Om kwart voor zeven op vrijdagochtend werden de duiven van de ZLU in St. Vincent gelost. Het werd in de loop van de vrijdag boven de dertig graden in Frankrijk. Verder hadden de duiven met een Oostenwind, een nog een windje schuin tegen. In Nederland, in Zeeuws Vlaanderen, kon er toch nog één duif thuiskomen. Dat was best verrassend, gezien de omstandigheden. Omdat op zaterdag de wind zou draaien en de duiven de wind mee kregen, werd er verwacht dat het een vlucht zou worden met een vlot verloop. Dat kwam helemaal uit. Tegen half negen, om precies te zijn om 8:25 uur, viel de eerste duif van de Fondunie 2000 in Egmond Binnen bij Marcel Tromp. Deze duif had 1.084 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 932 mpm. Dit was 0,4 mpm sneller dan de eerste duif van Jelle Jellema uit Nijverdal, die een voortreffelijke uitslag maakte met 5 van zijn 8 St. Vincenters bij de eerste 19 prijzen van de Fondunie 2000. In het totale concours waren toch 773 duiven mee. Nummer drie was van de winnaar van Barcelona, Kees Droog uit Andijk. Duo De Groot en Leijen uit Egmond aan den Hoef had 5 duiven bij de eerste 25 prijzen, met 19 duiven mee en liet zien over goede duiven te beschikken. Jay Lissenberg uit Utrecht had op plaats 24 zijn derde duif. Hij had 10 duiven mee. Levi van der Weijden uit Hoogkarspel maakte ook een mooie uitslag met 8 prijzen van de 12 gezette duiven, beginnend met de prijzen 29 en 31.
De winnaar
Op St. Vincent ZLU was de winnaar de 54-jarige Marcel Tromp uit Egmond-Binnen. Hij werkt als zelfstandig Stukadoor in de bouw. Hij kwam 40 jaar geleden in de duivensport door een buurjongen, die duiven had. Toen hij jaren later, in 1998, zijn aandacht volledig ging richten naar de Grote Fond, kocht hij 10 eieren van Herman Brinkman uit Tuk. Inmiddels heeft hij de beschikking over 12 meter duivenhok met 3 afdelingen voor de oude duiven en een open ren voor de jongen. De huidige marathonstam van deze sympathieke stukadoor uit Egmond-Binnen bestaat voor 80% uit duiven afkomstig van Martin van Zon. Hierbij zitten duiven van enkel toppers, bijvoorbeeld van Cor Schermer uit Castricum, Comb.Verweij-de Haan uit Mijdrecht, Jos Pepping en Jan Roelofs uit Alkmaar. Marcel speelt met 15 koppels oude op de ZLU-vluchten en 10 koppels jaarlingen op de dagfond. Sinds dit jaar richt hij zich helemaal gaan op de ZLU-vluchten en dat gaat heel goed. Hij speelde dit jaar al 280e nat. Pau, 45e en 58e nationaal Agen ZLU, 69e nationaal Barcelona en nu de 5e nationaal St. Vincent ZLU.
De winnende duif
Marcel klokte zijn winnares om 08:25 uur op een afstand van 1.084 km. De gemiddelde snelheid van 932 mpm verraadt, dat het een moeilijke vlucht was. De winnende duif is een duivin en ze is ingemand op 10 dagen eieren. De vader van de winnende duivin komt uit een Zoon van de Herminator van Herman Brinkman gekoppeld aan een dochter van Stayer van Jacques Steketee via Martin van Zon. De moeder komt uit ‘Broer Toon’ van comb. Verweij-de Haan met een Volkens-duivin uit Inteelt Japie met het Dax-duifje. De winnende duivin speelde in het verleden een paar keer redelijke prijsjes op de middaglossing en nu op haar eerste ZLU vlucht en is het gelijk een kopprijs!
De voorbereiding op het seizoen
Dit seizoen zijn de duiven in februari gekoppeld. De vliegduiven hebben geen jong groot gebracht en mochten maar 4 dagen broeden. In maart kwamen ze weer op eieren en toen mochten ze overbroeden. Vervolgens werden de duiven ingespeeld tot aan de eerste dagfond. Daarna gaan ze met het bekende karretje van de club elke week naar Achthuizen. De duiven krijgen Beyers zuiveringsmengeling met Matador kweekvoer. De laatste dagen voor inkorving krijgen de duiven All-in-One Koopman-mengeling van Beyers met extra snoepzaad en hennep. Voor het seizoen begint, krijgen de duiven een 5 daagse combinatie-kuur van Van der Sluis. Tussendoor om de twee weken 1 dag geelkuur en voor de luchtwegen krijgen ze een eigen brouwsel van rode ui, alluinpoeder, knoflook en tijm. Marcel: ‘Ik kom al zeker 5 jaar niet meer bij een dierenarts voor tussentijdse controles. En waarom? Gewoon gemakzucht!’ En als het goed gaat, lijkt me dat ook niet erg. Zomers krijgen de duiven van Marcel een geel kuurtje en na het seizoen niets meer. De jonge duiven krijgen nooit medicijnen.
Tot Slot
De duivensport is geen gezinshobby bij de familie Tromp. Zijn drie zonen willen nog weleens voeren als deze stukadoor op vakantie gaat, maar daar blijft het bij. Werk je nog met iemand samen, Marcel? De man uit Egmond-Binnen antwoord: ‘Ik doe de laatste 4 jaar veel op kweekgebied samen met Martin van Zon en ik ben dit jaar een kweekhok gestart met het allerbeste van Jos Pepping samen met duiven van vrienden Cor Schermer en Eduard Maat. Voor de rest ben ik lid van de Egmondse Pyreneenclub. Elke zaterdag na Mei inkorven voor vluchtje Zeeland. Er is dan altijd koffie met gebak en maar kakelen over de vluchten, die nog komen of die al geweest zijn. Verder altijd gezamenlijk inkorven met buurman Pé Laan. Dat vind ik de mooie dingen in de sport.’ Marcel gaat verder: ‘Als je zo landelijk woont als ik en je ziet de duiven van ver komen, dan is dat vreselijk genieten. Verder ben ik lid van een gezellige club en ik kan wel zeggen de gezelligste tentoonstelling van Noord Holland. Dus ik heb reden genoeg om nog een tijdje melker te blijven.’ Was er nog iets bijzonders te vertellen over de overwinning in de Fondunie 2000 op St. Vincent, Marcel? Marcel: ‘Jazeker. Deze duivin strijdt de laatste 3 jaar mee om de schoonste van de tentoonstelling. Bij de inkorving merkte ik dat opeens op en dacht aan de woorden van een overleden sportvriend: Mooie duiven zijn verraders! Deze duivin loochenstraft deze uitspraak: Blijkbaar kan een mooie duif ook goed presteren.’ Hieruit blijkt dat theorieën de prullenbak in kunnen. De praktijk bewijst vaak het tegendeel. Marcel nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en succes voor de laatste vluchten van het seizoen.
Recente reacties