Het is een pittig seizoen dit jaar. Het kost moeite om je duiven goed te hebben, maar vooral goed te houden. Er zijn altijd liefhebbers die onder zulke omstandigheden floreren. Als u de uitslagen doorspit, komt u verschillende toppers tegen die het dit jaar heel goed doen. Eén van deze liefhebbers is Pieter Woord uit Urk. Pieter heeft samen met zijn compagnon Louw van den Berg een sterk opgebouwd en daar plukken ze de laatste jaren en vooral dit jaar de vruchten van. Na de internationale overwinning op Pau, wonnen ze dit keer Marseille in de Fondunie 2000. Het is bijzonder knap wat ze met hun duiven doen. Dan moet u rekenen dat ze al gemiddeld 70 km meer afstand hebben dan de liefhebbers in Midden Nederland. Om nog maar een vergelijking er tegen aan te gooien. Pieter pakte de 11e nationaal als eerste niet Limburger. De liefhebber uit de nationale top 10 die het dicht bij Pieter woont, heeft een kortere afstand van 146 km. Wat een topprestaties leveren deze duiven dan, want bij duursport wegen de laatste loodjes nog steeds het zwaarst!

De winnende liefhebber
Pieter Woord uit Urk is de winnaar. Pieter stelt zich voor: ‘Ik ben Pieter Woord (57 jaar) uit Urk. Samen met mijn vader Klaas heb ik duiven vanaf 1973 en samen hebben we heel veel gewonnen. Mijn vader is na een tijdje in een verzorgingstehuis eind 2013 overleden (mijn moeder in 2012), waarna ik de ouderlijke woning heb gekocht. Vanaf 2014 ben ik op mijn eigen naam gaan vliegen (en eigenlijk overnieuw begonnen) met als doel de ZLU vluchten. Mijn compagnon is vanaf die tijd Louw van den Berg (37 jaar) en die speelt sinds 2016 in Tollebeek (6 km vanaf Urk) onder de naam Van den Berg Pigeons. Ook in Tollebeek is de doelstelling meedoen aan de ZLU. Alle duiven op beide erven zijn van ons samen en we hebben een kweekhok in Tollebeek. Wij hebben duiven van Willem van der Velden uit Boskoop, Ko van Dommelen, Philip en Ronald Geerdink, Jos Pepping, Batenburg-van der Merwe etc. We hebben verder het Fenomeen (1e Nat Bordeaux ZLU 2009 bij de Gebr. Helsdingen) gekocht en andere topduiven. Op Urk speel ik de oude duiven op een zolderhok van ca 7 meter (3 afdelingen) en de jonge duiven op een tuinhok van ruim 6 meter.’

Marseille Fondunie 2000
Op donderdagochtend om 7 uur werden de duiven voor de vlucht Marseille gelost. De duiven hadden onderweg een veranderlijke Noordenwind. In de avond vielen enkele duiven in Limburg. De Noordelijke helft van Nederland moest wachten tot vrijdagochtend rond kwart voor 8 toen de eerste melding binnenkwam. Daarna verliep het vlot … zeker als je naar de omstandigheden kijkt … die wederom pittig waren. Pieter Woord uit Urk won dit concours. Hij klokte zijn winnende duif op een afstand van 1.041 km om 8.21 uur. De hoogste gemiddelde snelheid komt hiermee op 941 mpm. 5 mpm sneller dan nummer twee, Harry Kalter uit IJsselmuiden. Jurrian van Amerongen uit Bunnik maakt het erepodium vol met zijn derde plaats. De Top 10:
1. Pieter Woord, Urk
2. Harry Kalter, IJsselmuiden
3. Jurrian van Amerongen, Bunnik
4. Marlon Kok, Ransdorp
5. Harold Zwiers, Den Ham
6. Cor en Erwin van Wijk, Benschop
7. Koos en Boyd Steenbeek, De Bilt
8. Willem Mulderij, Vinkenbuurt
9. Herman Koopman, Almere
10. Wim en Mart Derksen, Almelo
Pieter Woord had 4 duiven mee en 75% prijs. De 2e en 3e duif zaten op plaats 13 en 31 en dat terwijl er 144 prijzen zijn.

11e nationaal Marseille (1e FU2000) rechts

De winnende duif
‘Special Lady’ was de winnende duif van Marseille van de Fondunie 2000. Ze is genoemd naar haar grootvader ‘Special One’. Deze dame is zelf ook erg speciaal. Het is een tweejarige duivin die pas sinds september bij Pieter zit. De eerste jaren is hij gespeeld vanaf het hok van Louw van den Berg, Pieters compagnon, in Tollebeek. Louw gaat verhuizen terug naar Urk en ‘Special Lady’ is hem alvast voor gegaan. In maart is ze overgewonnen. Ze is maar één keer bij Louw opgehaald en liet zien dat ze het op het hok van Pieter erg naar haar zin heeft. Dit uitte zich doordat ze steeds bij de eerste 5 duiven bij de africhtingsvluchten zat. Ze is trouwens ingespeeld op weduwschap. Op Marseille is ze ingemand op 12 dagen broeden. Net als eerder dit jaar op Pau, toen ze de 83e nationaal won. Toen Pieters tweede duif. Bij Louw won ze vorig jaar als jaarling een mooie prijs op Narbonne. Internationaal was dat net geen 1:10 prijs, wat voor jaarling op hun afstand heel knap is.
Pieters tweede duif op Marseille zat er ook goed bij. Deze duivin won de 40e nationaal Marseille en eerder dit jaar de 273e nationaal Pau. Ze is de nestzus van de 52e nationaal St. Vincent ZLU van vorige week. Beide duiven komen uit een doffer wat een kleinkind is van ‘Olympic Chenoa’ van de Gebr. Bras. Deze doffer stond tegen het beste van Fons van Ophuizen. De moeder komt uit de stamduif van Pieter Woord met een duivin van Gebr. Simons uit Ransdaal.

Het seizoen
De duiven gaan normaal gesproken iedere week mee met de afdeling tot zo’n twee weken voor de ZLU vlucht. In de laatste week gaan ze nog 1 of 2 x naar Maartensdijk (net boven Utrecht) en dat is zo’n 70 km. De duiven krijgen altijd volle bak, maar die wordt pas weer gevuld als de voerbak helemaal leeg is. De laatste 4 dagen voor het inkorven krijgen ze wat vetrijkere voeding. Pieter: ‘Ook werk ik met producten als Omega Olie Mix, Forte Fita, BMT biergist en op de inkorfdag en de dag van thuiskomst elektrolyten. Het voer is van Beijers (superweduwschap gemengd met Long Distance).’

Tot Slot
Pieter heeft samen met zijn compagnon Louw van den Berg een superseizoen. Naast de genoemde topprestaties op Pau, St. Vincent ZLU en Marseille hadden ze ook nog de 19e nationaal Agen ZLU bij de oude duiven. Mannen … van harte gefeliciteerd nogmaals met de overwinning op Marseille in de Fondunie 2000 en nog veel succes met de laatste twee ZLU-vluchten !!!