Je zou maar Barcelona hebben gewonnen, veel in de belangstelling hebben gestaan. Een voorseizoen voor je neus krijgen waarin de weersomstandigheden bijna wekelijks tegen zitten, waardoor je duiven eigenlijk te weinig kilometers krijgen. En dan op de eerste de beste vlucht van het jaar weer een grootse overwinning binnen halen … de eerste Internationaal Pau! Het overkomt Kees Droog uit Andijk, de zeer sympathieke, maar soms (op de foto dan) nors kijkende kanjer in onze marathonduivensport. Zoiets is te mooi voor worden en geheel onverwacht. Een paar dagen voor inkorving hadden Kees en ik het er nog over. Er waren twijfels over de trainingskilometers … was het wel genoeg, hebben de duiven wel genoeg conditie. We kwamen tot de conclusie dat klasse en gezondheid belangrijker zijn dan trainingskilometers en dan dit … een tweede grote overwinning in een jaar … Geweldig !!!

 

De vlucht

Op zondagmorgen om tien voor half negen werden de duiven in Pau (wat tegen de Pyreneeën ligt en een bekende aankomstplaats is van de Tour de France) gelost. De duiven hadden de eerste dag prima weer. Dit zou de tweede dag anders worden en toen moesten er toch nog rond de 90% van de duiven thuis komen. De eerste melding kwam uit Sluis (Zeeuws Vlaanderen) bij Martin de Poorter. Hij zou die dag drie duiven draaien. Een tijdje later viel de eerste bij Batenburg-van de Merwe, maar die werd al vrij snel overgeschaduwd door de topduif van Jurrian van Amerongen uit Bunnik, die zijn eerste duif van vorig jaar van Perpignan (toen 22e nationaal tegen 5.589 duiven) klokte om 22:23 uur. Dit was uiteindelijk goed voor de 4e nationaal. De volgende dag zouden 3 duiven die verder moesten vliegen hem voorbij streven. Jan Grootoonk uit Bant werd nummer 3, Jos Siebum uit Weiteveen (2) en Kees Droog, zoals gezegd nummer 1. Jurrian pakte alle drie zijn duiven in de prijzen op de plaatsen 4, 90 en 420. Jelle Jellema pakte 5 vroege duiven (18 mee en 10 prijzen) op de plaatsen 5, 6, 84, 108 en 113. Vincent Vork uit Noorden deed het goed (4 van de 7 in de prijzen) met twee vroege duiven op de plaatsen 16 en 57 nationaal. Bas Weijers uit Groesbeek deed goede zaken met twee duiven bij de eerste 100 (5 prijzen van de 8) op de plaatsen 20 en 87. Gerard van Tuyl uit Hellouw had 9 prijzen van de 14 Pau-gangers. De eerste drie zaten 64, 79 en 120. Harold Zwiers uit Den Ham had 100% prijs met 4 duiven mee op de plaatsen: 85, 142, 193 en 292. Er waren 947 prijzen, dus ruim voor een derde van de uitslag had Harold ze thuis. Petje af !!!

Het hokedited

De Liefhebber en zijn stam

Kees is de 53-jarige eigenaar van een Tulpenbroeibedrijf (wat hij samen met zijn vrouw runt). Hij kwam al jong in aanraking met de duivensport door de vader van een vriendje. De eerste marathonduiven kwamen van dr Venema uit Putten en Comb Nieuwenhuis uit Andijk.

Kees heeft twee hokken. Eén van 18 meter en één van 9 meter. Daarnaast heeft hij rennen voor de vastzittende kwekers, de jongen en de laatjes. Allemaal afdelingen van 1.80 met of 40 schapjes voor de jongen en jaarlingen of 12 broedhokken voor de ouden. Op de hokken is deze tuinder het jaar begonnen met 48 koppels oude duiven en 40 koppels jaarlingen. Daarnaast heeft hij ruim 20 koppels kwekers.

De basis van zijn huidige stam is zijn 2e nationaal Dax van 1996. Deze doffer is van het soort van Wim Muller. Deze doffer koppelde Kees tegen een duivin, die de 1e, 3e en 5e van Bordeaux won in sector II. De achtergrond van deze duivin is onbekend, maar dat maakt haar niet minder goed. Uit dit koppel kwamen 10 of 11 kinderen die op teletekst hebben gestaan. Met dit koppel en de directe nazaten is Kees een stam op gaan bouwen. Deze duiven zijn ingeteeld en tevens gekruist met nieuwe duiven. Kees heeft van de volgende liefhebbers duiven bijgehaald op tegen deze stam te koppelen: Cees van de Laan en Cor Schermer uit Castricum, Theo Streefkerk uit Ameide, Fré de Boer (Bovenkarspel, een Zoon van ‘De Gouden 10’), Bennie en Loes Homma (Balk) en Jan Roelofs (Alkmaar). Sinds 2011 zijn daar duiven bijgekomen van Jelle Jellema. Met de duiven van deze goede liefhebbers en zijn oude stam heeft hij een duivenbestand opgebouwd die tot de beste van Nederland is gaan behoren.

De Pau-winnares

De winnende duif

De winnende duivin van 2013 en is al snel omgedoopt in ‘The Queen of the Night.’ Kees was om 4 uur opgestaan. Het was er zwaar bewolkt en er viel wat motregen. Toen hij buiten kwam zag hij op één van de rennetjes een duif zitten en dat was wel even schrikken. Het was nog goed donker. Hij had nog even de tijd voordat de neutralisatietijd verstreken was en ervaring had hem geleerd heel voorzichtig te doen om de duif in het donker niet te laten schrikken. Heel kalm en rustig plaatste hij een duif in de ren. Toen ze deze zag zitten, kwam ze snel naar binnen. Kees had zijn groep voor Pau op een goede neststand gebracht van ongeveer 13 dagen broeden.

De vader van de Pau-winnares is een kras doffer met de naam ‘Ad Rem.’ Hij is afkomstig van clubgenoot Fre de Boer uit Boverkarspel. Hij stamt uit de “Gouden 10″ die in 2010 o.a. de 1e Nat. Cahors en 7e Nat. Bordeaux won. Deze doffer zat gekoppeld aan een duivin van Nico Volkers uit Bergen (‘Dalton,’ 3e nationaal Bordeaux 2010 maal ‘Tramp”). ‘Ad Rem’ is ook vader van o.a. de 6e Nat. Pau ‘15 en nu dus de vader 1e Nationaal en Internationaal Pau 2016.
De moeder is een donkerkras duivin afkomstig van Jelle Jellema uit Steggerda uit zijn ‘Hellas,’ welke o.a. een 4e Nat. Limoges ‘08 en 7e Nat. Bergerac ‘06 op zijn erelijst heeft staan. (Uit ‘Snip’ x ‘Saffier’) ‘Hellas’ zat gekoppeld tegen een dochter van de stamdoffer ‘Zwart Goud.’ Als jaarling is de Pau-winnares ingespeeld op de dagfond met een paar leuke prijzen op Chateaudun (twee keer) en Salbris. Dit als leerschool voor de ZLU vluchten. In 2015 vloog ze de 1179e Nat. Perpignan (5589 d) om nu zowel Nationaal als Internationaal Pau ZLU te winnen tegen respectievelijk 3.784 en 9.932 duiven.

vleugel Pau-winnares

De voorbereiding op het seizoen en het systeem

De duiven worden half maart gekoppeld. De duiven maken in de beginperiode van het seizoen een jong groot. Als het weer goed is, dan worden de duiven ingespeeld. De ene week met de club mee en de andere week worden ze gelapt naar Hank. Dit gebeurt in twee ploegen en die worden wekelijks gewisseld.

De duiven krijgen voer van Mariman. In het seizoen is dat de Variamax-mengeling. Naast het voer krijgen ze snoepzaad, TOVO en een pindaatje. De dierenarts wordt twee keer bezocht …één keer voor koppelen en een keer 2 weken voor het inkorven van Pau. Als de duiven goed zijn, moeten ze het daarmee doen. Op de vraag of de duiven natuurproducten krijgen, zegt Kees: ‘Ik geloof niet in sprookjes.’

 

De Beleving van de Sport

Hoe beleef je de duivensport, Kees? De winnaar van Pau 2016 en Barcelona 2015: ‘Het is voor mij qua werk een fantastische hobby. Ik heb in de zomer veel tijd heb voor de duiven. In de winter echter doe ik er niets aan. Dit jaar zijn de duiven voor het eerst in de winter niet los geweest vanwege de roofvogels. Het was voor mij mede hierdoor dat de duiven een slechte voorbereiding hebben gehad met de opleervluchten. Mijn grote vraag was: Hoe gaat dit uitpakken? Nou dat viel dus wel mee. Ik begin steeds meer te begrijpen dat ik er niets van begrijp en dat weer vele theorieën naar het land van de fabeltjes kunnen. Er zijn voor mij twee essentiële dingen dat is een goed hok en hele goede duiven. De rest??? Ach dat kan op tientalle manieren.’

De duivensport is bij Kees een niet echt een familiesport. Zijn oudste zoon heeft wel een website gemaakt en het opwachten van de duiven doen we wel samen. Met andere liefhebbers doet Kees niet echt samen al heeft hij wel leuke contacten. Na de overwinning op Barcelona vorig jaar is er wel een samenwerking ontstaan met Hugo Batenburg. Kees: ’Ik heb na mijn 1e nationaal Barcelona vorig jaar contact gekregen met Hugo Batenburg. Daar is Rosanna naar toe gegaan en met Hugo doen we samenkweek. Waar ik heel trots op en blij mee ben.

Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Kees: ‘Natuurlijk had ik de eerste tijden gezien op Pipa en daarna de ZLU site. Omdat de wind zuidelijk zou worden in de nacht en ochtend had ik wel vroeg duiven verwacht in Noord Holland. De duiven die al gevallen waren zaten pittig westelijk. Ik had de wekker om 4 uur gezet, maar die had ik niet nodig. Ik ging om 4 uur naar buiten. Daar zag ik direct een duifje zitten op de ren. Ze kwam echter niet in beweging toen ik haar riep en toen heb ik even rustig gewacht tot het iets lichter werd. (Zo dacht ik.) Na een kwartier was er nog geen beweging in te krijgen en kwam ik op het idee om een duif in de ren te laten vliegen. De duif vloog tegen het gaas  stootte z’n kop een paar keer, maar de duif op het dak liep binnen door het geluid denk ik. En de buit was binnen!’

 

Tot Slot

Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Kees: ’Ik heb na aanleiding van deze overwinning weer zat gehoord en gelezen over de neutralisatie tijd en het nachtvliegen. Zoals het langer licht aan de kust en weet ik wat al niet meer. Ik wil hier het volgende op zeggen: Lieve Mensen, er waren 400 duiven mee in Noord Holland er waren ongeveer 6 duiven in alle vroegte gearriveerd, als het allemaal zo makkelijk is voor mijn duiven waarom zaten er dan geen 15 op mijn hok om 4 uur in de ochtend??? O ja de rest wat ik mee had zijn oliebollen natuurlijk. Het is allemaal niet zo makkelijk. Veel succes allemaal voor de rest van het seizoen.’ Kees heeft hier een belangrijk punt. Het gaat niet om licht of donker, maar om goede duiven en conditie. Het is niet goed om excuses te zoeken als je geen vroege duiven hebt, maar je kunt beter zoeken naar de echte oorzaak en misschien moet je wel op zoek naar goede duiven. Achter Kees zitten Jos Siebum, Jan Grootoonk en Jelle Jellema met twee duiven. Die wonen niet aan de kust en hebben ook duiven. Kwaliteit … dat telt. Ik snap dat Kees het minder leuk vindt, als zijn geweldige prestatie door bepaalde liefhebbers niet op waarde wordt geschat. Maar Kees … 90%, waarschijnlijk nog meer, van de liefhebbers zien dat wel en daarom zeg ik namens hen en vooral mezelf … Van Harte Gefeliciteerd met je Grootse Overwinning !!! Dit is geweldige klasse en ongekend. En ik wil namens de liefhebbers aan je vragen, Kees, om wat nationale overwinningen voor een ander over te laten. Ik begrijp wel als er weer zo’n vroege duif op je klep valt, dat je hem of haar op de automatische piloot gaat klokken. Daar hebben we begrip voor !!! Geniet van je overwinning en laat je plezier ook maar niet voor een klein beetje afnemen door excuuszoekers. Het is je gegund, topper !!! Succes voor de rest van het seizoen !!!

jaco-handtekening