Het is al weer twee weekenden geleden dat we Bordeaux middaglossing hadden in sector 1 en 2. Het was het laatste weekend van juli. De duiven werden om half twee gelost op vrijdagmiddag. Het was een vrijdag met de wind uit de Westhoek. Een garantie voor nachtelijke aankomsten en die kwamen dan ook. De duiven zijn natuurlijk niet moe bij het invallen van de duisternis en de duiven die naar huis willen, gaan door. Niet al deze doorvliegers komen in de nacht thuis aan, maar velen vliegen door en die moeten terug als het weer dag wordt. Het hoort erbij. Een duif waarbij het kompas en de motivatie goed zat, is bij de winnende duif van Marcel Tromp uit Egmond Binnen. Deze sympathieke kerel klokte zijn winnende duif om 5.22 uur, nadat hij er twintig minuten moeite voor heeft moeten doen om de doffer te laten beseffen dat hij thuis was en dat er lekker eten en vers water voor hem klaar stond in het hok. Ondanks deze aarzeling liet hij de verdiende overwinning niet uit zijn vingers glippen.
De winnende liefhebber
De winnaar van Bordeaux is de 59-jarige Marcel Tromp uit Egmond-Binnen. Een man die altijd vrolijkheid uitstraalt en waarmee, als je hem aan de telefoon, een vrolijk en positief gesprek hebt over onze hobby. Hij werkt nog altijd als zelfstandig stukadoor, een beroep waar je hard moet werken en waar je lekkere ontspanning bij nodig hebt, als je vrij bent.
Hoe ben je begonnen met de duivensport, Marcel? De winnaar van Bordeaux: ‘Ik ben als kleine jongen begonnen. Ik was 6 jaar toen ik de hokken bij m’n buurjongen weleens schoon maakte. Daar is de duivenbacil opgepakt. Daarna kreeg ik een klein hokje van 1 bij 1 meter thuis om een paar duifjes te houden. Via het jeugdbondje werden er wedstrijdjes georganiseerd om zo later door te stromen naar de grote club. Ik heb niet onverdienstelijk meegedraaid in de grote club op een hok van toen ongeveer 4 meter.
Na mijn diensttijd ben ik vanaf 1987 begonnen op het huidige locatie in Egmond-Binnen. Inmiddels ben ik getrouwd en gesetteld. Mijn start was met de topduiven van Steef Duin uit Heemskerk, door wie ik voortreffelijk ben geholpen op het gebied van raad en zeer goede duiven. Dat waren wel duiven voor de kortere afstanden. Steef doet nog steeds mee … inmiddels onder de naam Comb. Udo-Duin.
In 1998 ben ik overgeschakeld op de overnachtfond met duiven van Herman Brinkman. Daar zijn inmiddels duiven bijgekomen van Martin van Zon, Cor Schermer, Kees Droog, Comb. Hommes, de Lupino’s, Ben van Holland en Zoon, Jacky de Bruine en via ons gezamenlijke kweekhok (met Ed Maat, Cor Schermer en mijzelf). Hier hebben wij het beste van Jos Pepping aangevuld met ons eigen materiaal in zitten.
De duiven hebben de beschikking over een hok van 14 meter, inclusief een ren 3 afdelingen en een kweekhok.
De winnende duif
De winnende duif is een blauwe jaarling doffer, ‘de 528’. Hij was van sector 1 en 2 samen de 2e duif van totaal 15.952 duiven en tegelijkertijd snelste jaarling.
De winnende duif is een jaarling doffer gespeeld op een jong van 6 dagen. Marcel: ‘Ik speel de duiven op het nest. Dit jaar voor het eerst uit de open ren vandaan. Afstamming van deze doffer is een inteelt product uit zoon met moeder uit de eigen Barcelona lijn tegen een inteelt product van de bekende Lupino’s uit Naaldwijk. Ik heb sinds 2 jaar contact met Theo de hokverzorger en stielman van de Lupino’s. Ik heb geruild met de beste lijn van Theo, ook inteelt … vader met dochter, en die lijnen gekruist. Theo behaalde de 10e prijs op deze Bordeaux met de zelfde gekruiste duiven. Een mooie en grappige bijkomstigheid. Een teken dat deze lijnen hebben gepakt.’
Het seizoen
Waar wordt het seizoen mee gestart? Onze stukadoor: ‘Ik bezit nu 18 koppels 2-jarige duiven en 2 koppels 3-jarige aangevuld met 15 koppels jaarlingen. Dit jaar heb ik in totaal 15 koppels kwekers en wil weer terug gaan naar 8 koppels.
Half februari heb ik de duiven gekoppeld en hebben de vliegduiven allemaal 1 jong groot gebracht. Daarna zijn ze gescheiden en zijn de duiven een 6 weken verduisterd om ze opnieuw te koppelen. De vliegers zijn ingespeeld via de gezamenlijke kar van de Pyreneeënclub en op een midfondvlucht van de afdeling. Met een aantal leden zijn we in wezen korven in Hank. Van daaruit hebben de duiven een vlucht gehad van ongeveer 500 km. Tussen de marathonvluchten door wordt er elke week gereden naar Achthuizen voor ‘een lappie’ van 100 km.
Mijn voersysteem bestaat uit een mengeling van vier zakken. Dat zijn Wielink-vlieg, Wielink-kweek, Matador-vet voer en snoepzaad van Wielink. Ik kreeg toevallig 6 zakken Beyers Koopman All-In-One. Dat heb ik er dus ook maar doorheen gemengd. Van bijproducten heb ik al heel veel geprobeerd, zoals de meesten. Ik zag door de bomen het bos niet meer en ben het simpeler gaan doen. Ik geef nu in het drinkwater dagelijks de natuurdrank van Jan Smit aangevuld met een paar dagen knoflook. Drie weken voor aanvang fondseizoen een geelkuur van een week dan tot einde seizoen wekelijks op maandag de gele druppels van Jaap Koehoorn.’
De Beleving
Marcel gaat verder met zijn verhaal: ‘Ik beleef de duivensport nog steeds op een heel plezierige manier. Dat komt ook grotendeels door de manier waarop wij met onze Pyreneeënclub Egmond met elkaar omgaan. We begonnen met 10 fondleden onder elkaar en dat is nu uitgegroeid tot nu 22 leden. Al jaren rijden wij met onze eigen duiven kar tussen de vluchten door op zaterdag of zondagochtend naar een lossingsplaats van ongeveer 100 km. Het inkorven is tussen 8 en 9 uur in de ochtend, altijd voorzien van koffie en gebak. Om dan tussen al die kakelende fondmannen te zitten … dat is plezier in de sport. Onder de bezielende leiding van de bekende fondman Cor Schermer worden onze duiven keurig gelost.
Het weekend van de overwinning heb ik met vluchten meegedaan op Agen ZLU en Bordeaux. De duiven van Agen ZLU konden wij verwachten zo rond 22.00 uur. Ik had er 12 mee en klokte om 22.45 in donker. Het was mijn eerst getekende. Deze duif was goed voor een 2e prijs in NIC van Alkmaar.
Zaterdagmorgen om kwart voor vijf na een toch onrustige nacht, zat ik weer in donker voor het hok toen om vijf uur ineens iets boven het hok vloog. Na drie rondjes gedraaid te hebben durfde hij te landen op de ren waar hij thuishoorde en besefte ik pas dat het een Bordeaux duif was. Maar toen begon het feest … mijn ren is onverlicht dus hij durfde niet naar de klep te gaan. Inmiddels was mijn vaste ‘letter’ aangekomen. Ik zat in de ren en riep: Er zit een duif op de ren en begon te fluiten en te roepen door de adrenaline zei ik een paar woorden tegen hem … hij was gelijk stil. We hebben er later natuurlijk om gelachen. Na 20 minuten liep hij eindelijk binnen. Dat waren lange 20 minuten, dat is slecht voor het hart van een duivenliefhebber.
De meldpost is bij de inmiddels zeer bekende Comb Hommes Akersloot, ook lid van de Pyreneeënclub. Als je voor ‘de Hommesen’ draait tegenwoordig … dan zit je goed! Hij zei: Toppie Trompie gefeliciteerd … je zit ramvroeg!’
Ik kreeg rond een uur of acht controle door de heer Vermaat. Alles is goed bevonden. Tijdens de controle kwamen er 3 van Agen gevolgd door mijn tweede van Bordeaux.’
Tot Slot
Marcel: ‘Dus al met al bij elkaar een fantastisch weekend met de duiven gehad. Ik heb het meegemaakt en het was fantastisch zijn zogezegd. Het zou leuk zijn om dat allemaal eens mee te maken. Als duivenmaten, Cor Schermer en ik, doen we onder elkaar een weddenschap. Dat weekend verloor hij natuurlijk. Hij kwam zijn €20,- keurig op tijd brengen samen met mooie plant voor de overwinning. Ik zei nog: Ik had je gewaarschuwd hahahahaha.’
Marcel bedankt voor je medewerking aan deze reportage en je goede verhaal. Nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning en succes met de laatste vluchten!
Recente reacties