Het is iedere keer prachtig om een verhaal te schrijven over Piet Heikamp uit Zetten. Een liefhebber die een unieke manier van duivenhouden heeft. Er is een gezegde: Heb je duiven? … Dan heb je ook stront! Het is een gezegde met een negatieve bijklank, maar als ik bij Piet door de hokken loop, denk aan dat gezegde met een glimlach … een brede glimlach. Want als je even door de hokken loopt, dan zie je geen stront meer, maar je ziet alleen nog duiven die je tegemoet glimmen. Het decor waarin de duiven stralen is niet gevuld met stront maar met opgedroogde mest die ervoor zorgt, dat er een geweldig duivenklimaat in de hokken heerst. En juist dat doet het hart van een duivenliefhebber sneller kloppen … gezonde duiven in een prettig duivenklimaat. Dan begrijp je tegelijkertijd dat deze duiven met regelmaat schitteren op de marathonvluchten.

 

De liefhebber

Piet Heikamp is in Veenendaal geboren, maar is vanaf zijn trouwen is hij een echte Betuwenaar geworden, want hij woont daar al weer veel langer, dan hij in zijn geboorteplaats heeft gewoond. In de jaren ’90 was hij in Midden en Noord Nederland ‘de te kloppen man.’ Hij stak er niet met kop en schouders bovenuit, maar met zijn hele bovenlichaam. Dit heb ik de laatste 3 jaar al een paar keer, telkens in andere woorden, verteld en dit is dan ook de laatste keer. Wij leven al een tijdje niet meer in de jaren ’90, maar nu in 2016. Door gezondheidsredenen heeft Piet een stapje terug moeten doen, maar sinds enkele jaren heeft hij een geweldige hulp aan Marco van Doorn uit Herveld. Deze jonge liefhebber van amper 20 jaar helpt Piet bij het koppelen, filosoferen over de duiven, plannen maken, africhten, inkorven van de duiven en alles wat erbij komt kijken om Piet gemotiveerd te houden en te doen waar Piet niet aan toe komt. Marco heeft zelf ondertussen mooie prestaties neergezet op de Marathonvluchten met twee prachtige kopprijzen op Bergerac en het jaar erna op St. Vincent. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd, dat de kwaliteit die Piet op de hokken heeft, daar weer met grote regelmaat uitkomt. In 2013 werd Piet 2e Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord. In 2014 viel het seizoen voor het grootste deel in het water door het herpes-virus, maar in 2015 lieten de duiven van Piet Heikamp weer zien van uitmuntende klasse te zijn.

 

Stamopbouw

Vanaf de jaren ’90 heeft Piet zijn marathonstam opgebouwd. In eerste instantie met twee duivinnen: ‘De 37’ en haar moeder ‘de 922.’ ‘De 37’ won een vroege prijs van een hele zware St. Vincent. Er waren op de eerste concoursdag 6 duiven thuis in een groot samenspel. ‘De 37’ was daarbij … ze herstelde dusdanig goed, dat ze 12 dagen later ingemand werd voor Barcelona. Dit werd wederom een zware vlucht. Ze vloog toen de eerste prijs van de Fondclub ‘De Veluwe,’ toen een sterke en grote fondclub. Ze was de enige duif die op de eerste concours gedraaid werd. Een topper van een uitzonderlijke klasse. Omdat ‘de 37’ vrij snel niet meer op het hok zat, werd er vooral doorgekweekt met ‘de 922,’ haar moeder. Ze werd ook extreem ingeteeld. Deze ingeteelde nazaten vlogen goed, maar kweekten ook enorm goed door. Het beste voorbeeld van een ingeteelde 922 is ‘Miss Europe.’ Deze duivin werd Internationaal Duifkampioen. In haar stamboom zit zeven maal ‘de 922.’ Om het verhaal via een klein zijspoor door te trekken … bij ons zit een kweekdoffer van Piet van 2012. In deze doffer zit zeven maal ‘Miss Europe.’ Dus 49 maal ‘de 922.’ … 49 maal !!! Deze doffer is de vader van ‘de Blauwe 63,’ die de 106e NPO Bergerac won. Deze (voor een kweker) nog jonge kweekdoffer zal in de nabije toekomst nog meer goede nazaten voortbrengen, daar ben ik van overtuigd.  Later zijn er bij Piet Heikamp in zijn stam duiven ingebracht van Jaap Mazee (50% Bruggemann zat er in dat duifje), Bennie de Vries, Roelof Coster, Ben Meijer, Harry Kalter, Dennis Hensen, Herman Cörvers, Dennis Hensen en Willy Looymans. Van de laatste liefhebber komt misschien wel de grootste inbreng. ‘De Parel’ is een stamduif geworden van de huidige generatie vliegers. Deze doffer komt van Willy en is een zoon van ‘De Boudewijn,’ de eerste nationaal Barcelona. ‘De Parel’ is van 1999 en geeft op de dag van vandaag nog steeds kinderen. De duiven die Piet in de loop van de laatste 20 jaar heeft bijgehaald zijn vaak gekomen door samenkweek of dat Piet duiven weggaf en hij kreeg dan jongen uit deze duiven gekruist met het soort van deze liefhebber terug. In een afdeling waar ik tijdens het bezoek inkeek, zaten wat duiven van Bennie de Vries, die hij afgelopen zomer had gekregen. Deze duiven worden gespeeld, net als verreweg de meeste ‘nieuwkomers’ en de duiven die dan tijdens de vluchten boven komen drijven, worden ingepast in de stam.

De Pau 450

‘de Pau 450’

Het ZLU-seizoen in 2015 begon voor Piet Heikamp uitstekend. Hij speelde met een duivin de 7e nationaal. Later won ze nog de 302e nationaal Marseille. De vader van dit duivinnetje van 2012 komt van Piet Peperkamp uit Zetten. Deze liefhebber stapte over op de dagfond en zo is deze doffer van 2009 bij Piet Heikamp terecht gekomen. Van vaderskant komt deze kweker uit het soort van de Duitse toppers Menne und tochter en Harry Brakelé uit Maarssen. De oma van vaderskant komt van de Comb. Gerritsen uit Renkum. Zij is een dochter van ‘de St. Vincenter,’ de stamvader van deze vader en zoon combinatie. De moeder van de 7e nationaal Pau komt uit ’t Krukje van Roelof Coster (oude soort van Henk en Piet de Weerd) met een ingeteelde duivin van ‘Miss Europe’ (Zoon x Dochter Miss Europe).

 

… wordt vervolgd …