De vorige keer heeft u kunnen lezen dat Peet en Paloma Solleveld kampioen zijn geworden van de competitie de West Europese Super Marathon van de ZLU. Zij versloegen in de editie van 2016 Vader en zoon Murk uit IJsselstein en vader en zoon Saarloos uit Klaaswaal. Een prachtig podium. De aandacht gaat in dit verhaal naar Peet en Paloma. U heeft kunnen lezen over het begin van de carrière van Peet en van de Floris, de topper van het hok op dit moment en hoe hij thuiskwam van Perpignan. Dit keer komen andere onderwerpen aan bod. Nieuwgierig? Lees verder …

De stamopbouw

Als we terug gaan naar het begin van de opbouw van de stam marathonduiven, dan komen de eerste fondduiven weg bij W vd Burgh & Zn te Maasland, die toen lid waren in de club van Peet. Peets vader kocht daar in 1977 4 jongen duiven.  In het najaar kwam Piet vd Burgh  met een blauw jong aangelopen. ‘Die krijgen jullie ook’,  zei hij. Het was een rechtstreekse zoon uit de Aarden 2. De Aarden 2 bleek naderhand een kweekwonder te zijn. Bij Peet is deze doffer omgedoopt tot The Godfather. Jarenlang zijn allerlei duivinnen op hem uitgeprobeerd totdat hij gekoppeld werd aan een duivin van Rooie Willem en het was bingo. Verder kwamen er duiven van  de stuntman van Middelharnis Wim Peeman. Wij haalden daar in 1981 4 Braakhuizen uit 2 doffers van zijn Gouden koppel. Twee jaar later is Peet bij Willem de Rode Willem wezen kopen. Deze duif is een halfbroer van Willems 1e Nat Bordeaux. Nog steeds lopen deze duiven door de stam van Peet en Paloma heen. O.a. Jordan Staal en de Blue Fire zijn gekweekt uit een kleinzoon van Rooie Willem. Toen Peet een combinatie vormde met John van Holstein is er een volledige ronde aangeschaft van de kwekers van Roger Florizoone. Ook bij Hein Brassé werd het beste van het beste bijgehaald. Dan zitten er verder op het hok duiven van Leo Pronk. Twee kinderen uit zijn 1e Int Bordeaux. Duiven van de schatbewaarder van het Florizoone ras , grootmeester, Luc v Coppenolle. Duiven van Ewoud vd Weijden. First Prize Pigeon, de Smeyter-Restian, Erik Limbourg, Paulssen & Zn, Albert v ’t Hoofd, Johan en Jelte Hopman en Koster-Sommeling.

 Leo

Kampioenschappen

Geweldige erelijst kunnen Peet en Paloma Solleveld uit Maasdijk overleggen. Dit is het overzicht van de Kampioenschappen van de laatste jaren … het zijn alleen nog maar 1e prijzen. Kun je nagaan als we de anderen ook nog zouden vernoemen!!!

5 x Keizerkampioen                                                      NIC 1536

6 x ZLU kampioen onaangetoond                             NIC 1536

4 x ZLU kampioen aangetoond                                  Afd 12

3 x NPO kampioen onaangetoond                             Afd 12

3 x NPO kampioen aangetoond                                 Afd 12

3 x ZLU kampioen onaangetoond                             Afd 12

4 x ZLU kampioen onaangetoond                             NIC 1536

3 x ZLU kampioen onaangetoond                             Fondclub de Glazen Stad

3 x Keizergeneraal                                                        Afd 12

3 x Keizergeneraal                                                        Fondclub de Glazen Stad

2 x West-Nederlands-Marathon kampioen

2 x NPO kampioen onaangetoond                            NIC 1536

3 x ZLU kampioen aangetoond                                  Fondclub de Glazen Stad

1x WESM

1x Keizer                                                                         ZLU

1x Super Prestige                                                          ZLU

1x NPO kampioen onaangetoond                             Fondclub de Glazen Stad

1x NPO kampioen aangetoond                                  Fondclub de Glazen Stad

1x Keizergeneraal onaangetoond                              Fondclub de Glazen Stad

1x Superfond kampioen                                              Afd 5

1x NPO kampioen aangetoond                                  NIC 1536

1x Keizer NPO vluchten                                              Samenspel Noord-Zuid-Holland

1x Super Prestige                                                         S-N-Z-H

1x NPO onaangetoond                                               S-N-Z-H

1x NPO aangetoond                                                   S-N-Z-H

1x ZLU Cup                                                                  S-N-Z-H

1x Keizer ZLU Cup                                                     S-N-Z-H

1xZLU Aangetoond                                                    Kring Westland

1e Nederlander Europa Beker

1e Nederlander beker van Vlaanderen

1e Asduif St Vincent (Jordan Staal) ZLU over 4 jaar

Meerdere maal kampioensduif  NIC,Afd 12,S-N-Z-H en Fondclub de Glazen Stad

Blue Fire

De hokken

De hokken die bij Peet en Paloma staan, zijn van de firma Punt en het jonge duivenhok is van de firma de Heus. Het ‘Punt hok’ is 13,5 meter lang en het jonge duivenhok ongeveer 10 meter. Het Punthok staat op het ZO en het jonge duivenhok op het ZW. De verse lucht komt onder de pannen vandaan. Het dak heeft een overloop van ongeveer 1 centimeter. De afgewerkte lucht kan er uit via de achterkant (5 centimeter overloop) of de nok. Peet: ‘Om eerlijk te zijn heb ik er de ballen verstand van. Het gaat om het gevoel in het hok bij binnen treden. Hoe het ruikt. En opletten voor dat je geen tocht op je hok hebt. Doordat het hok op het ZO gericht staat, benut je de zon volledig. Ik denk wel dat het belangrijk kan zijn om de temperatuur in je hok te kunnen regelen. Ik ben zelf te afhankelijk van het weer. Ga ook geen aanpassingen doen om het één en ander te kunnen regelen. Het gaat goed dus waarom zou ik het ook veranderen.’ Het Punthok is verdeeld in 4 afdelingen van 2 meter waarop in elke afdeling 9 weduwnaars zitten. Er zit dan ook zuurstof genoeg in deze ruimtes. In de andere twee afdelingen van 2 ½ meter zitten de paters ( +/- 40) en de kwekers. In het jonge duivenhok zitten ook de weduwduivinnen. In het jonge duivenhok zitten rond de 150 jongen, die we voor onszelf kweken. Peet en Paloma hebben in elke afdeling lichtpannen. Er wordt ontzettend veel met mijn schuiven gewerkt. Licht en temperatuur maakt vorm, vinden ze. De doffers worden vanaf 1 juni belicht.  Het moet ook weer niet te warm worden in de hokken en niet te droog. Peet gaat dan ook gerust met de plantenspuit door het hok om de luchtvochtigheid wat omhoog te krijgen. Of ze krijgen een bad in het hok.

 

… wordt vervolgd…