Het was zeven minuten over negen toen in de bekende badplaats Katwijk aan Zee de eerste duif van de afdeling 12 Kuststrook neerstreek. Het was bij Menno Broekhoff, een fanatieke dertiger, die een mooie overwinning opeiste. Zijn duif was naast de snelste van de Kuststrook ook de 5e van sector II. Een mooi resultaat voor deze melker. De duiven waren op zaterdagmiddag om 12 uur gelost in Agen. Tot aan de Belgische grens hadden de duiven tegenwind. Een pittig vluchtje … was de verwachting. In de Kuststrook was ‘het zilver’ voor Van Tol uit Lisse en Ton van Velzen uit Voorschoten was goed voor ‘het brons.’ Het concours werd tegen drie uur in de middag gesloten, wat betekent, dat het geen makkelijke vlucht was voor de duiven.

 

De winnende liefhebber

De winnaar van afdeling 12 van Agen is de 39-jarige Menno Broekhoff uit Katwijk aan Zee. Hij is van beroep Ambulance-verpleegkundige. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, Menno? ‘Ik ben door mijn vader Hans Broekhoff in de duivensport terecht gekomen. Ik weet niet beter dan dat mijn vader duiven had en ging als klein ventje met hem mee de hokken in en naar het inkorven. Later deed ik de duiven wanneer hij op vakantie was. Helaas kreeg mijn vader de spierziekte ALS. Hij kon op een gegeven moment de duiven niet meer verzorgen. Ik heb toen gezegd: Ik neem het over. Ik was gelijk volledig verkocht en verslaafd aan de duivensport. Hij heeft de vluchten van 2010 nog mee kunnen maken. Helaas waren de prestaties van mijn kant niet goed. In 2009 had hij al veel duiven wegegeven … … amper een jong gekweekt en zijn beste vliegers met pensioen gestuurd … het kweekhok in. Nu bij mooie prestaties denk ik: Hij zou het schitterend gevonden hebben!’

 

De duivenstam

De duiven op het hok komen voornamelijk uit duiven van persoonlijke vrienden van Menno’s vader. De duiven van Cees van der Laan, dat zijn de Aarden duiven. Van Jan Texier komen de de Braakhuis duiven. Via Simon Kuipers (Kweekcentrum Friesland) komen wat Marathonduiven van de beste fondhokken van Nederland. Nadat Menno’s vader was overleden kwamen er duiven via het kopen van bonnen bij: zoals van Mees van Ginkel uit Veenendaal, Albert Lensen, Cees Nijdeken uit Rijssen, Koos Dijkstra en Jan Halman. Het lijkt een mengelmoes van duiven te zijn maar in zijn hoofd zit een plan. Menno kent de achtergrond van de duiven. Er zitten duiven met als achtergrond: Jellema, Gebr. Limburg en Arjan Beens. Dat Mees van Ginkel het bijhok van Piet de Vogel wordt genoemd, is genoegzaam bekend in het marathonwereldje.

Het hokedited

De duiven zitten in een hok van 12 meter. In de zomer 3 afdelingen: 1 voor de jongen, 1 voor de 38 vliegduiven en 1 voor 7 koppels kwekers.

 

 

Winnende duif in BroedhokeditedDe winnende duif

De winnaar van Agen van Menno komt hier een kleine twee kilometer vandaan. Van mijn plaatsgenoot Mees van Ginkel. Menno mocht in 2013 een jong uit kiezen, maar hij liet de eer aan Mees. Mees koos voor Menno deze duif. Het is een kleinzoon van ‘De Barcelonaman’ van Piet de Vogel met een dochter van ‘De Veldheer’ van Paul van den Boogaard uit Kamerik. Vorig jaar was de winnaar van afgelopen weekend naar Agen ZLU geweest. Hij had geen prijs, maar was wel op de concoursdag thuis.

De duiven worden op het nest gespeeld. Het duivenhok staat bij moeder Broekhoff. Nestspel is dan volgens Menno makkelijker, omdat hij de duiven niet bij huis heeft. Bij nestduiven is het verzorgen makkelijker dan bij weduwnaars.

Barcelonamanedited

Het systeem en voorbereidingen

De vliegduiven zijn 16 april gekoppeld. Ze hebben een kleine week mogen broeden en daarna een week weer uit elkaar geweest en daarna stapsgewijs weer gekoppeld naar de vluchten. Er wordt geprobeerd om op eieren van 10 tot 14 dagen in te korven. Sommige zullen op een jong gaan.

Als de duiven op eieren zitten, worden de duiven om de week ingespeeld. Als ze zonder zitten allebei. De duiven die thuisblijven, gaan zondagochtend met de club in Noordwijkerhout naar Numansdorp. Zeven uur brengen en dan zijn de duiven meestal om half elf weer thuis.

Menno voert Beyers Koopman all-in one en Matador kweek. Verder krijgen ze als bijproduct  PE-korrel van Piet de Vogel. Verder maakt hij een mengsel van vette zaden en pinda’s.

Medische begeleiding is met de producten van De Weerd (BS, Belgasol, Ornispecial) en eiwitten van van der Sluis/Göbel. De duiven worden in de winter gekuurd tegen paratyfus (kuren, enten, kuren). Daarnaast krijgen ze de verplichte paramyxo-enting en worden ze geënt tegen pokken en voor het seizoen worden ze ontwormd en krijgen de duiven een kuur tegen het geel.

Menno: ‘Ik ben van mening dat je de duiven goed gezond moet zien te houden. Dat gaat deels met gewoon goed voer en zeker ook natuurproducten. Heb zelf mengsel gemaakt van knoflook en uien (zie testament van een duivenmelker op PIPA). Daar geloof ik in. Maar verder geeft het schema van de fond van de Weerd mij een houvast .’

 

Tot Slot

‘Duivensport is voor mij puur ontspanning,’ vertelt Menno.’Ik maak in mijn werk genoeg mee en ga nooit met tegenzin naar het hok. Dat kan ik mijn hoofd leeg maken. Genieten!!! Ik ben vaak bij mijn duiven, maar kan het ook niet te lang maken  met een jong gezin. Ik vind dat je mooie contacten hebt dankzij de duivensport. Zeker door het kopen van een bon heb je soms blijvende mooie contacten. Je houdt elkaar toch in de gaten. Verder moet je elkaar wat gunnen. Ik vind het ook leuk om zaterdagavond de uitslagen door te kijken hoe mensen hebben gepresteerd. Een zeer groot deel van mijn planning heb ik van Arjan Beens.’ ‘Arjan was niet te beroerd om dingen uit te leggen en zijn schema te delen,’ gaat Menno verder. ‘Ik kijk tegen dat soort mensen op qua prestaties. Hoe mooi is het dan, als deze melkers zo open zijn over  hun sport.’

Menno’s gezin leeft met zijn hobby mee. Zijn zoontje loopt net als hij vaak met zijn vader mee naar de duiven. Ook zijn vrouw kijkt graag mee tijdens de vluchten, als het gezin het toelaat. Ze hebben ook nog een zoontje van 1 jaar.

Ik wil Menno nogmaals feliciteren met zijn topduif !!! De eerste van Afdeling 12 en de 5e van sector II. Een prachtig resultaat en ook nog 5 van de 9 duiven in de prijzen. Het laatste woord is aan de winnaar zelf, Menno: ‘De duivensport is zo mooi. Een verslaving waar ik dagelijks mee bezig ben. In het seizoen de wedstrijden. En in de winter de planning, dagdromen over het seizoen wat komt.’

jaco-handtekening