De lossing van St. Vincent werd vanwege het slechte maar weer eens een dag uitgesteld tot zaterdagmiddag. De tijd van lossing werd uiteindelijk 1 uur in de middag. Toen was het eindelijk zo ver. Bijna 3.300 duiven namen hun weg richting Midden en Oost Nederland. De wind kwam metname uit NW richting en de buien waren op zaterdag talrijk, maar niet groot in omvang. De omstandigheden waren niet ideaal, maar het verloop van de vlucht was prima verder. Het was nog geen kwart voor 11 toen de eerste duif in sector III de thuishaven had bereikt. Het was in Oosterbeek bij Peter Bosveld. Op een afstand van 1.065 km maakte de winnende duif een snelheid van 1.142 mpm. De tweede duif was 9 mpm minder snel en viel bij Albert Poulisse uit Kerkdriel. De derde duif in sector III viel in Meerkerk bij Van Bruggen. Vierenhalf uur later waren de prijzen verdiend.

 

Sector III

Albert Poulisse maakte een prachtige uitslag met 8 van de 12 duiven in de prijzen, maar vooral zijn eerste 3 duiven vielen op: 2, 12 en 18. Harold Zwiers had de vierde plek en had ook 67% prijs. Hij had een goed weekend met ook nog eens 100% prijs op Pau. Vijfde was Frans Laurensen uit Beuningen. Koos Steenbeek en zoon Boyd had 80% prijs met 5 duiven mee, beginnend op plaats 6. Comb. Seelen uit Borne had 75% prijs met vier duiven mee. Zij behaalden de plaatsten 15, 34 en 85. De Gebroeders Holleman uit Tienhoven hadden 10 duiven mee en 7 prijzen. Hun eerste duiven zie je terug op de plaatsen 16, 42, 99 en 103. Ook Comb. Jonkers uit Delwijnen had 75% prijs. Zij startten op plaats 33.

De winnende duif

De winnaar

De winnaar van St. Vincent, Peter Bosveld (52 jaar) uit Oosterbeek, is in het dagelijks leven werkzaam bij Nutricia in Cuijk. Hoe was je start van de duivensport, Peter? Peter: ‘Als jochie van 10 kreeg ik de eerste duiven  en die duiven kwamen uit Ede van de fam Heerikhuizen. Nu vele jaren later woon ik in Oosterbeek en heb ik een accommodatie 16 meter lang, wat is verdeeld in 7 afdelingen. Mijn duiven komen allemaal van Ben Roodbeen uit Renkum. Ik speel met 40 weduwnaars (24 overjarige en de rest jaarlingen). Daarnaast heb ik 12 kweekkoppels.’

 

De winnende duif

De winnende duif was op 10:44 in Oosterbeek gearriveerd. Het is een echte topper. Het is ‘de 905’ van 2014.  Vorig jaar als jaarling speelde de duif de 2e nationaal in sector 3 van Cahors. Deze topper komt uit twee rechtstreekse duiven van Ben Roodbeen uit Renkum. Uit Bens beste lijnen, namelijk de Feloog (Simon Zeegers) x de Blauwe Frans (wijlen Frans van Wel).

Stamkaart winnende duif

De verzorging en de voorbereiding op het seizoen

Het seizoen startte bij Peter dit seizoen half januari. Op dat moment werden de duiven gekoppeld. De oudere vliegduiven hebben geen jong groot gebracht. Ze worden vervolgens op weduwschap gezet en dan krijgen de alle vitesse-en midfondvluchten. Tot een week voor inkorving van hun eerste meerdaagse fondvlucht.

De duiven krijgen alleen voer van Beyers, waar Dick de Leeuw Peter in ondersteunt via voerschema’s. De basis van het voerschema is de Galaxy light en later krijgen ze de Long Distance mengeling een paar dagen voor inkorving. Naast het voer krijgen ze bijproducten, die komen voornamelijk van DHP via verschillende emmers waar ik veel vertrouwen in heb. De medische begeleiding komt van Dr van de Sluis en Stefan Göbels. Peter wordt door deze duivenartsen zeer netjes en met geduld behandeld. Als hij de duiven niet vertrouwd, dan pakt Peter de auto en gaat langs in Kockengen. Per jaar worden de duiven 4 a 5 keer onderzocht door deze heren. Van natuurproducten is de man uit Oosterbeek een voorstander. Medicijnen gebruikt hij alleen als er iets aan de hand is. Blind kuren doet hij nooit. Peter: ‘Als ik geen hoofdpijn heb, dan neem ik toch ook geen aspirine!’

 

Tot Slot

De verzorging van de duiven doet Peter samen met zijn vrouw, die de verzorging voor 80 % voor haar rekening neemt. Zij doen in principe alles samen. Een man/vrouw combinatie, maar dan niet op papier. Peter: ‘Ik heb de laatste jaren veel van Ben Roodbeen geleerd. Echter je moet zelf leren om op te letten wat er in je hok gebeurt. Het is voor mijn vrouw en mij een hobby waar we samen veel plezier aan hebben. We kunnen al genieten als we de weduwnaars los hebben en dat deze prachtig in orde komen voor de vlucht.’ Peters anekdote over zijn overwinning: ‘Dick de Leeuw stuurde een app dat er in Kerkdriel een duif was gevallen in sector III. Waarop ik hem een app terugstuurde dat onze duif dan waarschijnlijk al boven Oss vloog. Dat was een geintje waar we smakelijk om gelachen hebben totdat de MAGIC 905 binnen een half uur aan zagen komen. Hij kwam er geweldig aanvliegen en viel als een echte weduwnaar uit de lucht richting het hok. Ik heb Dick een app gestuurd dat hij al thuis was en tegen hem gezegd dat hij echt ergens rond Oss zat. Een prachtig verhaal wat begon met een geintje en wat later werkelijkheid werd. Ik had nooit gedacht dat een 1e Nationaal zoveel teweeg brengt qua aandacht. Je krijgt felicitaties van mensen waarvan je zelfs nog nooit van gehoord hebt! Het is gewoon fantastisch !!!’ Peter, ik wil je samen met je vrouw van achter mijn pc nogmaals feliciteren met je mooie overwinning. Ook een klein beetje Ben Roodbeen, die de ouders van de St. Vincent-winnaar heeft gekweekt.

jaco-handtekening