Door veel andere liefhebbers, zoals de winnaar van nationaal Barcelona 2015 Kees Droog uit Andijk, werd hij getipt als winnaar van 2016. De wind zou zijn kant op staan en hij heeft natuurlijk de kwaliteit op het hok, die deze vlucht kan winnen, zoals de uitslag en overwinning van 2014 liet zien. Dan ligt er een bepaalde druk op je, die je duiven maar even waar moeten maken. Een eerste nationaal Barcelona win je niet maar zo en zeker niet ook nog eens tweemaal op de laatste drie edities. De vlucht werd lastiger dan gedacht en daar hebben de mannen in het Zuidelijke deel van Nederland weer iets voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de provincie Overijssel. Hoe knap is het dan als je met twee duiven bij de eerste 10 nationaal speelt op een overvlucht t.o.v. Zuid Limburg van zo’n 170 km. Geweldig !!!

 

Fondunie 2000

De top 10 (voorlopig):

  1. Jelle Jellema, Nijverdal
  2. Willem Kuijt, Lunteren
  3. Jelle Jellema, Nijverdal
  4. Jan Roelofs, Alkmaar
  5. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
  6. Ap Peters, Zelhem
  7. Jelle Jellema, Nijverdal
  8. Margreet Koeman-Kok, Wormerveer
  9. Levi van der Weijden, Hoogkarspel
  10. Leo Pronk, Breezand

Jelle had 12 duiven mee en pakte 8 prijzen. Nationaal stonden de eerste 6 alsvolgt bij de meldingen: 3, 10, 18, 37, 77 en 173. Een fantastische serie.

 

De winnende liefhebber

Het is een open deur om te zeggen dat over Jelle Jellema al veel is geschreven de afgelopen jaren. Maar het is een waarheid als een koe. Maar een verhaal is niet compleet met een klein stukje geschiedenis. Jelle Jellema, geboren Fries, is met een duif in het hart geboren. Van jongs af aan ging hij met zijn vader in Steggerda al mee de hokken in. Vader Últsje begon ruim 50 jaar geleden met de duiven en Jelle is er dus mee opgegroeid. De tweede helft van de jaren ’80 zijn vader en zoon Jellema zich gaan toeleggen op de grote fond en vanaf het begin ging het goed. In de loop van de jaren ging het alleen maar beter. In 2008 ging Jelle met zijn gezin in Nijverdal wonen en begon hij daar met een eigen hok. Vader Últsje ging in Friesland verder. Jelle doet in principe alle marathonvluchten mee met zowel een middaglossing als met een ochtendlossing zoals de ZLU-vluchten. Jelle en zijn vader hebben veel vroege prijzen en mooie series gepakt, maar het voorlopig hoogtepunt is natuurlijk het winnen van Internationaal Barcelona met ‘De Kleine Jade’ in 2014. Op die vlucht pakte hij ook nog de 3e (Inter)nationaal. Nu komt daar een 3e en een 10e nationaal Barcelona bij. Dat wordt bij leven en welzijn een prachtige erelijst … alleen op Barcelona al.

 

De winnende duif

Roos was de eerste duif van Jelle op deze Barcelona. Ze is hiermee tegelijkertijd de winnares van de Fondunie 2000-deelnemers. Zij is ingekorfd op een stand van 14 dagen broeden. Vader van dit duifje is een zoon Miss Gijsje van Arjan Beens. Deze doffer stond op een dochter van Het Fondkoppel (soort Beerda). Roos won als jaarling de 30e NPO Bergerac en vorig jaar als tweejarige won ze de 370e nationaal Pau.

 Jelle Jellema

De voorbereiding op het seizoen

Dit jaar zijn de duiven begin maart gekoppeld. Ze hebben toen een koppel jongen grootgebracht. Daarna zijn de duiven een tijdje gescheiden. Begin mei zijn ze weer opnieuw gekoppeld. Na een paar dagen broeden werd het nest opgebroken, zodat ze op eitjes van 14 dagen naar Barcelona konden. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk maar één nacht mand. Jelle, is er nog wat nieuws te melden over het systeem? Jelle: ‘Ik heb samen met Beyers dit jaar een eigen mengeling gemaakt met extra veel vetten die ik de laatste 4 dagen voor inkorven voer. Verder voer ik gewoon de gangbare Beyers-mengeling van het seizoen.’ Wat doe je aan medische begeleiding? Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Heel sporadisch iets voor de luchtwegen, hooguit eenmaal per seizoen 2 dagen (deed ik hiervoor nooit). Geel controleer ik eens in de twee weken zelf.

Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter) Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus in het seizoen regelmatig controleren en eventueel een pil opsteken. Ik heb dit jaar opvallend weinig last van het geel, dat was vorig jaar veel meer.’

 

… wordt vervolgd …