Afgelopen winter stond er in Het Marathonduivenjournaal een uitgebreide reportage over de prestaties van de duiven van Jan van Gils uit het Brabantse Oosterhout. Jan had de laatste jaren veel prijzen in de kop van de uitslag gewonnen. Dit terwijl hij pas sinds 2015 zijn pijlen op de marathonvluchten heeft gericht. En toen kwam Pau 2024 … de eerste vlucht van het Internationale programma. De lossing werd driemaal uitgesteld tot aan maandag toe. Om 8 uur, na het optrekken van de ochtendnevel, werden de duiven losgelaten. Op de dag van lossing werden in Frankrijk de nodige duiven (zo’n 6%) geklokt. In de vroege ochtend viel de snelste duif van België in Lier. Die versloeg op snelheid alle Franse duiven. Een uur later, om 5.59 uur, werd de snelste duif van Nederland en het hele Internationale veld geklokt in Oosterhout … bij Jan van Gils !!! Een geweldige prestatie van ‘de 621’ van het bouwjaar 2022.

Het winnende duifje
Jan over de ochtend van Pau: ‘Ik was er al vroeg uit (3.45 uur) en na de koffie en het krantje zag ik de vroegste melding in België (Lier). Na een uurtje wilde ik toch de andere duiven loslaten … wat ik elke dag doe om die tijd. Tegen zes uur begon ik de duiven los te laten. Eén hok had ik los en ik liep naar het tweede hok. Ik was met deze linkse kooi bezig om hem open te doen, toen ik haar in eens als een komeet aan zag komen en ze viel uit de lucht gelijk op de klep. Een prachtig moment.’
De winnende duif was de 3e getekende. Als jaarling won ze 12e nationaal Agen ZLU en is daarna in dat jaar niet meer mee geweest. De moeder is afkomstig van Cor de Heijde (uit Zoon Don Michel met Dochter Blue Dream en de vader komt van de Gebr. Limburg (Zoon De Orange). ‘
Ze gaat door het leven als ‘Goudmijntje’ … een mooie naam voor een duifje die twee keer op een ZLU-vlucht heeft gezeten en een 12e en een 1e (inter)nationaal wint!

De Beleving
Op de vraag of het gezin van Jan betrokken is bij zijn hobby, antwoord Jan: ‘Geenszins, ze snappen heel goed dat het mijn passie is en als ik doodziek zou zijn, zouden ze waarschijnlijk wel een hand voer op de kooi gooien, maar dat is het ook wel zo’n beetje. Als ik trots thuis kom als ik een goeie uitslag of eerst gevlogen heb, is een proficiat wel mijn deel.
Via de app en telefoon heb ik wel mijn kennissen waar ik ervaringen mee deel. De duivensport is voor mij pure hobby waar ik veel in kwijt kan, wel met ambities. Ik ben echt niet zomaar tevreden en zal altijd streven naar beter. Maar gezelligheid onder elkaar vind ik een van de belangrijkste dingen in onze sport. Gezellig met een pot bier urenlang keuvelen over duiven.
Wat ik mooi vind aan duivensport? Natuurlijk de spanning bij thuiskomst van de duiven. Het mooiste aan de ZLU vind ik als er nog duiven doorkomen heel laat in de avond. Je denkt: Het wordt duister … het zal voor morgenvroeg zijn en plots duikt er nog een uit het duister op je klep…kippenvel !! In de vroege ochtend zoals afgelopen dinsdag is ook geweldig natuurlijk … zeker als je weet dat je duif als eerste op de meldlijst komt te staan.
Verder zeg ik altijd: Duivensport is vooral hoop, vandaag gaat het slecht … Wacht maar op volgende week. Of ik heb wat bijgehaald het gaat volgend seizoen top zijn.
HOOP… en ik denk er dan achteraan … die hoop probeer ik wel te sturen. Het is ook  geen lotje in een loterij wat sommigen wel eens denken.
Ik zeg altijd: Zolang ik elke dag met plezier naar de kooi stap en er plezier in blijf houden zullen ook de prestaties wel komen. Als het heilig moeten wordt, zoals ik nogal eens zie, dan haken die liefhebbers als eerste af … als het eens wat minder gaat. Als je  met duiven niet tegen je verlies kunt, moet je ze gauw opruimen, want je zult heel dikwijls teleurgesteld worden in onze sport.
De charme van onze sport is dat iedereen het op zijn of haar manier kan en mag doen.’
Wat zie je graag terug in een duif? Jan: ‘Uitstraling vind ik het belangrijkste.
Ik speel het liefst Barcelona. Dat is mijn lievelingsvlucht. Barcelona vind ik het mooist, omdat deze vlucht de verste afstand heeft … dat spreekt het meeste aan.

Tot Slot
Jan: ‘Eén minpuntje was er wel op Pau. De eerste getekende is er nog niet. Het zal moeilijk worden om die nog thuis te krijgen. Zo’n topper vliegt prijs of blijft achter. Dit wordt gelukkig positief overschaduwd door de overwinning van mijn eerste duif. Dan laat je het verlies van een andere goede duif wat sneller achter je.’
Hoe keek je vooraf naar de vlucht van Pau? Jan: ‘Ik had een mooie ploeg (paar kopvliegers en nog enkele goede prijsvliegers) mee en ze stonden er goed op. Maar Internationaal de 1e dat verwacht je nooit. Dat overkomt je. Wat me opviel aan mezelf … achteraf: Ik blijf en ben altijd heel kalm. Ik hield er rekening mee (net als andere keren) dat er verderop nog duiven kwamen die sneller zouden zijn. Toen het ogenblik daar was dat niemand me meer in kon halen, kreeg ik de kriebels. Ik begon te rillen en de zenuwen overvielen me. Zo herken ik mezelf niet … ik ben normaal heel rustig, niet in het praten, maar wel als het gaat om zenuwen. Het blijkt toch dat het een bijzondere overwinning is … 1e Internationaal Pau.
De reacties van mede-liefhebbers en vrienden waren overweldigend. Veel belletjes en een meervoud aan berichten via app en mail … het was grandioos!’
Jan, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Het is je van harte gegund en na zoveel vroege duiven op de ZLU, verdien je na andere nationale en Afdelingsoverwinningen ook de overwinning bij de ZLU (nationaal) en Internationaal. Geniet er nog lang van na !!!