Afgelopen vrijdagochtend was het tijd om de duiven van het Internationaal concours vanuit St. Vincent te lossen. Om 8 uur was het zover. Alleen was de lossing niet in St. Vincent, maar in Tarbes. Vanwege de enorme bosbranden in het westen van Frankrijk werd de lossing verplaatst. In de avond begonnen de duiven in Frankrijk te vallen. Verderop moest er gewacht worden tot de volgende dag. In de vroege ochtend vielen er twee duiven in Zeeland bij Sander Dijkema (Wemeldinge) en Martin de Poorter (Sluis). Deze duiven werden echter verslagen door de eerste duif van John Hardebol uit Castricum. Deze duivin was zelfs de snelste van het hele internationale concours. Een geweldige prestatie! John pakt regelmatig een duif in de kop van de uitslag. Ze won hij in 2017 Marseille in Zuid Holland en bij Marathon Noord.

foto’s Falco Ebben, PigeonPixels

St. Vincent Fondunie 2000
Zoals u in de inleiding heeft kunnen lezen is de winnaar van het concours van de Fondunie van de vlucht St. Vincent gelost in Tarbes John Hardebol uit Castricum. Hij klokte zijn winnende duif om 6.26 uur op een afstand van 1.092 km. De winnende snelheid was 1.091 mpm. Dit was fors sneller dan de nummer twee van Ron Krijgsman uit Hoogblokland (927 mpm). Het brons ging naar de regerend Keizer Kampioenen Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht. De Top 10:
1. John Hardebol, Castricum
2. Ron Krijgsman, Hoogblokland
3. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
4. Theo en Sem Visser, Woerden
5. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. P.J. Westerdijk, Gorinchem
8. Jay Lissenberg, Utrecht
9. Tim Hage, Woerden
10. Kaptein-Soeterbroek, Akersloot
Ron Krijgsman had twee duiven mee en zijn tweede duif wint de 28e prijs. Tim Hage heeft er 8 van de 12 in de prijzen. Tot slot hebben Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal 100% prijs met twee duiven mee. Deze duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 14 en 33. 

De winnende liefhebber
De eerste duif van de 54 jarige John Hardebol uit Castricum is de snelste duif  van Internationaal Tarbes/St. Vincent. Deze liefhebber is in het dagelijks leven Teamleider Groen van de gemeente IJmond.
Zijn start in de duivensport was heel geleidelijk. Zijn vader had al duiven in Johns jeugd. De start was met een aanvlieger van plaatsgenoot Siem  Paauwe. Deze duif was van het soort van Hans Noortman. Hij speelde lang met zijn vader samen op de programmavluchten. In 2011 ging John met zijn gezin op het huidige stekje wonen en daar werd de start gemaakt op de marathonvluchten. Via een Limburgse duivenvriend kwamen de eerste marathonduiven naar Castricum. De eerste was van het soort van Jacques Vissers. Een Limburgse topper in die jaren.
Het hok waar John nu zijn duiven in heeft, is gebouwd in een grote schuur en is 10 meter lang. Aan het hok is een volière gebouwd aan de voorkant. Verder heeft hij nog een klein ‘kippenhok’ van 2 meter bij 2 meter.
De huidige stam is opgebouwd uit duiven van het ‘Montar-koppel’ van Jan Roelofs uit Alkmaar, zoon 1e internationaal Pau van Ed Maat uit Limmen, ‘Night Hawk’ van Cor Schermer uit Castricum, nazaten van ‘Orion’ (van Jellema) en ‘De Gouden Tien’ (van Fré de Boer) via Wouter Meijling uit Beverwijk. En wat duiven van plaatsgenoot Tinus Thijen en Dennis Borkent uit Rijssen.’

De winnende duif
Het Internationale Concours is gewonnen door een tweejarige duivin. Zij wordt ‘Lieke’ genoemd naar zijn oudste dochter. Ze is een lichtkras en ingekorfd op 10 dagen broeden. In het voorjaar zat ze in het kleine hokje. Nadat haar partner gepakt werd door de roofvogel, zocht ze haar nieuwe doffer in het grote schuurhok. Had ze het hier beter naar haar zin? Wie weet!
In 2021 won ze twee prijzen met een bijzondere moment van thuiskomen:

  • 459e Nationaal Agen JL tegen 6.884 duiven … aankomst 23.22 uur
  • 12e Bergerac Fondclub NH tegen 1.636 duiven … aankomst 5.22 uur

Op lapvluchten vanuit Kockengen en Raamsdonkveer kwam ze na een lossing om kwart over negen in de avond beide keren in het schemer om kwart voor 11 thuis. Door het donker laat ze zich niet tegenhouden om haar hok te bereiken. Daar heeft ze vast en zeker op Tarbes ook ‘gebruik van gemaakt’.
Ze komt uit twee jaarlingen van het eigen opgebouwde soort. Dit zijn ‘Barcelona-lijnen’ en hierin zit ook de 1e nationaal Marseille bij de duivinnen in 2017. De moeder van ‘Lieke’ is een kleinkind van deze duivin.
In een filmpje van Fred van Pareen vertelt John nog meer over de overwinning.

… wordt vervolgd …