Vorig won Martin Bergerac in Afdeling Zeeland. Dat was een mooie overwinning in zijn eerste jaar als gespecialiseerd Marathonduivenspeler. Dit jaar zette hij de trend door met mooie uitslagen op Pau en Agen. In dit verslag gaan we kijken welke duiven deze mooie resultaten gestalte hebben gegeven en welke duiven het stokje hebben genomen van New Rainman, die al het stokje had overgenomen van Rainman (1e nationaal St. Vincent ZLU in 2012) en Levi (1e nationaal St. Vincent 2013). In het vorige deel ging het metname over Pau en in dit deel gaat het voornamelijk over de beste duiven van Agen.

 

Agen jaarlingen ZLU

Op deze vlucht in het laatste weekend van juni had Martin 20 duiven mee. Hij behaalde een prijspercentage van 65%. Dat is bijzonder goed. De eerste twee duiven haalden een prijs 1:25. De eerste duif speelde de 101e nationaal tegen 4.778 duiven. Het is een doffer van 2015 met het nummer ‘641’ aan het eind. Hij komt uit Mr. Muscles met Het Trillertje. Mr. Muscles komt uit Rainman met ‘de Super 440’. Deze laatstgenoemde duivin werd Asduif Eendaagse Fond in 2012. Het Trillertje is een volle zus van Big Red (zie 63e nationaal Pau 2016, genoemd in het eerste deel) en komt dus uit Purple Rain en het Rooitje Ulijn. De tweede duif van Agen jaarlingen is ‘de 667’. Deze doffer won de 131e nationaal Agen en later in het seizoen ook nog prijs op Perpignan. Hij komt uit De Rooie Kweker met Mooie Angelo x Cas via Piet de Vogel. De Rooie Kweker is een volle broer van Big Red en Het Trillertje. Mooie Angelo x Cas komt uit Son Angelo van Bruggemann via de Gebr. Hagens en een dochter van de Cas van Cas van der Graaff (een geweldige Barcelona-doffer).

 Martin de Poorteredited

Systeem

In 2016 is Martin voor het eerst op het nest gaan spelen met zijn duiven. Daarnaast werd voor het eerste seizoen gevoerd met de Galaxy mengelingen van Beyers. De vliegploeg werd 1 maart gekoppeld. De vliegduiven mochten geen jongen grootbrengen, dus hebben ze doodgebroed. Na die tijd gingen ze tijdelijk op weduwschap. Toen de ZLU-vluchten eraan kwamen, werden de duiven in drie ploegen gekoppeld voor de vluchten Pau, Agen en Barcelona. Op deze vluchten werden de duiven ingemand op 10/12 dagen broeden. Martin: ‘Langzaam maar zeker krijg ik wat meer zicht op de kolonie kan ik ook af en toe eens een getekende pakken. Dit jaar voor het eerst ook alle vluchten gespeeld en ben ik 14e op de nationale marathon geworden. Langzaam wordt de vliegploeg volwassener en breder en hopelijk kunnen we volgend jaar (2017) weer trapje hoger.’ De duiven werden van begin af iedere week gespeeld en vlogen drie Interprovinciale vluchten vanuit Souppes sur Liong met één nacht mand en tot slot de ‘miserabele’ Bourges. Al met al hadden de vliegers ruim 2000 km voorbereidingskilometers achter de kiezen. Daarna begon het ‘echte’werk. Martins duiven trainden heel het seizoen alleen laat in de avond. Voor Agen werd een week ook ’s morgens getraind maar Martin merkte al snel dat hij zelf dit niet ging volhouden … dus daar werd na een week al mee gestopt. Volgend seizoen wil hij enkele zaken wat aanpassen en zo zal onze Zeeuw blijven sleutelen aan het systeem tot het me helemaal aanstaat.

 

Agen Oude Duiven 2016

Op het Oude Concours van Agen ZLU in 2016 had Martin 13 duiven mee en maar liefst 10 duiven kwamen terug op de uitslag. De eerste duif pakte de 18e nationaal tegen 6.887 duiven … zijn vaasje voor het jaar 2016. De duif die hiervoor zorgde was Het Witoogje (zie hoofdfoto boven dit artikel). Deze duivin komt uit een zoon van Rainman, Raiman-Zemer met een dochter van Wesley van Van Houten via Carlo Gyselbrecht. Vorig jaar won Witoogje de 290e nationaal Perpignan. De vader is dus Rainman-Zemer uit Rainman met een zuster 3e nationaal Brive van familie Desaer. De moeder van Witoogje is Bontje Wesley via Gyselbracht. Zij komt uit Wesley van de familie van Houten (8e nationaal Brive en 20e nationaal Barcelona) met BB (dochter Il Briganti, 7e en 21e nationaal Dax en 12e nationaal Pau). Kortom deze eerste duif van Agen 2016 barst van de kwaliteit in de genen. De tweede duif van Martin op Agen 2016 won de 115e nationaal. Het is de Super 189. Eerder won deze duivin al de 54e NPO Bergerac in de afdeling Zeeland. Deze duivin komt van AP Overwater. De vader komt uit de Wijnands 444 x De Rinee. De Wijnands 444 is een goede kweker (o.a. vader van de 9e nationaal Bordeaux ZLU) en komt uit de Zoon Blauwe Vanoppen x Dochter Ballerini. De Rinee is moeder van de 1e nationaal Bordeaux ZLU en komt uit De Dure met De 074. De moeder van dit goede duivinnetje is de Turbo Paarsborstje via Piet de Vogel. Zij komt uit de Paarsborst met zijn eigen halfzus. De Paarsborst won de 1e nationaal Dax ZLU en de Nationale Tijdrace van Lourdes. Een werldberoemd fenomeen !!! Ook dit tweede Agen-duifje duifje zit dus vol met goede vlieggenen.

 

Het najaar van 2016

Momenteel verblijven bij Martin de vliegduiven weer 6 maanden dag en nacht buiten in de volieres. Uitharden is de boodschap en gemakkelijk in de verzorging voor de liefhebber. Martin probeert het maximale uit zijn duiven te halen met de beperkt beschikbare tijd, omdat hij naast een fulltime baan, ook nog een jong gezin heeft.

New Rainmanedited

Tot Slot

In dit verslag heeft u kunnen lezen dat Martin geweldige uitslagen maakte op Pau en Agen en dat hij over het hele seizoen 14e Kampioen werd van de hele ZLU. Verder heeft u kunnen lezen dat deze liefhebber uit Zeeuws Vlaanderen over geweldig kweekmateriaal bestaat. Verder viel mij op dat AP Overwater een goede vliegduif heeft van Martin en de man uit Sluis goede vliegers heeft uit Strijen, want ook de derde duif van Agen ZLU bij de oude duiven kwam bij AP vandaan. Deze duif won de 141e nationaal tegen 6.887 duiven. Van Martin gaan we de komende jaren nog veel horen als de gezondheid meezit van mens en dier. We kijken er naar uit !!!

jaco-handtekening