Vorige week heeft de marathonduivenliefhebbers van de lage landen kennis kunnen maken met Johan en Fabian Wendel uit de hoofdstad van Drenthe, Assen. De lezers hebben tot zich kunnen nemen dat je met een klein hokje en een beperkt aantal duiven (17 weduwnaars) goede prestaties neer kunt zetten. En dat je drie jaar lang steeds op het podium kunt eindigen van je afdeling op de Overnachtfond. Dit keer leest u over de betere duiven, de beleving in de sport en de verzorging van de duiven.  Maar voordat we hierover beginnen, even een zijspoor … … Fabian was afgelopen weekend op bezoek bij zijn oom en mijn clubgenoot en duivenvriend Willem Oostveen. Hij heeft toen ons hok bezocht en we hebben elkaar toen wat beter leren kennen. Fabian heeft ’een duivenhart.’ Wat mij opviel toen hij wat duiven bekeek, was het moment dat hij onze 3e nationaal Narbonne in de hand kreeg en hij wist niet dat zij het was … Zijn gezicht vertrok en dacht wat heb ik nu toch in de hand. Hij wist dat het een bijzondere duif was, zonder dat hij wist dat het ook zo was. Daar herken je de goede melkers in, maar dat terzijde. Geniet verder van het verhaal van Fabian en zijn vader Johan …

Kilometervreter

De beste duiven

Voordat we de beste duiven langslopen is het goed om te vertellen dat Cahors voor de mannen uit Assen 1.050 km is en St. Vincent 1.187 km. Dat is iets anders dan Agen 945 km in Veenendaal en Perpignan 955 km in Geleen of St. Vincent 1.015 km in Aardenburg.  Deze duiven moeten op een gemiddelde middaglossingsvlucht nog iets meer km afleggen, dan bij ons op een zeer geroemde ZLU-vlucht. Diep respect!

Een van de beste duiven van Johan en Fabian Wendel is de nl08-4753469 alias ‘De Kilometervreter.’

Deze krasdoffer vliegt drie jaar op rij prijs op Cahors. Hij behaalt in 2012 een 70e plaats tegen 3.128 duiven.

In 2010 een 152e plek tegen 2.095 duiven en in 2011 een 156e plaats tegen 2.602 duiven.  En in 2014 op St. Vincent een 115e plek tegen 1.196 duiven. Zijn afsluiting was op Cahors 2014 met een 73e plaats tegen 2.394 duiven. Dit leverde een 2e duifkampioenschap op in de Fondclub Noord Nederland op de marathon.

In 2015 is ‘de 469’ niet gespeeld, maar op de kweek gezet. In het fondspiegelklassemant viel te lezen dat ‘de Kilometervreter bij de beste 100 overnachtduiven over 5 jaar in heel Nederland was terug te vinden. Een echte topper dus! Hij is van het sort van de Gebr. Kuypers uit Neer.

De nl10-4787665 is een zoon van ‘De Kilometervreter.’ Deze duif vloog als jaarling prijs op de zware Cahors en de ochtendlossing Ruffec van 2011. Op Albi vliegt hij in 2012 een 92e tegen 1.966 duiven en op Cahors een 74e tegen 31.28 duiven. In 2013 won hij een 136e plaats tegen 1.136 duiven op St. Vincent.

Deze doffer ging in 2014 rustig verder met prijsvliegen met op St. Vincent een 71e plek tegen 1.196 duiven en op Cahors een 236e plaats tegen 2.394 duiven. Dit leverde in 2014 een 4e duifkampioenschap op in de Fondclub Noord Nederland op de marathon. In 2015 vliegt deze doffer ook nog een 40e tegen 1.353 duiven op Bergerac. De moeder van deze doffer komt van Keun uit Donderen en dat maakt hem een kruising tussen de rassen Kuypers uit Neer en Keun uit Donderen.

Johan en Fabian voelen hun jaarlingen ook goed aan de tand. Die jaarlingen doen het ook vaak nog goed. Het beste voorbeeld van het jaar 2015 is ‘Het Slagschip,’ de nl14-4748277. Hij vloog 2 maal in de top 100 tegen meer dan 1.000 duiven en dat als jaarling: de 90e van 1.487 duiven op Cahors en een 98e van 1.392 duiven op Aurillac. Hij is een kruising van de soorten Gebr. Limburg, Jellema en J. Keun uit Donderen.

659 net terug van Bergerac 12e prijs van Afdeling 10 edited

‘De 659’ van 2013 won als jaarling de 34e prijs op de dagfondvlucht van Sens tegen 4.064 duiven en later in het seizoen de 47e prijs van Bergerac tegen 1.353 duiven. Hij komt een dagfondduif van Regtop uit Assen gekruist met het soort van Fred Kramer en Jan Keun.

‘De 481’ van 2013 won al 4 prijzen op de marathonvluchten van de 4 maal spelen. Hij werd 4e duifkampioen marathon noord fondclub. Hij behaalde de volgende 4 prijzen: 160e tegen 987 duiven op  Cahors 2014, 132e tegen 553 duiven op Bergerac. Deze vluchten vloog hij als jaarling en in 2015 de 59e tegen 483 duiven op St. Vincent en de 74e tegen 580 duiven op Cahors. Alle prijzen komen uit de uitslag van Afdeling 10. Deze doffer komt ook weer uit een dagfondduif. Ditmaal van H. Smit uit Assen, gekruist met het sort van J. Keun Donderen en Siebum Weiteveen.

De 481 net voor inkorving St. Vincentedited

De verzorging

De mannen uit de hoofdstad van Drenthe geven voer van het merk Garvo. In de voorbereiding krijgen de duiven Rui/Rust en Kweek-vlieg Speciaal (via M. Gils uit Beilen). In het seizoen krijgen ze Kweek-vlieg Speciaal (via M. Gils uit Beilen), Super Energie en ter voorbereiding van de overnachting HE-4000. Naast het gewone voer krijgen de duiven pinda’s, witzaad, gepelde zonnebloempitten, lecithine-olie van Backs. Magnesin, Vi-Spu-Min, Glut-Amin. De duiven worden in het voorjaar geënt. Tijdens het seizoen krijgen ze regelmatig iets tegen het geel en iets voor de luchtwegen. Controle bij een dierenarts wordt niet gedaan. Naast de kuurtjes tegen geel en luchtwegen, krijgen de duiven metname veel natuurproducten in de vorm van supplementen van Backs.

 

De duivensport-beleving

Fabian ziet duivensport als hobby en Johan als Sport. Waarschijnlijk hebben ze beiden gelijk, zolang je duivensport wel als hobby kunt blijven zien. In het gezin zijn Johan en Fabian de enige melkers. In de familie zaten en zitten nog wel andere duivenliefhebbers. Johans broer (Fabians oom) was eerder een deel van de combinatie en komt nu nog wel eens kijken met de vluchten e.d. Verder hebben Fabians oom en tante in Veenendaal duiven. De mannen doen niet met andere liefhebbers dingen samen, maar gaan wel graag op bezoek bij andere liefhebbers om duiven te bekijken en ervaringen uit te wisselen. Wat is er zo mooi aan de duivensport, mannen? Het antwoord luidt: ‘De samenwerking tussen mens en dier. De kick wat het geeft als een duif (vroeg) van een overnachting arriveert.’ Wat kan er beter in de duivensport? Fabian: ‘Er moet gekeken worden, hoe de sport aantrekkelijk kan worden gemaakt voor startende liefhebbers. Ook is de gezelligheid in sommige gevallen ver te zoeken, het lijkt alleen om de duiven te gaan en niet meer om het sociale aspect, wat ook zeer leuk en belangrijk kan zijn.’ Hebben jullie nog een leuke anekdote? Johan: ‘

De 12e Bergerac van Afdeling 10 is een duif die gekweekt is via Fabian zijn visie. De visie is namelijk om meer snelheid in het ‘oude’ overnachtsoort te kweken. Daarom heeft Fabian in 2013 wat dagfond duiven gehaald en gekruist keer de overnachters (tot ergernis van zijn vader). In 2013 vloog ‘de 659’ goed op de dagfond (o.a. 6e prijs van afd. 10 op Sens) en wilde Fabian de doffer niet op de overnachting spelen. (ook weer tot ergernis van zijn vader). Dit jaar deed ‘de 659’ het niet meer op de dagfond en tot overmaat van ramp was hij op de derde dagfondvlucht gepakt door een roofvogel. Na het herstel kwam Fabian tot de conclusie dat deze doffer het niet meer doet op de dagfond, dan maar proberen op de overnachting. En meteen de 1e vlucht was het raak op Bergerac en is hij uiteindelijk 7e duifkampioen Marathon Noord geworden.’

Johan en Fabian bij Gerard Koopmanedited

Tot Slot

Wat zouden jullie nog graag kwijt willen in de reportage? Samen: ‘Wij zijn vorig jaar bij Gerard Koopman geweest. Wij hadden een Franse duivenmelker bij ons te gast. Voor deze Fransman hadden we geregeld dat hij bij Gerard op bezoek kon komen. De Fransman heeft een mooie reportage kunnen maken, zowel bij Gerard Koopman als bij ons. Gerard was heel gastvrij en we hebben een zeer interessant en leuk gesprek met hem gehad. Voor het seizoen hebben we Gerard veel succes gewenst op de marathonvluchten, maar we gingen proberen om voor hem aan te zitten. Na het seizoen hebben we Gerard Koopman van harte gefeliciteerd met zijn overwinning en eerste plaatsen. Om zowel onaangewezen en aangewezen marathon als 2e te eindigen is geen ramp en schande als het achter Gerard Koopman aan is. We kregen overigens ook leuke felicitaties van hem terug.’

Ik wil Johan en Fabian danken voor de medewerking aan deze reportage en geniet lekker na van de successen van afgelopen jaren. Hopelijk kunnen jullie volgend jaar Gerard verslaan, al zal dat niet mee gaan vallen.

jaco-handtekening