De laatste sectorvlucht van sector 3 was Cahors. Dat was in het laatste weekend van juli. In sector 3 ging de overwinning naar Utrecht. De gelukkige liefhebber was Jay Lissenberg. Deze liefhebber had in het voorseizoen nog een brand in zijn wachthok en kweekhok gehad. Een trieste bedoeling, maar zijn vliegploeg drukte deze ellende snel naar de achtergrond, want Jay kreeg een prima seizoen. In het weekend dat hij Cahors won, zat hij ook 25e en 26e nationaal Perpignan. De week ervoor speelde hij de 4e nationaal Narbonne. En eerder in het seizoen had hij nog twee vluchten met steenvroege duiven. Aan kopduiven geen gebrek bij deze jonge topliefhebber.
Sector III
Bij Jay Lissenberg uit Utrecht begon het jaar slecht met een brand. De laatste weken maakt hij een geweldig seizoen door. Hij wint in sector III Cahors met een snelheid van 1.731 mpm. 37 mpm sneller dan T. Koele en zn uit Wezep. Amanuel Oz uit Denekamp maakt het podium compleet op de derde plaats. Elsweyer uit Borken-Burlo is nummer 4 en Rob Hornsveld en Dennis Krol maken de top 5 compleet. Dit prachtige duo uit Soest had slechts 1 duif mee. De vroege duiven vielen in sector III mooi verspreid. Bas Jansen uit Zutphen had 70% prijs met 10 duiven mee, startend met 37, 38 en 61. Verder waren er weinig uitschieters te vinden onder de liefhebbers die begonnen 1:50 of het moeten drie liefhebbers zijn met 2 van de 3 duiven in de prijzen: Hein van Gurp (Heino), Bert Bouwman (Amersfoort) en Adri van Blitterswijk (Elst bij Rhenen).
De liefhebber
Jay Lissenberg uit Utrecht is een jonge liefhebber van 29 jaar. Zijn eerste stappen als zelfstandig duivenliefhebber zette hij in 2001. Zijn voorganger is zijn vader Johan, die ook vanaf zijn jonge jaren duiven heeft. De familie Lissenberg is goed vertegenwoordigd in de duivensport in het Utrechtse. Johan is nog steeds zijn steun en toeverlaat. Hij verzorgt een deel van de duiven als Jay aan het werk is. Jay zit voor zijn werk in de boomverzorging. De liefde voor de natuur kan hij zo mooi in zijn werk en hobby kwijt. In zijn beginjaren speelde Jay de programmavluchten, maar al snel kwam de overschakeling naar de grote fond. Hij kreeg voor zijn verjaardag twee duifjes van Harry Brakelé uit Maarssen. Harry was toen een groot kampioen in Utrecht en Omgeving, maar ook landelijk. Hij was in het begin van deze eeuw zelfs kampioen van Marathon Noord. ‘De 647’ van 2002 was één van de duifjes van Harry en dat werd uiteindelijk de stamduif van het hok van Jay. De duifjes van Harry vlogen direct kop op de marathonvluchten. De liefde voor deze vluchten was geboren. Zijn marathonduiven van nu, 2016, hebben de beschikken over 13 meter hok. Een hok van 8,5 meter voor de oude vliegduiven en een hok van 2,5 meter voor de kweekduiven en 2 meter voor de jongen.
De winnende duif van Cahors
Het verhaal omtrent de winnende duif van Cahors is bijzonder. Ze had vorig jaar een 205e nat. Orange gevlogen in sector 3 tegen ruim 5.000 duiven en dit jaar de 620e nationaal Agen tegen ruim 6.000 duiven. Omdat ze laat in de avond, in het schemer, van Agen thuis kwam, was het de bedoeling om haar te spelen op Perpignan. Toen Jay in IJsselstein in het lokaal kwam, miste hij ‘de 592’. Hij was haar vergeten in de mand te doen, terwijl hij haar wel in de hand had gehad. Jay heeft haar toen weer losgelaten en vervolgens de andere duiven gepakt. Uiteindelijk was hij ervan overtuigd dat ze wel in de mand zat en is richting IJsselstein gaan rijden. Toen onze topper erachter kwam, dat hij ‘de 592’ vergeten was, heeft hij Gijs Steinman gebeld of hij de duif wilde oppikken bij het hok. Pa Johan zou haar wel uit het hok halen. Echter Johan had er geen zin, want hij zat op een verjaardag. ‘Die duif kan morgen ook mee naar Cahors,’ zei hij. Hij zat namelijk lekker te kletsen op die verjaardag en wilde de gezelligheid niet doorbreken. Op deze manier ging ‘de 592’ niet naar Perpignan maar een dag later naar Cahors. Als de nummer twee op de uitslag van nationaal Cahors dit nu leest …… De winnende duivin komt uit een zoon van ‘De Blauwe Brouwers’, die bij Jay’s plaatsgenoten Poelstra en znn zit. ‘De Blauwe Brouwers’ stond op een goede kweekduivin, een kleinkind van de Olieman. De moeder van de winnende duif is een ingeteelde naar de goede kweekduivin van Harry Brakelé. Deze duivin van 2002 staat vermeld in het inleidende verhaal over Jay als liefhebber. Dit topkwekertje stond op haar eigen zoon toen de moeder van de Cahors-winnaar eruit kwam. De vader van die zoon is de eerste stamvader van het hok van Jay, de Rooie Theelen van Jaap van Alphen. De ingeteelde zoon is uiteindelijk de doffer van het stamkoppel geworden … samen met zijn moeder de duivin van het basiskoppel is hij de grondlegger van de huidige stam van onze Utrechtse topper … een inteeltkoppel dus naar een topduivin.
… wordt vervolgd …
Recente reacties