Martin Dhooge  heeft een felbegeerde titel op zak. Nationaal Pau werd zijn grote succes. Een succes wat er aan zat te komen.
Martin is geen onbekende in de Belgische fondwereld, maar internationaal nog niet doorgebroken, reden dat ik hem opzoek daags na zijn magistrale overwinning. De duif werd geklokt op zondag om 05:07:37 uur na een vlucht van 917.282 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 1026.48 mpm. Zo won hij de 1e nationaal tegen 2.797 duivn.

De liefhebber
Dat we hier niet met een beginneling te maken hebben bewijst o.a. 4e Nationaal Montauban; 2e Nationaal Bourges; 4e Nationaal Narbonne en 4e Internationaal Narbonne   en zijn titel uit 2016 van 2e Nationaal kampioen Grote Fond Oude KBDB uit 2016  en tevens ook de nationale top-noteringen.
Het is niet  niks om Nationaal Pau te winnen, Met twee duiven in concours ging hij de strijd aan tegen de rest. En zie daar zondag morgen om 7min over vijf klokte hij zijn Silent King, de 14-4217300. Ook zijn tweede duif liet zich ruim voor het sluiten van het concours zien.

Die Ochtend
Om vijf uur ging Martin naar buiten om alles in gereedheid te brengen voor de duiven van Pau die vandaag moesten komen. Hij doet de kleppen naar beneden en gaat het hok in om verder zaken in  orde te brengen. Dat doende hoort hij de bel van zijn systeem gaan. Hij dacht ergens met een achterblijver te maken te hebben. Maar hij ziet tot zijn verbazing en opwinding dat het de SILENT KING is … een duif van Pau !!! Hij krijgt bijna een hartstilstand. Dat dit een topduif is, weet hij meteen. Ook Martin heeft de aankomsten op Pipa gevolgd tot laat in de avond. Er was alleen helemaal in het zuiden van België een duif gemeld.
De feiten: Er was aan de avond vooraf bij de buren een BBQ feest en nog al luide muziek. Geen probleem … moet  kunnen. Achteraf denkt hij, is de duif misschien toch nog wel ‘s avonds thuis geweest en heeft niet durven vallen, want hoe toevallig is dat, terwijl hij net de kleppen open doet de duif zich meldt. En ‘s avonds doet hij de kleppen altijd dicht en laat het system niet aan staan.

Stamopbouw
De basis van de kolonie werd gelegd met duiven van oud nationaal winnaar Frans Waerniers uit Knesselare en nationale toppers Jos en Jan Loobuyck uit Aalter. Tegen deze basis werd passend kruisingsmateriaal gevonden bij Chris Hebberecht, Frans Bungeneers, Eddy D’Heedene, Marino Martens en niet te vergeten Joost De Smeyter … en er werd samen gekweekt met Freddy Van Acker en ook werden er duiven van Hendrik Mortier ingebracht.

De winnende duif
Zijn knappe overwinnaar de  14-4217300 luistert naar de naam Silent King. Een naam die hij met zijn geruisloze aankomst niet verloochend heeft. Hij werd gekweekt uit De Zwarte doffer van  Johan DE Clerck-Vervoeren. Vader en moeder zijn kleinkinderen van de beroemde Joost, van Joost De  Smeyter welke 1e Internationaal Perpignan vloog . De  SILENT KING werd  12e nationaal asduif Zware fond in 2017 bij de KBDB.  Hij vloog zelf al o.a. 12e Nat St Vincent- 103 Nationaal Perpignan in 2017 en in 2018 de 27e  Nat Pau en de 295e Nat St Vincent. De vader van de Zwarte JOHAN is de Persufon van Joost De Smeyter. Hij is vader van vele toppers. De moeder is de Beauty Queen. Met in haar aderen het bloed van de Perpignan King van Kurvers de Weert uit Zuid Limburgse Hulsberg. Van Moederszijde zien we de B13-3147091 Casa Barca 091 van de Barcelona Specialist Eddy D’Heedene. Zoals U ziet … goed bloed verloochend niet.

Het vorige seizoen
Dat de resultaten in het verleden goede moed voor de toekomst zijn bewijzen zijn resultaten van 2018:
Winnaar MARATHON kampioenschap 
leden RIDDERSCLUB

2e kampioen Internationaal Kampioenschap 
Grote prijs familie Herbots
2e kampioen MARATHON fondclub Eeklo

27e nationaal PAU 2018 met SILENT KING
36e nationaal AGEN 2018 met kleinzoon MONLIMO
48e nationaal GUERET 2018 met BIG BOY
77e nationaal MARSEILLE 2018 met MARINO

In 2016 werd hij al:
2e NAT. KAMPIOEN KBDB ZWARE FOND 
En hij won o.a.:
2e nationaal BOURGES – 4e internationaal NARBONNE – 
4e nationaal MONTAUBAN – 12e nationaal SINT-VINCENT – 
15e nationaal LIBOURNE – 17e nationaal MONTAUBAN 
18e nationaal CAHORS – 19e nationaal PAU – 
20e nationaal CAHORS – 21e nationaal JARNAC – 
26e nationaal SINT-VINCENT 
40e nationaal CHATEAUROUX – 41e nationaal CAHORS – 
42e nationaal CAHORS – 48e nationaal PAU – 49e nationaal CAHORS – 
50e nationaal TULLE – 51e nationaal MONTAUBAN – 
53e nationaal MONTAUBAN – 56e nationaal BRIVE …

Het huidige seizoen
Het spel bij Martin wordt gespeeld met 40 oude weduwnaars en een 40 tal jaarlingen, die het vak nog moeten leren, deze jonge garde speelt hij niet verder de vluchten toto 600 km. Hier is opleiden belangrijker dan prijsvliegen.
Hoewel zijn duiven op weduwschap zitten, hecht Martin meer waarde aan territorium drift. De  Silent King is een doffer die twee broedbakken in zijn bezit heeft, een bovenin en de ander twee bakken eronder, de middelste is dus zijn rivaal. Vanwege de drukke baan als zelfstandige met een eigen drukkerij in Eeklo, is het fijn dat af en toe zijn vrouw Michelle bijspringt. De vrijdag voor het inkorven gebeurde het volgende: Martin had zoals gebruikelijk de weduwnaars buiten gelaten voor de training. Dan gaan de duivinnen die achter de weduwnaars in een ren zitten naar binnen, de tussengang in om gezamenlijk te eten en te drinken. Omdat hij dringend naar zijn werk moest, vroeg hij zijn vrouw Michelle, de doffers binnen te laten. En braaf deed vrouwtje wat van haar gevraagd werd. Martin had helemaal niet meer aan de duivinnen gedacht, tot zijn verbazing zaten de doffers en duivinnen bij elkaar, toen hij laat in de namiddag thuis kwam. Nooit zal hij weten of dit een extra motivatie is geweest.

De verzorging
Bij het klaarmaken voor de vlucht krijgen de duiven een bekende Gele Druppel en een pil Belga Magic. Ze eten de hele week volle bak. Alleen zij die mee moeten, krijgen in hun bakken nog wat extra vetrijk voer. Vervolgens krijgen zij vooraf geen duivin te zien. Wel worden de broedschotels omgekeerd. Na de vlucht zit er geen duivin klaar, die krijgen de doffers pas na een dag als ze zijn uitgerust. Ik was bij een sportman die er heel veel voor overheeft om de top te bereiken. Ik ben overtuigd dat zijn hok meer verdient, dan nu in de schijnwerpers staat.

© Hans Schuttelaar