In de jaren ’90 kwam in de marathonduivenwereld een jonge duivenmelker uit de Betuwe op. In die jaren kwam hij onze vereniging de bonnen kopen van Ben Kooijman uit Vianen en zijn schoonzoon Ruud Korrel. Deze mannen hadden een goede stam en behoorden tot de top van Midden Nederland en Omstreken. Mede dankzij deze duiven ging Rob met de beste in de afdeling 7 en sector 3 meedoen. Hij won sectorvluchten en pakte af en toe vroege duiven op een ZLU-vlucht, als hij te hooi en te gras mee deed. Nu dik twintig jaar later behoort deze Betuwenaar nog steeds tot de beste marathonspelers van de afdeling 7 op de middaglossing. We hebben het over Rob van Moorselaar uit Wadenoijen. Deze topliefhebber won afgelopen seizoen bijna nationaal Perigueux Hij werd op zeer knappe wijze (de zwaarste vlucht van het jaar) nipt verslagen op de overvlucht. Uiteindelijk mocht dit de pret niet drukken en was het een mooi slot van een zeer sterk seizoen van deze topper. 2018 is een seizoen waar Rob trots op kan zijn! Vorige week schreven we onder meer over een paar topduiven van hem en nu belichten we het systeem van Rob …

Het systeem
Welk merk voer voer je? Rob: ‘Het hele jaar door gebruik ik voer van de Patagoon uit Herwijnen. Ik gebruik altijd de seizoensgebonden mengelingen zoals Kweekspeciaal, Vliegspeciaal en Ruispeciaal. In de winter maanden krijgen ze minimaal 70% gerst. Vanaf mei krijgen ze Vliegspeciaal. Daarbij koop ik altijd 20 kg snoepzaad en hier gaat dan 5kg P40, 5 kg Soja en 2 kg Hennepzaad bij. Van dit mengsel wordt ongeveer 10% toegevoegd aan het vliegvoer. Verder wil ik geen poespas. Wat doe je aan medische begeleiding? De man uit Wadenoijen: ‘Zo min mogelijk … mijn duiven krijgen het jaar rond de kruidenelixer van Jan Smit uit Veendam en bij thuiskomst krijgen de duiven herstelelixer van Jan Smit. In het vliegseizoen kuur ik 1 keer in de maand 3 dagen met BS van de Weerd. Ik heb wel altijd Ornispeciaal in huis, maar dat gebruik ik zelden. Ik laat de duiven ook niet controleren door een dierenarts. Als de mest goed is en de duiven trainen goed dan moet je er vanaf blijven. Natuurproducten hebben de voorkeur omdat ik mijn duiven zo dicht mogelijk bij de natuurlijk wil houden en daardoor kunnen de duiven ook op hogere leeftijd nog mee kunnen op de meerdaagse fond. Ik ben er echter wel van overtuigd dat als ze echt wat mankeren ze medicatie nodig hebben.

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Onze topper uit de Betuwe: ‘Ja, prima … veel kopduiven … vier maal top 10 NPO (Afdeling 7) en 2 keer bij de eerste 10 Nationaal. Verder had ik 21 duiven bij de eerste 100 NPO dit seizoen. Daar komen ook nog eens weinig verliezen bij … dan heb je niks te klagen.’ Wat zijn de mooiste zaken die je het afgelopen seizoen hebt bereikt? Rob: ‘De 3e en de 7e Nationaal op twee verschillende vluchten van Periqueux met de zelfde duif. Verder ben ik blij met de vele vroege duiven en de mooie series die de duiven hebben neergezet.’ Welke doelen heb je afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? Onze Afdeling 7-kanjer: ‘De 1e Nationaal winnen. Ik zat er heel dicht bij. Maar heb verder niets te klagen. Graag had ik ook op alle 7 NPO/Nationale vluchten een kopduif gedraaid. Daar ga ik volgend jaar mijn best voor doen. Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Rob: ‘Jazeker … dat is een koppel met een doffer van Albert Poulisse met een duivin uit mijn super koppel. Ik had daar vorig jaar twee goede jaarlingen uit ‘de 470’ en ‘de 471’, die beide een goede prijs speelde.’
Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? De Betuwenaar: ‘Proberen om de prestaties van dit jaar te evenaren en hopelijk verbeteren.’ Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Rob antwoordt nuchter: ‘Eigenlijk alle duiven, want anders had ik ze weg gedaan. Ja … er zijn er natuurlijk die een streepje voor hebben maar ieder jaar is anders. Het gekke is dat als er een favoriet sneuvelt er weer een andere duif opstaat die het stokje dan overneemt.’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Rob: ‘Nee … ”Never Change a Winning Team” … is mijn motto!’

Nog paar topduiven
Vorige week hebben we al een paar topduiven voorgesteld. Deze week komen er weer een paar bij. De eerste van deze editie is ‘de 199’ van 2015. Hij won de 48e Orange tegen 925 duiven en de 24e Perigueux tegen 870 duiven. Zijn vader is ‘de 612’ van 2014, die in 2017 de 5e nationaal Dax en een 188e St Vincent speelde. Zijn moeder is ‘de 114’ van 2012. Een gemiddelde duivin die al diverse middenmoot prijzen speelde.

‘De 471’ van 2016 wordt ook ‘Invito’ genoemd. Hij werd 2e Beste Duif met 2 prijzen van heel Nederland volgens de PIPA ranking. Hij won de 3e Perigueux tegen 1.901 duiven (7e Nationaal Sector tegen 7.308 duiven), de
89e Orange tegen 925 duiven en de 1e Perigueux tegen 870 duiven (2e Nationaal tegen 13.348 duiven). Zijn vader is ‘de 065’ van 2013 (Albertje).  Hij is kleinzoon van de 3 x 6e Nationaal van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Zijn moeder is ‘de 629’ van 2014. Zij is weer een dochter van het Superkoppel.

‘De 473’ van 2016 won de 55e Orange tegen 925 duiven en de 36e Perigueux tegen 870 duiven. Hij wint afgelopen seizoen 4 prijzen van de viermaal spelen. De vader is ‘de 290’ van 2011. Hij is zoon 1e Nationaal Brive 2011 tegen 16.349 duiven. De moeder is ‘de 634’ van 2014. Ook zij is een dochter uit het Superkoppel.

… wordt vervolgd …