Vorige week heeft u het eerste deel van de reportage over Kees Droog uit Andijk kunnen lezen. U las hierin over zijn start als melker, zijn stamopbouw en de achtergrond van een drietal toppers. Vandaag leest u over zijn kweekmethode, de belevenissen na Barcelona en de achtergrond van een aantal andere topduiven. Veel leesplezier met het tweede deel over Kees Droog en zijn hok met topduiven. ……

 

De Kweek

De kweek is de basis van een goed vlieghok. Je moet hierbij geluk hebben, maar als je geluk hebt en je bent in het bezit van een goed kweekkoppel dan is het noodzakelijk deze goede genen goed was te leggen, anders glipt het geluk weer tussen je vingers weg. ‘Geluk’ kan je een paar jaar aan de top brengen, maar wil je dit vasthouden dan moet je weten waar je mee bezig bent. Ik vroeg Kees naar zijn ervaringen en theorie over de kweek. Kees: ‘Jaren terug had ik geluk … ik heb een paar keer een koppel gehad, waar ze aan de lopende band uitrolden. Dat geluk raakte op en nu heb ik verschillende koppels waar af en toe een goede duif uit komt. Dat is ook prima, maar daar zit wel wat achter. Deze verschillende koppels zijn wel gebaseerd op goede vliegers en bewezen kweeklijnen en zo kan er ook wat goeds uitkomen, zonder dat lukt het niet. Ik mis die topkoppels waar de een na de ander uit kwam, maar “Gaat het niet zoals moet, dan moet het maar zoals het gaat.’’ Het is niet anders en met deze resultaten heb ik geen reden tot klagen.’ De spreuk die Kees tussen neus en lippen door noemde, vertelde Piet Heikamp uit Zetten mij ook toen ik hem 22 jaar geleden voor het eerst interviewde. Dat kan geen toeval zijn. De basis van Kees’ stam is zoals in de vorige bijdrage is beschreven de Dax-doffer. Deze doffer zette hij op zijn beste dochter. Uit deze koppeling kwamen twee doffers en één duivin. Beide doffers hebben op hun zus gestaan. De kinderen uit deze twee koppelingen zijn op elkaar gezet. Al deze duiven zijn gekruist op duiven van andere goede melkers en deze duiven vormen nu de duivenkolonie van Kees Droog.

Silentia

Drie toppers van Kees

‘Verandi’ won de 25e nationaal Perpignan in 2015. Ze komt uit een ingeteelde zoon van ‘de Dax-doffer’ met zijn dochter en een duivin van Jelle Jellema. Deze duivin is ook de moeder van de 20e nationaal St. Vincent ZLU in 2015. Twee grootouders zijn een Zoon Nirvana en een dochter Zwart Goud, die op elkaar stonden en de andere grootouders was ‘de Sterke Barcelona’ (won o.a. 93e nationaal Orange) van Jelle en een doffer die de 80e nationaal Bordeaux won in 2009.

De 9e nationaal Perpignan heet ‘Silentia.’ Deze duivin van 2010 won verder o.a. 215e nationaal Pau in 2015 en eerder de 121e nationaal St. Vincent ZLU. Zij komt uit een kleinzoon van ‘de Dax-doffer,’ die zelf de 26e nationaal won op een loodzware St. Vincent en is broer van de eerder genoemde ‘286’ die o.a. 7e nationaal won op een zware Bordeaux. De moeder van ‘Silentia’ is een dochter van Martinus van Martin Vinkenborg (Soort van de ‘Rode Cramers).

‘Rosario’ won de 18e nationaal Perpignan in 2015 en de 178e nationaal St. Vincent ZLU in 2014. Zij komt uit een doffer van het Oude Soort van Kees, met onder andere Braakhuis-lijnen en duiven van Hein Oostenrijk met een duivin van Cees van der Laan uit ‘Inteelt 160’ met kleindochter van ‘De Perpignan-duivin’ van Jan Walpot.

Rosario

De Belevenissen na de Barcelona-overwinning

Na de Barca-vlucht werd het bij de familie Droog gelijk hectisch. Ze hebben veel reacties gehad en ook potentiele kopers voor de winnende duif, die uiteindelijk toch niet zulke kopers waren. Kees is daar nog steeds blij mee. Kees; ‘Barcelona winnen dat plan je niet, dat overkomt je.’ Het meeleven van de sportgenoten en metname de ZLU mannen uit Noord Holland heeft grote indruk op hem gemaakt. De man uit Andijk: ‘Ik zou nu eigenlijk moeten stoppen met de duivensport, echter zo’n niet te evenaren seizoen smaakt naar meer. Al realiseer ik me terdege dat het niet eenvoudig is om maar weer even een top 25 plaats te pakken op deze vluchten. Maar een vaasje daar ga ik wel weer voor komend jaar.’

Barcelona-huldiging

Nog twee topduiven

‘Rosanna’ won nationaal Barcelona in 2015. Ze won eerder al o.a. 68e nationaal Cahors 2012, 195e nationaal Pau 2014, 263e nationaal Cahors 2011, 285e nationaal Tarbes 2013, 297e nationaal Tarbes 2009 en 305e nationaal Marseille 2014. De vader is een zoon van de Dax-doffer. Hij is ook de vader van de 46e nationaal Barcelona en de 48e nationaal Montauban. De moeder van de Barcelona-winnares is een kruising van een Van der Wegen-doffer en een duivin van Cees van der Laan (soort Braakhuis). ‘Rosanna’ ging als 13e getekende van de 13 duiven de mand in. Een duif van 8 jaar oud … Waarom, Kees? De winnaar van Barcelona: ‘De nummer 1 en 2 stonden vast en de rest maakt dan niet zoveel uit. Ze had net zo goed 3e kunnen staan op de inkorflijst. Toen het zwaar werd had ik haar wel als één van de eerste op het hok verwacht. Maar zo vroeg ……’

De 20e nationaal St. Vincent ZLU 2015 werd gewonnen door de ‘Blue Champion’  Hij won het jaar ervoor de 160e nationaal Narbonne tegen 6.650 duiven. De vader is afkomstig van het soort van Jan Roelofs (Zoon Montarkoppel x Dochter Don Juan I) met een duivin van Jelle Jellema. Deze duivin is ook de moeder van ‘Verandi,’ die de 35e nationaal Perpignan won.

Blue Champion

Tot Slot

Dit was het verhaal van 2015 van Kees Droog uit Andijk. De man met een topjaar op de ZLU-vluchten en met als enorm hoogtepunt de 1e nationaal Barcelona. Kees beschikt over een zeer sterke marathonstam, die in mijn ogen nog veel zal laten zien op de zware vluchten. We houden u als lezer op de hoogte. En Kees bedankt voor de info en de gezellige middag in Andijk.

jaco-handtekening