Zoals bijna elke week dit seizoen was nationaal Dax een prachtige vlucht. Slechts drie duiven haalden een snelheid van boven de 1.100 mpm van de ruim 10.000 nationale duiven. Eén ervan kwam zelfs boven de 1.200 mpm … een teken dat deze in de neutralisatietijd wat kilometers heeft gemaakt. Deze doorzetter is van Kees Elzakkers uit het West Brabantse Halsteren. Nationaal zat hij voor Jansen uit Valkenswaard (2e) en Hub Nijsten uit Geulle (3e). De eerste negen duiven vielen allemaal in sector 1 … een teken dat het een zware vlucht was. Een vlucht voor topduiven. Hoeveel vluchten hebben we dat niet gehad dit jaar? De meeste!

De winnende liefhebber
Wie is de winnaar van nationaal Dax? ‘Ik ben Kees Elzakkers 63 jaar en woon in Halsteren. Ik ben ondernemer van beroep en sinds 2016 ondernemer in “ruste”. Afgelopen zaterdag 7 juli 2018 won ik met ruim een uur voorsprong van een loodzware Dax middaglossing de 1e Nationaal. Ik ben op zevenjarige leeftijd in de duivensport terecht gekomen, omdat mijn vader duiven had. Gebruikelijk in die tijd had bijna iedereen in mijn omgeving dieren … kippen, kanaries, konijnen of duiven. Dat maakte eigenlijk niet uit. Mijn eerste duiven waren geruilde duiven met de melkers in de directe omgeving. Als ik al van soort had gehoord, bestond dat voor mij uit doffers of uit duivinnen.
Op dit moment heb ik de beschikking over een ruim arsenaal aan hokken bestaande uit: Een weduwnaarshok van 1,8 bij 11,2 meter met het voorfrond op het oosten onderverdeeld in vier afdelingen van 2,1 meter per afdeling met elk 12 bakken. Een duivinnenhok van 1,8 bij 4,2 meter met de voorzijde op het westen, verdeeld in twee afdelingen met elk een ren aan de voorzijde. Het derde hok is 1,8 bij 8 meter en ook voorzien van ruime rennen, dit hok is gelegen op het zuiden en hier wonen mijn jonge duiven. Achter het derde hok is boven de garage een zolderhok gemaakt van ongeveer 3 bij 3 waarvan het venster op het zuiden is gelegen en ingang op het westen is gemaakt, dit is ook het hok van de winnares. Op een ander locatie zijn twee kweekhokken gemaakt van elk 3 bij 4 meter.

De winnende duif
De winnende duif is een september jong van 2016 met een oude ring van 2015 om. Ze is als ei gehaald bij Wim Kooreman. De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. Enkele weken voor Dax stopte de duivinnen met intensief trainen. Toen heb ik heb besloten de duivinnen te koppelen met de voedster doffers. De stand voor de duivinnen op Dax was zo’n 14 dagen broeden bij de inkorving. De winnares ging voor de eerste keer mee op een marathonvlucht.
De winnende duivin heet voortaan ‘Ria’. Haar vader is van vaderskant van het soort van Van der Wegen maal Van Wanroy. Van moederskant is het een ingeteelde duif naar de Supercrack Crusson. De moeder van ‘Ria’ komt van vaderskant van Gijsselbrecht (veel Van der Wegen en een beetje Vanbruane in het bloed) en van moederskant van Frans Bungeneers uit Ranst (B). In deze duif zitten de goede duiven ‘Queen Tonny’ (van Cor de Heijde), ‘Icarus’ en ‘Penelope’.

De stamopbouw en het seizoen
Kees: ‘Op dit moment bestaat mijn, in opbouw zijnde, kolonie uit 9 oude weduwnaars … 6 jaarling doffers en helaas na Dax van de 8 duivinnen nog 4 stuks vliegduivinnen. Waarvan er 1 naar het kweekhok verhuisd is, dit kweekhok bestaat uit 15 koppels. 90% van de stam bestaat uit duiven van Cor de Heijde, aangevuld met o.a. duiven van Wim Kooreman.
De vliegduiven zijn gekoppeld op 9 maart en zijn na het doodbroeden op weduwschap gezet. Vanaf de eerste week april worden de duiven wekelijks gespeeld met de afdelingsvluchten, dit gaat door tot de inkorvingen op donderdag, dan gaan ze naar Stabroek of Hank. Enkele weken voor de marathonvlucht stop ik met inkorven en lap nog een paar keer, tussen de marathonvluchten in worden ze niet meer ingekorfd.
Vanaf medio oktober tot half februari worden de duiven 1x per dag gevoerd, na het uitlaten op de middag. Het voer bestaat dan uit 1 deel kweek, 1 deel kweek van een ander merk en 1 deel Gerry plus. Vanaf half februari schakel ik over op twee keer voeren met nog steeds de zelfde mengeling. Vanaf mei wordt het deel Gerry plus geleidelijk vervangen door Matador. Het tot nu toe spaarzaam gegeven snoepzaad wordt iets opgevoerd en er komt een greepje TOVO bij. Vanaf de derde week mei krijgt iedere duif dagelijks c.a. 4 pinda’s toegestopt.
Gedurende het gehele jaar door zit er regelmatig thee in de drinkschaal. In het stille seizoen zelfs om de ander dag, wel halveer ik de dosis.
Medisch start ik het seizoen met veel producten op voorraad, zodat ik kan ingrijpen als er iets niet klopt. In de praktijk komt het er op neer dat bij de beste seizoenen er in de herfst veel onaangebroken verdwijnt. Als er echt iets mis is, zoals onlangs met mijn jonge duiven sta ik gelijk in Breda.

De Beleving
Onze Dax-winnaar gaat verder: ‘Voor mij is de duivensport een manier van leven geworden. Ik durf gerust te stellen dat mijn duiven de reden zijn dat ik 30 jaar lang mijn onderneming heb kunnen draaien. Na een dag met veel stress en zoals gebruikelijk in een onderneming handjes vol problemen, is het een uitkomst om je sterke pak te vervangen door je oudste broek … je stofjas aan te kunnen doen en het poortje naar de duivenhokken achter je dicht te laten vallen. Gegarandeerd binnen dertig seconden is alle stress weg en komt er de complete innerlijke rust voor in de plaats. Duivensport is echt GEWELDIG!
Mijn vrouw is niet direct betrokken bij het duivengebeuren, want het leeft en het beweegt … dus geen directe verbinding met de verzorging. Echter gezien het bovenstaande is ze buitengewoon gelukkig dat ik al die jaren een uitlaatklep heb gehad en is dus blij dat ik duiven heb.
Als voorzitter van de Luchtgids heb ik veel contact met John Hendrikx waar ik het dagelijks bestuur mee vorm en veel contact met Ad van Loon die voor de Luchtgids vele hand en spandiensten verleend. Op duivengebied heb ik wekelijks een of meerdere keren contact met mijn beste duivenvriend Cor de Heijde, die mij al twee keer gratis in het zadel heeft geholpen met jonge duiven, eieren kleine jongen etc. En hij is voor mij als gebruikelijk een prettig klankbord bij twijfel over de te volgen koers. Bij het telefoongesprek dat ik kort na aankomst met hem had, dacht hij dat ik een grapje maakte, maar een dik uur los vliegen van een loodzware Dax blijkt geen grapje te zijn. Maar wel de mooie werkelijkheid.

Tot Slot
Met een kweekhok dat is opgebouwd met late jonge van 2016 en 2017 en een zeer spaarzaam bezet vlieghok had ik dit resultaat nog niet verwacht. Kwaliteit komt toch bovendrijven! Dat ik Wim ontzettend dankbaar ben voor deze topper, moge natuurlijk duidelijk zijn.’ Een prachtig verhaal, Kees! Ik hoop en denk dat je nog jaren met veel plezier met je duiven bezig mag zijn. Gefeliciteerd met je prachtige overwinning. En nogmaals dank voor je mooie verhaal, waar ik heel weinig aan heb hoeven doen!