De laatste jaren korven wij onze duiven in bij het Nationaal Inkorfcentrum van Zetten. In dit centrum spelen verschillende goede liefhebbers. Eén van deze betere liefhebbers is Piet Eeuwes uit Huissen. Hij is in het bezit van een sterk hok met duiven. Op de ZLU-vluchten pakt hij regelmatig een vaasje mee. Kortom het is een liefhebber om rekening mee te houden … zelfs meer dan dat. Afgelopen seizoen heeft hij op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan goed gepresteerd. Zo goed dat hij 2e is geworden in de Ochtendlossingscompetitie van de Marathon Noord. Dan hebben je duiven heel wat in hun mars, want de concurrentie is heel sterk. Verder won hij in deze competitie Het Criterium der Azen en had hij de Asduif over drie seizoenen. Hoe heeft hij dat voor elkaar heeft gekregen, leest u in dit verhaal.

De liefhebber
De hoofdrolspeler van dit verslag is Piet Eeuwes (77 jaar) uit Huissen. Dit stadje met bijna 20.000 inwoners ligt tussen Arnhem en Nijmegen en is onderdeel van de gemeente Lingewaard, waar ook Bemmel en Gendt bij hoort. In zijn ‘actieve loopbaan’ was Piet kweker van Gerbera’s. Hij deed dit tot 2010. Hij had een eigen kwekerij tot zijn pensioen. Zijn eerste duiven hield hij in een hokje gemaakt van sinaasappelkistjes … hij was toen een jaartje of 8 oud. Hij is ‘aangestoken’ met het duivenvirus door broers van Piets vriend. Bij zijn ouderlijk huis hield én speelde hij met duiven … tot zijn trouwen. Nadat hij getrouwd was, ging het na een paar jaar weer kriebelen en begon hij opnieuw. Iedereen speelde in die jaren het programma en Piet kon met de beste mee. Hij hield er ook van om met veel duiven te spelen. Dit is nog te zien aan de meters duivenhok die hij op zijn grond heeft staan … meer dan 30 meter, die nu lang niet allemaal meer in gebruik zijn.
Rond 2010 is hij overgeschakeld op de marathon. Dit had twee aanleidingen. Ten eerste had hij een paar keer een fondduif van een andere liefhebber gekregen en die wonnen mooie vroege prijzen. Dat gaf zo’n kick, meer dan een goede uitslag op de ‘gewone vluchten’ … dat smaakte naar meer. En op het korte werk had hij eigenlijk alles al gewonnen … er moest een nieuwe uitdaging komen.
Er werd geïnvesteerd in marathonduiven. Op de Olympiade in Zuid Afrika kwam hij in contact met de Gebr. Frenken uit Weert. Hij sprak met hen af om 20 jongen te kopen en dat gebeurde het volgende kweekseizoen. De mannen uit Weert wonnen in dat seizoen de 1e nationaal St. Vincent … Piet had van deze duif de eitjes gekocht … dat was mooi meegenomen. Een paar jaar later kocht Piet in Hoorn ook 20 jongen bij Cor Blokdijk.
In de tuin van Piet en zijn vrouw staat 30 meter vlieghok en 12 meter kweekhok. Van beide hokken is de helft niet meer in gebruik, omdat hij voor de marathon niet zoveel duiven meer nodig heeft. Onze topper uit Huissen vindt het bij de hokken belangrijk dat er genoeg verluchting in het hok zit, maar zeker geen trek.
De huidige stam bestaat uit het bloed van diverse bewezen duiven. Hierbij zit een duivin van Ap Peters uit Zelhem, wat Jellema-duiven via Geert Tiemes uit Didam, en enkele duiven van Jan Janssen uit Groesbeek, Marcel Jansen uit Ewijk, Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten en van wijlen Theo van Oss.

De Asduif over drie jaar
Piet Eeuwes is in het bezit van een geweldenaar. Dit is ‘de 633’ van 2016. Deze topduivin won de laatste seizoenen de volgende prijzen:

  • 4e Marathon Noord Barcelona 2022 (32e nationaal tegen 4.842 duiven)
  • 15e Marathon Noord Perpignan 2022 (151e nationaal tegen 3.805 duiven)
  • 24e Marathon Noord Barcelona 2021 (201e nationaal tegen 4.838 duiven)
  • 52e Marathon Noord Perpignan 2021 (499e nationaal tegen 4.873 duiven)
  • 2e Marathon Noord Perpignan 2020 (12e nationaal tegen 3.354 duiven)

‘De 633’, een duivin van 2016 komt van vaderskant uit de goede stam van Piet waar meerdere generaties goede duiven uit komen. De vader zelf won mooie prijzen op Barcelona en St. Vincent. De opa van vaderskant, ‘De Barca 788’, won o.a. de 144e en 205e nationaal Barcelona. Hij komt van Jan Jansen uit Groesbeek (soort Hagens via Van Kooten-van Bemmel). De oma van vaderskant is de 1e nationaal St. Vincent van Marcel Jansen. De moeder komt van Theo en Bernard Burgers (soort Kuipers/Schellekens en Gebr. Brugemann).

… wordt vervolgd …