Vorige week was deel 1 te bewonderen van de reportage over het seizoen 2015 van Piet Heikamp uit Zetten. Een fenomeen die de laatste jaren met steun van Marco van Doorn uit Herveld laat zien nog steeds over een geweldige stam duiven te beschikken. We hebben het vorige week over de stamopbouw gehad. We hebben wat duivengeschiedenis voorbij laten komen en we hebben de topper, ‘de Pau 450,’ voorgesteld. Vandaag komen nog een paar toppers voorbij. Verder de tegenslag van 2014 en de het seizoen 2015 …

 

‘ ’t Roodkrasje 073’

Op St. Vincent vloog Piet de 121e nationaal St. Vincent ZLU. In de fondclub BWRC was dat de eerste prijs. Deze mooie prijs werd gespeeld door ‘ ’t Roodkrasje 073,’ een mooi rood duivinnetje. De vader van deze duivin komt uit een Zoon van ‘Miss Europe’ (Internationale Asduif met 7x ‘de 922’ in de stamboom) met nog een rechtstreekse zoon van ‘de 922.’ De moeder van vaderskant komt uit een doffer van Herman Cörvers uit Hoensbroek met een ingeteelde ‘Miss Europe’ (Zoon maal Dochter). De moeder van dit St. Vincent-duifje komt uit een zoon van ‘Miss Europe’ met een doffer van Bennie de Vries (van het soort van Ben de Kramer). Dit rode toppertje heeft dus veel bloed van ‘Miss Europe’ en dus ‘de 922’ in haar stromen.

Rooie St. Vincent

Als je denkt dat er iets mis is … is er iets mis!

In het duivenmelkersbestaan zit het soms mee, maar ook soms tegen. 2014 was zo’n tegenvallend seizoen. Vanaf het begin liep het niet zoals het moest. Het leek erop dat er iets niet klopte. Piets vader zei vroeger altijd tegen Piet: ‘Als je denkt dat er iets mis is … is er iets mis!’ Piet en Marco hoopten het te ontdekken, maar hoe verder de vluchten werden, hoe slechter het werd. In africhting vanuit Souppes sur Loing verliep zwaar en bij Piets duiven liep het niet alleen zwaar, maar ook slecht. Uiteindelijk is de hulp ingeschakeld van de dierenarts en die ontdekte dat er Herpes onder de duiven zat. Voordat de duiven deze besmetting te boven waren, was het seizoen voorbij. Hierbij zie je het nut op tijd te kijken of de duiven vrij zijn van besmettingen. Zelfs voor liefhebbers die al jaren mee doen, glipt dat er weleens tussendoor.

 

‘De 058’ van 2013

Op de tweede ZLU-vlucht vloog Piet de 35e nationaal. Dit was op Bordeaux/Agen. Een mooie vlucht met een regelmatig verloop. Piets eerste duif was een kras duivin en was ‘de 058’ van het geboortejaar 2013. Helaas is Piet dit duivinnetje verspeeld. Deze duivin komt uit een zoon van de ‘Parel’ met zijn dochter. ‘De Parel’ komt van Willy Looymans uit zijn ‘Boudewijn,’ 1e nationaal Barcelona 1997 met een duivin van Theo Ernest (zus Miguel. Miguel won de 2e nationaal Barcelona in 1995). De dochter waar de Parel aan gekoppeld zat toen de vader van ‘de 058’ eruit kwam, was ook een dochter van ‘Miss Europe.’ ‘De moeder van ‘de 058’ komt uit een zoon van ‘Miss Europe’ met ‘de 270’ van Bennie de Vries (soort Ben de Kramer).

De 537

‘De 537’ van 2012

‘De 537’ van 2012 ontwikkelt zich als een stabiele duif. Hij heeft al een mooi ringnummer om, wat al een bepaalde verwachting met zich meebrengt bij Piet. Als jaarling won hij al twee mooie prijzen op de dagfond van Bourges en Chateauroux. 2014 liep door de eerder genoemde Herpes in de soep. In 2015 won ‘de 537’ twee mooie prijzen: de 157e nationaal Bordeaux/Agen ZLU en de 491e nationaal Narbonne. ‘De 537’ komt uit een zoon van ‘ ’t Supertje.’  Deze duivin (’t Supertje) was een kleindochter van ‘Miss Europe’ en zij vloog kopprijzen bij elkaar en was tevens een goede vererver. ‘ ’t Supertje’ zat tegen een doffer van Dennis Hensen toen de vader van ‘de 537’ eruit kwam. Deze doffer komt ‘Valhalla’ van Brockamp, kleinzoon 1e internationaal Perpignan. De moeder van ‘de 537’ stamt uit heel veel goede lijnen die Piet Heikamp bezit: Zijn eigen ‘Miss Europe,’ Bruggemann via Jaap Mazee, Hein van Gurp-doffer en Herman Cörvers (Vale Sjek).

 

2015

Piet heeft in 2015 alleen de ZLU-vluchten gespeeld voor het ‘echie.’ Op Pau startte hij formidabel met de 7e nationaal tegen 3.433 duiven en eenderde van de 9 Pau-duiven in de prijzen. De tweede vlucht was Bordeaux/Agen. Piet startte met de 38e en 157e nationaal tegen 6.638 duiven. Hij had ’s avonds 7 duiven thuis van de 18 en toen waren de prijzen nog niet verdiend. St. Vincent ZLU speelde Piet de 121e nationaal. Op Marseille pakte Piet ook weer twee mooie kopduiven: 34e en 200e nationaal tegen 3.610 duiven. Er vielen wat vluchten tegen zoals Barcelona en Perpignan, maar dat is een verbeterpunt voor 2016.

Truus 687

‘De Truus 687’

De eerste duif van Marseille was ‘de Truus 687,’ geboren in 2012. Ze vloog op Pau nog een staartprijsje … op Marseille pakte ze de 34e nationaal tegen 3.610 duiven. De vader van ‘de Truus 687’ komt van Piet Eeuwes uit Huissen. Deze doffer is een kruising tussen ‘De Barcelona’ van Van Kooten-van Bemmel uit Lunteren en een duivin van de Gebr. Frenken. De moeder van het Marseille-duivinnetje komt uit een doffer die ‘De Agent’ wordt genoemd. Uit samenkweek met Ben Meyer (Zoon Miss Europe x Van Zelderen-duivin). De oma van moederskant is een Sprenkels-duivin van wijlen Jos Eggink.

 

Tot slot

Het deed me weer een groot plezier een verhaal te schrijven over Piet Heikamp. Het is altijd heerlijk om met Piet over duiven te bomen onder het genot van een bakkie koffie en brood met een gebakken ei en een plakje ham. Piet heeft nog steeds een geweldige stam duiven. Gelukkig is hij weer gemotiveerd om te vlammen en dat is mede te danken aan de jonge topper Marco van Doorn. Het is mooi dat we elkaar in de duivensport zo kunnen steunen en motiveren. Ik wens Piet en ook Marco (die zelfstandig ook zijn mannetje staat) een mooi en goed komend seizoen toe! Bedankt voor de info en de gezelligheid!

 

jaco-handtekening