Perpignan 2016 verliep in vergelijking met de voorgaande ZLU-vluchten vlotjes. Toch werden her en der duiven verspeeld, ook duiven die pijn deden, maar minder dan de vluchten ervoor. De winnaar van deze vlucht was een verrassing, al liet hij zich dit jaar op Agen ZLU al heel goed zien. Zijn tweede ZLU-vlucht van 2016 was een enorm succes. Hij pakte de overwinning in de Fondunie 2000, maar ook in het nationale concours van de ZLU en zelfs in het Internationale concours. En daarmee is het verhaal nog niet af. Hij won in deze drie concoursen namelijk ook de 2e prijs. Een (inter)nationale vlucht winnen is een droom, maar 1e en 2e moet iets van onwerkelijkheid met zich meedragen, terwijl het wel degelijk werkelijkheid is. Het overkwam Mevlüt Tekin uit Medemblik afgelopen weekend. Hij heeft dagen op een roze wolk geleefd en zijn inzet die hij steekt in zijn hobby is dubbel en dwars terugbetaald door zijn duiven … Fantastisch !!!

 

Top 10 Fondunie 2000

  1. Mevlüt Tekin, Medemblik
  2. Mevlüt Tekin, Medemblik
  3. Jelle Jellema, Nijverdal
  4. Nico Volkens, Bergen
  5. Duo De Groot-Leijen, Egmond aan den Hoef
  6. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  7. Jelle Jellema, Nijverdal
  8. Jan van ’t Land, Naarden
  9. Orly en Dirk Pals, Bovenkerk
  10. Jelle Jellema, Nijverdal

Jelle had 45 duiven en 22 prijzen, waarbij de eerste 5 vooral op een geweldige manier opvielen: 3, 7, 10, 11 en 17 tegen ruim 1.000 duiven. Richard Kuyer uit Maarssenbroek maakte wederom een mooie uitslag met 4 van de 6 Perpignan-duiven in de prijzen, startend met de plaatsen 26 en 62. Johan Methorst uit Barneveld had 3 duiven mee en zijn twee prijsduiven zijn terug te vinden op de plaatsen 13 en 81 … top!

 

De winnende liefhebber

Bijna dertig jaar terug is Mevlüt Tekin in Medemblik geboren. De nu 29-jarige supermarkthouder is in de duivensport terecht gekomen via zijn oom Marazan. Met zijn oom doet hij veel samen. Bij hem zitten de kwekers. In dit hok zitten duiven van metname Batenburg-Van der Merwe en verder o.a. Jelle Jellema, Nico Volkens, afstammelingen van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman, Piet de Vogel en andere directe nazaten van topduiven en tophokken. Oom Marazan woont in dezelfde buurt als Mevlüt, net als zijn ouders trouwens. Het huis wat Mevlüt zes jaar terug kocht, is ook de nieuwe start geworden van zijn hobby. Hij begon voorheen met programmaduiven van liefhebbers uit zijn club. Vanaf zijn huidige adres is de start gemaakt met marathonduiven. Samen met zijn oom kocht hij gericht duiven voor deze vluchten. Eerst werd een stam opgebouwd en werden de nakomelingen getest. In zijn tuin staat 7 meter duivenhok. Een afdeling van 1,8 meter voor de jongen en de rest voor de oude vliegduiven. Vanaf dit jaar is hij extra gericht gaan spelen. Zijn eerste vlucht was Agen ZLU. Bij de oude duiven had hij 3 duiven bij de eerste 85 nationaal. Wat een mooi visitekaartje was. Zijn tweede visitekaartje heeft een gouden randje … 1e en 2e Internationaal Perpignan. Dit was ook zijn 2e vlucht van dit jaar. Kortom … bijzonder knap !!!

winnende duif 3

De winnende duif

De winnende duif is ‘De Sultan’. Hij won eerder dit jaar de 732e nat Agen ZLU. Zijn vader is een duif voor 75% van Batenburg-Van der Merwe en 25% van de geroemde Aarden-lijn van Hein Oostenrijk (via Nico Volkens). Deze doffer won zelf de 228e nat. Barcelona en de 95e nat. Perpignan in 2014. De moeder van de winnende duif is ook deels van Batenburg-van der Merwe gekruist met een ingeteelde zoon van ‘de Paarsborst’ via Piet de Vogel. De tweede duif is een duivin. Haar vader komt uit een inteelt-koppeling van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman. In deze inteeltkoppeling komen we ook ‘Gerrit’ tegen die ook in veel goede duiven van de familie Hendriks uit Zuiderwoude terug te vinden is. De moeder van de 2e Internationaal komt van Henk van der Wielen uit Boven Leeuwen uit zijn ‘Dax-lijn.’ Mevlüt heeft indertijd deze duivin gekregen met een ruil met deze sympathieke duivenliefhebber uit ‘Het Land van Maas en Waal’. Deze twee toppers zijn ingekorfd op aangepikte eieren. Op Agen hadden de duiven dezelfde stand gehad. Een stand waar veel liefhebbers (waaronder de schrijver van dit verhaal) het niet op hebben, omdat ze dan met pap in de krop de mand ingaan. Deze wet wordt doorkruist door Mevlüt met zijn 1e en 2e Internationaal.

2e duif 3

Het seizoen

In het vlieghok is er ruimte voor 30 koppels in het vlieghok. In april worden de vliegduiven gekoppeld. Ze hebben dit jaar jongen grootgebracht. Vanaf het begin van het seizoen wordt zoveel mogelijk ingemand. Ook wordt er gelapt met het karretjes van Ewout van der Weijden en van de club uit Edam, die elke week minimaal naar Hank rijden. De duiven krijgen in het seizoen voer van Mariman, de Variamax-mengeling. De duiven krijgen naast het voer pinda’s, snoepzaad, hennep, P40 en veel grit. Hier moeten de duiven het mee doen. De duiven worden bij dierenarts Van der Sluis voor de vluchten gecontroleerd en 14 dagen voor de twee ZLU-vluchten waaraan is deelgenomen. Als er iets aan de hand zou zijn geweest, waren ze gekuurd. Maar dat was niet nodig.

 

Beleving

Mevlüt is eigenaar van een supermarkt, die hij van zijn vader overnam, en is dus een drukke eigen baas. De duivensport is een lekkere ontspanning hierbij. Hij wil graag elke vlucht winnen, waar hij serieus aan meedoet. De duivensport beleeft hij in het hok alleen en daarbuiten samen met zijn oom, die de kwekers heeft. Hij vraagt weleens raad bij goede liefhebbers, maar past dat in zijn eigen manier van duivenhouden. Hij merkt nu hij er meer voor over heeft, hij ook betere resultaten behaald met zijn duiven. Mevlüt: ‘De tijd die je erin steekt, wordt in het vluchtweekend terugbetaald door je duiven. Dat is een goede motivatie om er goed mee bezig te zijn.’

 kop winnende duif

Tot Slot

Eigenlijk kweekt Mevlüt nooit uit vliegers. ‘Sultan’ komt wél uit twee vliegers en hij is blij dat hij dit jong toen aangehouden heeft. Op Agen had hij ook al veel plezier van hem, toen hij in alle vroegte thuiskwam. Ik wil Mevlüt vanachter de pc nogmaals feliciteren met dit geweldige resultaat op Perpigan … 1e en 2e van de Fondunie 2000, de ZLU en Internationaal !!! Grandioos !!!

jaco-handtekening