrennen en duivensport. Tijdens ons bezoek konden we de laatste bergetappe van de Vuelta volgen en de start van de wedstrijd van AJAX tegen Cambuur.
Robin en Gert, we feliciteren jullie nogmaals met dit mooie seizoen en vanuit onze betrokkenheid vooral met het winnen van de titel Middaglossingskampioen van de Marathon Noord. Verder willen we Robin bedanken voor de leuke ontvangst. Tot slot een leuke anekdote van jouw kant: Op Cahors was nationaal nog niets gemeld. Mijn werkgever was hier (ik had iets met zijn knie en hij kwam kijken hoe het met me was). Ik zei: Ik ga de ramen opendoen voor de duiven van Quievrain … valt er opeens een duif … ‘de 70!’ van Cahors. Een prachtig onverwachts moment!’
Het was een mooie huldiging in oktober op de feestmiddag, mannen!