Afgelopen weken heeft u twee delen kunnen lezen over Martin de Poorter uit het Zeeuwse Sluis. U heeft over zijn start als duivenliefhebber kunnen lezen. Zijn overstap in 2013 naar de marathonvluchten. Hierbij hebben de ZLU-vluchten een dusdanige voorkeur gekregen, dat hij de laatste jaren alleen deze vluchten ‘om het echie’ speelt. Hij heeft zijn huidige vliegploeg opgebouwd rondom drie topduiven. Dit zijn ‘Rainman’, ‘New Rainman’ en ‘Levi’. De eerste twee hebben bij Martin grootse overwinningen behaald en de laatst genoemde duif won bij Aad Kuyt de 1e nationaal St. Vincent ZLU. Tegen deze doffers zijn goede duiven van verschillende liefhebbers geplaatst en dat leverde een nieuwe generatie goede duiven op. Deze duiven lieten in 2018 zien dat ze goed van kwaliteit zijn en in vorm waren. Martin vloog acht maal bij de eerste 100 van de ZLU. Over het hok en zijn kweek heeft u kunnen lezen. Hoe het seizoen verder verliep leest u onder andere hieronder …

Het seizoen
De duiven gaan vanaf april iedere week mee als het weer het toe laat … en dat tot en met de eerste dagfondvlucht. Martin: ‘Ik heb graag dat ze ruim 2.000 km in de vleugels hebben voor hun eerste marathonvlucht. De laatste 2 tot 3 weken voor een vlucht blijven ze thuis. Ze worden soms nog  een keer gelapt op 60 km. Dit is vaak de vrijdagochtend voor inkorving op de maandag. Ik was heel tevreden over de forme dit jaar. De duiven kwamen vanaf april wekelijks steeds beter en vlotter naar huis. In de week van de eerste dagfondvlucht, waar ik een 4e van de afdeling won en ook een redelijk aantal prijzen pakte, was de forme al goed aanwezig.’
Martin voert de mengelingen van Beyers. De oude vliegduiven en de jonge duiven krijgen Beyers Super Dieet, Beyers Vlucht Cribbs Geel, Beyers Premium Weduwschap van iedere mengeling 1 deel. Dit mengsel geeft hij totdat de vluchten met 2 nachten mand beginnen. De kweekduiven krijgen Beyers Premium Kweek en Beyers GEM Mix. Vanaf de vluchten met 2 nachten mand is het 100% premium weduwschap van Beyers de laatste dagen met wat Energy mengeling er bij. Martin: ‘Eén week voor het ZLU-programma begint, start ik ook met het voeren van pinda’s. De Toppigeons PE korrel wordt vanaf dan ook gericht ingezet zowel naar de vlucht toe als enkele dagen na een ZLU vlucht. Bij thuiskomst vinden de duiven altijd BT Amin Forte en Rotosal in het water en een lepel grit in de broedbak. Dit is afgewisseld van de Patagoon en de Beutebak. En uiteraard volle bak voer in de broedbak na thuiskomst. Voor wat betreft het medische deel is Piet Blancke hier de dierenarts van dienst. In maart vind een eerste controle plaats voor de vliegploeg. Eén Maand voor Pau volgt dan een 2e controle. Vanaf dat moment ga ik om de 2 weken op controle tot Perpignan. Controle van mest, op het geel en luchtwegen. De vliegduiven wordt globaal gezien 10 maanden per jaar buitenom de entingen medisch niets aan gedaan. Maar vanaf juni wordt er kort op de bal gespeeld. Dat wil zeggen frequent controleren en wanneer nodig ook ingrijpen op advies van de man in de witte jas. Het seizoen is maar 7 weken en in die 7 weken moet het ook gebeuren! Je hebt 3 keuzes denk ik, helemaal niets doen, blind werken of frequent controleren. Het eerste geloof ik weinig van dat het helemaal zonder gaat … het tweede ben ik geen voorstander van. Dus ik kies voor het laatste. Meten is weten! De kwekers worden behoudens de entingen medisch nooit behandeld en de jonge duiven in hun geboortejaar ook niet. Ik heb vertrouwen in de producten van de firma Rohnfried. Met name de BT Amin Forte en Rotosal worden in het seizoen bij thuiskomst vaak gebruikt in het water. De laatkomers krijg soms nog een eiwit tabletje van Rohnfried opgestoken. Alles is hier gericht op het herstel na de vlucht. Naar de vluchten toe worden er enkel wat elektrolyten gebruikt … op de dag voor inkorven. In de rui gebruik ik regelmatig Hessechol en Taubengold en badzout in het water. De kwekers krijgen regelmatig wat Avidress door het water. Met deze producten blijven de duiven tot nu toe op een natuurlijke manier gezond.’

Vier van de  beste duiven
De 240’ van 2016 won in 2018 de 42e nationaal Pau tegen 3.551 duiven. Deze duivin komt uit een zoon van ‘Red Rose’ en ‘Japie jr’ van Verweij-de Haan. De moeder van ‘de 240’ is ‘Bolletje’. Zij komt uit ‘Levi’ met ‘Rainman Jewel’, wat weer een dochter van ‘Rainman’ en de ‘Schuwe Brommer’ is.
‘De 227’ van 2016 won in 2018 twee mooie prijzen bij de ZLU-vluchten. Zij won de 60e nationaal St. Vincent tegen 2.570 duiven en de 22e nationaal Perpignan tegen 3.778 duiven. Ze komt uit een doffer van Batenburg-van der Merwe (Kleinzoon Witbuik met de Perpignan 615, de tweemaal binnen de eerste 150 nationaal vloog op een ZLU-vlucht). De moeder van ‘de 227’ komt van Wim Kerkhove. Haar vader is ‘Arthur’,  die de 142e nationaal Barcelona won. ‘De 227’ overtreft de prestaties van haar (groot)ouders ruimschoots. Ook weleens leuk om te zien in een stamboom.
‘De 263’ van 2016 won afgelopen seizoen de 40e nationaal Narbonne tegen 3.082 duiven. Zij komt uit ‘Purple Rain’ met een duivin van AP Overwater. ‘Purple Rain’ komt uit ‘Zoon Paarsborst’ met ‘Zus Rainman’. Het duivinnetje van AP Overwater is ingeteeld naar ‘de 270’. Deze doffer is o.a. (groot)vader van ‘de As 115’ (asduif FBZ en 2e asduif ZLU) en ‘De Late Turbo’,  die o.a. de 4e nationaal Montauban won.
Martin heeft ook een topjaarling, ‘de 336’ van 2017. Zij won de 36e nationaal Agen jaarlingen tegen 4.776 duiven. Ze komt uit een doffer van Cor de Heijde (Inteelt Don Michel) en een dochter van ‘New Rainman’ met ‘De Super 189’ van AP Overwater. Deze duivin won o.a. de 54e Bergerac van de afdeling.

Het afgelopen seizoen
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Onze kampioen uit Sluis: ‘Het seizoen was vooral stabiel in de zin van dat ik op iedere vlucht wel één of meerdere duiven redelijk op tijd geklokt heb. Enkel het draaien van de getekende duiven was een probleem dit jaar. Te weinig kijk er op zeker … …. Wat zijn de mooiste zaken die je het afgelopen seizoen hebt bereikt? De topper uit Zeeuws Vlaanderen: ‘Van Pau 3 duiven binnen 18 minuten draaien in de vroege ochtend was wel apart om mee te maken. Acht maal top 100 draaien is ook mooi. Kan altijd beter natuurlijk, maar veel minder kan ook.’ Welke doelen heb je afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? Martin: ‘Een 1e nationaal winnen. Dat wil iedereen. Naar de Olympiade gaan met ‘het Witoogje’ … was ook mooi geweest. Deze duif sneuvelde helaas op Agen dit jaar. Een duif met 3x top 32 nationaal op Agen en Perpignan, waar ik ook nog eens een hele goeie band mee had. Daar heb je wel enkele dagen last van … moet ik zeggen. Dit is één van de mindere dingen van de sport. Maar als je daar niet tegen kan, moet je zeker geen marathon gaan vliegen. Je moet de knop om kunnen zetten en verder met degene die wel thuiskomen en kop vliegen. Gelukkig waren die er ook. Trouwens … als er geen nieuwe helden opstaan, heb je ook een probleem. Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? De ZLU-topper: ‘Twee duiven wil ik wel specifiek noemen. Dat zijn ‘Purple Rain’ en ‘Zoon Red Rose’. ‘Purple Rain’ een duif waar ik eigenlijk veel te weinig uit gekweekt heb de laatste jaren. Zeker zoals nu blijkt. Hij viel op met twee kinderen die top 100 speelden dit jaar. Daarvoor ook al tweemaal. ‘Purple Rain’ komt uit een ‘Zoon Paarsborst’ met ‘Zus Rainman’. Deze zus zit sinds afgelopen voorjaar ook op de hokken en uit haar en Purple Rain gaan we wat meer kweken volgend jaar. ‘Zoon Red Rose’ komt uit de topduivin ‘Red Rose’ van Verweij-de Haan. Hij was dit jaar vader van mijn eerste twee op Pau-duiven. Hiervan verwacht ik de komende jaren, gekoppeld aan mijn eigen soortje, ook veel!

                          

… wordt vervolgd …