Marathonspelers en andere lezers van het marathonduivenjournaal, het is weer tijd voor een nieuw tweewekelijks item. Het gaat over een onderwerp, waar wij allen over fantaseren… een witte raaf, een crack, een kampioen, kortom een topduif. Daar ga ik komend seizoen naar op zoek, uiteraard heb ik er zelf een paar op het oog, maar…

  • Heeft u een vliegduif die tweemaal in uw afdeling een top 10 plaats heeft veroverd op de marathonvluchten?

Of

  • Heeft u een kweekduif die minstens drie verschillende kinderen heeft gegeven die een top 10 plaats in de afdeling hebben gevlogen op de marathonvluchten? Schroom dan niet en geef uw topduif op via een e-mail (fabiansocialmedia@outlook.com). Wie weet krijgt u een reactie om mee te werken aan een ‘perfecte postduif’ artikel.

 

‘Roos’ van Auke Rekker en Marijke Westra
Tijdens het bedenken van dit item waren er meteen een aantal duiven waar ik aan moest denken. Eentje die eruit sprong was ‘Roos’ van Auke Rekker en Marijke Westra. Ik heb haar eens mogen vasthouden en ze is niet alleen wonderschoon qua kleur en bouw, maar haar prestaties zijn om van te dromen!
Een goede ‘perfecte postduif’ om eens mee te beginnen.

Een opvallende roodbonte duivin. Heldere gele ogen. De eerste broekpennen stijf tegen de rug. Een duidelijke verspringing van de laatste broekpen naar de eerste slagpen. Klein van bouw. Soepele spieren die duidelijk aanwezig zijn. Kortom, een ideaal beeld voor een marathonduivinnetje. En ze had niet alleen haar bouw mee. Een slim koppie en aan motivatie geen gebrek.
We mogen gerust spreken van een perfecte postduif als een postduif (als jaarling!) van de tweemaal zetten, tweemaal een eerste NPO vliegt:

  • 1e NPO Bergerac 1594 d. (3e sector 4. 3293 d.) (tevens snelste jaarling NU 3406 d.)
  • 1e NPO Ruffec 1982 d. (2e sector 4. 3287 d.)

Hier is maar 1 woord voor: ongelooflijk! Dat een duif van dit kaliber, waar Auke en Marijke enorm trots op zijn, een bijzondere naam moet krijgen is logisch. Daarom is dit steenrode duivinnetje vernoemd naar een andere grote trots, hun oudste dochter Roos.

In 2011 zijn Auke en Marijke echt begonnen met vliegen voor de marathon. Er was meteen een bijzonder duivinnetje die van haar liet horen, ‘de Chocoprinses’, wat later de oma van Roos zou worden. Deze Chocoprinses vloog een 14e nat. Limoges 3923 d. en een 15e nat. Montpellier 1821 d. tevens tweemaal een eerste in het NIC.
Daarna is de Chocoprinses helaas verspeeld. Gelukkig zaten er nog 3 late doffers op het hok. Deze werden direct verhuisd naar het kweekhok, dit bleek achteraf een meesterzet! De basis was gelegd in Berlikum.

Eén van die late doffers, was een vaalbonte juweel genaamd ‘Zanzibar’. En in 2013 werd een topkoppel geboren. Zanzibar werd gekoppeld op een dochter van Melinda die rechtstreeks werd gehaald bij Sjaak Buwalda. Deze dochter van Melinda heet (hoe kan het ook anders) Marijke, vernoemd naar Aukes vrouw en compagnon in de sport. Dat dit donkerkras witpen duivinnetje uit het juiste hout is gesneden moge duidelijk wezen. Haar moeder Melinda speelt een 1e sector 4 van Limoges en haar oma Doutzen een 1e sector 4 Ruffec en een 10e NPO Limoges.
Zanzibar, een vaalbonte doffer. Marijke, een donkerkraswitpen duivin. Goed maal goed, de kortste weg naar succes? In dit geval zeker! Want in 2013 werd de perfecte postduif Roos geboren. Grotendeels zien we Buwalda in de stamboom, maar ook een snufje Jellema mag uiteraard niet ontbreken.

Roos is een lieve, rustige duif op het hok. Ze zit altijd strak in het verenpak. Een rouwdouwer eerste klas op de vluchten. Ruffec was een zware vlucht met noordwesten wind. Toen vloog Roos 4 uur los in de Friese fondclub en werd ze geklokt om 06.30.
Het mooiste moment voor Auke was toch wel de vlucht van Bergerac. Samen met duivenvriend Michiel Vlaskamp zat hij te wachten. Michiel Vlaskamp was overigens in 2017 ook niet onverdienstelijk met de Zanzibar lijn. Hij vloog een 1e nat. sector 4 1671 d. met zijn ‘Maria’, een kleindochter van Zanzibar.
Maar tijdens het wachten van de 2014 editie van Bergerac zagen de heren dat er een paar duiven gemeld waren op de meldsite. Ze waren rustig in gesprek toen ze ineens een rode flits voorbij zagen komen. Alsof er een rover achteraan zat, zo snel stoof Roos het hok in. Het mooiste moment voor Auke. En om die herinnering levend te houden, mocht ze na zo’n wonderbaarlijke prestatie het kweekhok gaan versterken. En het lijkt net alsof Auke in de duif kan kijken, want ook dit werpt zijn vruchten al af. Roos is al grootmoeder van de 4e sector 4 Cahors 1671 d. (10e NU totaal), 18e nat sector 4. Dax 932 d. en 62e sector 4. Cahors 1671 duiven.

In de toekomst zal de familie Chocoprinses, Zanzibar, Roos, Little Princess, Rooie Otto, ongetwijfeld nog meer van zich laten horen.

Een perfecte postduif… een topfamilie en twee zeer goede melkers.

Heeft u ook zo’n witte raaf? Uw mag mij altijd mailen met de referenties van de duif en wie weet verschijnt uw topper ook wel in het marathonduivenjournaal.

Fabian Wendel