De meest oostelijke vlucht binnen de marathonduivensport is Marseille. Een vlucht die vaak wordt geassocieerd met de Rhônevallei. Wie kent niet ‘The Rhône Valley Lady’? Het is ook vaak een vlucht met een onlogisch verloop. Plukjes duiven die vallen en tussendoor periodes zonder geconstateerde duiven. Allemaal dankzij de Rhône Vallei. Ook in deze editie speelt deze vallei een rol. Als je deckaart met de windrichtingen en de windkracht bekijkt van Frankrijk op de dag van lossing kun je zien dat de route door het Rhônedal zeker niet de gunstigste is geweest. Het verschil is niet zo groot als bij Barcelona, maar speelt wel degelijk een beslissende rol.
Marseille Fondunie 2000
In het samenspel van de Fondunie 2000 waren 1.020 duiven gezet. De winnende duif in dit concours behoort toe aan Pieter Woord en Louw van den Berg uit Urk, spelend onder de naam van Pieter Woord. Zij klokten hun winnende doffer om 6.44 uur op een afstand van 1.045 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.028 mpm. Dat is 11 mpm sneller dan de nummer twee van Tim Hage uit Woerden. De laatste trede van het podium is verdiend door Arjan Beens uit Genemuiden. De Top 10:
1. Pieter Woord, Urk
2. Tim Hage, Woerden
3. Arjan Beens, Genemuiden
4. Jurrian van Amerongen, Bunnik
5. Jaap Mazee, Ens
6. John Hardebol, Castricum
7. Martijn Schuerink, Amersfoort
8. Henk Leeftink, Nijverdal
9. Rieks Lonsain, Nieuwleusen
10. Arjan Beens, Genemuiden
Martijn Schuerink had slechts één duif mee en dus een mooie kopprijs. Corné van Oeveren uit Overberg begon op plaats 19 en had 4 van zijn 6 Marseille-gangers in de prijzen.
De winnende liefhebbers
Pieter Woord uit Urk is de winnaar van deze klassieker. In 2018 won hij samen met zijn maat Louw van den Berg Internationaal Pau en het jaar ervoor Internationaal Perpignan. Ze weten van wanten! Pieter stelt zich voor: ‘Ik ben Pieter Woord (61 jaar) uit Urk. Samen met mijn vader Klaas heb ik duiven vanaf 1973 en samen hebben we heel veel gewonnen. Mijn vader is na een tijdje in een verzorgingstehuis eind 2013 overleden (mijn moeder in 2012), waarna ik de ouderlijke woning heb gekocht. Vanaf 2014 ben ik op mijn eigen naam gaan vliegen (en eigenlijk overnieuw begonnen) met als doel de ZLU vluchten. Mijn compagnon is vanaf die tijd Louw van den Berg (41 jaar). De kweekduiven en jonge duiven zitten bij Louw en Louw speelt met de jonge duiven. Na de laatste vlucht komen ze naar mij en dan in het volgende voorjaar op hun eerste nest eieren worden ze binnen 10 tot 14 dagen overgewend. Ze krijgen een stuk of 6 trainingsvluchten voordat ze op de ZLU worden gespeeld. Wij hebben duiven van Willem van der Velden uit Boskoop, Ko van Dommelen, Philip en Ronald Geerdink, Jos Pepping, Batenburg-van der Merwe etc. We hebben verder ‘het Fenomeen’ (1e Nat Bordeaux ZLU 2009 bij de Gebr. Helsdingen) gekocht en andere topduiven.
De winnende duif
De winnende duif is een doffer. Pieter: ‘Wij spelen alle duiven op het nest. ‘De 582’ zat op 10 dagen eieren. Hij was vorig jaar onze eerste duif van Agen jaarlingen om 06.33 uur en vloog de 685e tegen 6.804 duiven in de ZLU. Op Pau dit jaar was hij weer op dezelfde tijd, maar was het concours gesloten op de dag van lossing. En nu om 06.44 uur wint hij nationaal de 23e van 3.338 duiven in de ZLU van Marseille. De vader komt van Marlon Kok en wel uit 2 kleinkinderen van de Ceasar. Opa van vaderskant is ‘Ceabonne’. Deze doffer won de 12e en 47e Internationaal Narbonne en werd Internationale Asduif over de jaren 2015 en 2016. De moeder is een volle zus van ‘Leontine’, onze eerste internationaal Perpignan 2017 van 14.851 duiven.
Het seizoen
Op Urk speel ik de oude duiven op een zolderhok van ca 7 meter (3 afdelingen) en op een tuinhok van ruim 6 meter. Ik koppel de duiven eind maart en laat de duiven dan op jongen komen. Als die jonge duiven ongeveer 2 weken zijn, scheid ik de duiven en speel ze verder in op weduwschap. De doffers brengen trouwens de jongen groot. Zo’n 2 weken voor Pau worden ze gekoppeld en de ZLU vluchten op het nest gespeeld. Ik heb zo’n 80 vliegduiven. Het aantal kweekduiven weet ik niet, daar gaat mijn compagnon over. Ik laat mijn duiven trainen van 05.00 tot 06.00 uur en van 21.00 tot 22.00 uur. Het doel hiervan is de duiven te wennen aan een lange vliegdag. Tenslotte moeten mijn duiven op mijn afstanden vooral op de eerste dag veel kilometers afleggen, want anders heb ik geen schijn van kans. Of dat ook zo is weet ik natuurlijk niet, mogelijk helpt het vroeg en laat trainen helemaal niets. Maar ik denk dat het wel helpt.’
Dit jaar hebben we tot nu toe op iedere ZLU vlucht wel een knappe eerste duif: 52e Nationaal Pau/Bordeaux, 95e Nationaal Agen Oud, 139e Nationaal Agen Jaarlingen, 80e Nationaal Barcelona, 92e Nationaal Tarbes en nu dan 23e Nationaal Marseille.
We gaan wel vanaf 3 weken voor Pau wekelijks naar dierenarts Nanne Wolff met een aantal duiven voor een check. Na het resultaat van die onderzoeken wordt er gehandeld of niet.
Tot Slot
Pieter: ‘Ad Fortuin heeft een duivin uit Powerboy (onze 1e Internationaal Pau) met Leontine (Internationaal Perpignan). Hij speelde met 4 duiven uit deze duivin op deze Marseille en won de 13e, 75e, 83e en 85e nationaal.’ Dit is toch ook super!
Pieter en Louw … gefeliciteerd met deze mooie overwinning in onze sterke Fondunie 2000. Veel succes op de laatste twee vluchten!!!
Recente reacties