Jan Grootoonk is de laatste jaren uitgegroeid tot een topper in de marathonduivenwereld. Hij zet prachtige resultaten neer op de middaglossing en op de ZLU-vluchten. Deze laatste vluchten speelt Jan af en toe en met meestal met een select klein groepje duiven. Soms is dat zelfs een enkeling. Op de internationale vluchten zijn ook al de begeerde vaasjes verdiend. Dit is op zijn afstand in Noorden van de Nood-Oostpolder zeer knap. Dit jaar begon stroef door een kink in de kabel in de gezondheid van de duiven, maar hier herstelde Jan’s vliegploeg zich goed van. Op Bergerac werd ouderwets geknald met zelfs de eerste prijs in sector 4 op Bergerac. Ook de tweede duif zat er geweldig bij met de 4e plaats in de sector.

Het seizoen
Jan heeft de beschikking over 24 meter duivenhok. Hij heeft een hok van 10 meter, dat is verdeeld in 4 afdelingen. Hier zitten de vliegers. Per afdeling zitten er 9 koppels. Verder staat er een hok van 6 meter wat verdeeld is in 3 afdelingen: 2 voor de kwekers en 1 afdeling met 9 vliegkoppels. Jan: ‘Ik heb afgelopen winter een nieuw hok geplaatst met een ren ervoor van 8 meter deze is verdeeld in 4 afdelingen. 1 afdeling van dit hok is voor de jongen, 1 voor jaarling doffers, 1 voor jaarling weduwduivinnen en 1 voor wat late duiven. Mijn zoon Yoël verzorgt de afdeling voor de jaarling doffers en duivinnen en hij doet de jonge duiven.

In het najaar van 2018 en het voorjaar zijn mijn zoon Yoël en ik bij verschillende liefhebbers geweest om te vragen hoe zij het doen op weduwschap. Ik wilde dat ook eens proberen. De bedoeling was dat ik dit jaar op weduwschap zou spelen, omdat het voor mij wat minder intensief zou zijn. Tijdens het vliegseizoen heb ik ze dus op weduwschap ingespeeld. Ze zijn vanaf de eerste vlucht mee geweest tot aan de eerste fondvlucht en hebben allen ook een eendaagse fondvlucht gehad. De dag voor Limoges (de eerste marathonvlucht … begin juni) wilden de duiven niet meer vliegen. Ze gingen bij de buren en overal in de buurt op de daken zitten. Ik zei tegen mijn zoon: Dit is foute boel. Dinsdag heb ik besloten om niet in te korven voor Limoges. ’s Avonds zijn wij naar de dierenarts geweest en toen bleek dat van de 10 duiven die ik mee had er 9 waren die een slijmvliesontsteking hadden. Wij hebben medicatie meegekregen wat gelukkig aansloeg maar het ging wel moeizaam. Twee weken later, de dag voor St. Vincent, vond ik ze nog niet 100 %. Dus niet goed genoeg om in te korven. St. Vincent hebben wij dus ook niet meegedaan. Toen kwam Perigueux … ik deed er 26 mee en had er 20 van in de prijzen. Op deze vlucht speelde ik een 6e en 7e NPO (Afdeling Friesland). Dit was voor mij een teken dat ze toch wel weer aardig in orde waren. De andere fondvluchten van Cahors en Orange kwamen ze ook goed naar huis.’
Jan is dit seizoen gestart met 90 vliegduiven. Daarnaast had hij 24 kweekkoppels. Jan heeft half februari de kwekers en vliegers gekoppeld. De eieren van de kwekers zijn overgelegd naar de vliegers. De jongen worden samen door beide ouders tot 14 tot 16 dagen gespeend. Daarna worden de duivinnen eraf gehaald en blijven de jongen bij de doffer. Dus winnende duif van Bergerac heeft ongeveer 15 dagen een jong gevoerd in het voorjaar.
De vliegduiven gaan vanaf het begin met de afdeling mee en werken alle korte vluchten af. Dit jaar heeft Jan ze voor het eerst een ééndaagse fondvlucht meegedaan.

De voeding en begeleiding
De duiven krijgen voer van Beyers (Koopman All-In-One), Versele Laga en Vogro. Tijdens het inspelen tot aan de 1e fondvlucht krijgen ze 50% licht voer en 50% vliegvoer. De laatste 6 voedingen voor inkorving van de fondvlucht krijgen ze vetrijk voer, van Versele Laga, zoveel als ze willen.
Naast het ‘gewone’ voer krijgen de duiven pinda’s, wat hennep, TOVO en snoepzaad.
In het najaar worden de duiven geënt en gekuurd tegen paratyfus en in het voorjaar worden alle duiven geënt tegen paramixo. 14 dagen voor inkorven krijgen ze een geelpil en kuurt Jan een dag na tegen het geel. Laat je je duiven controleren door een dierenarts, Jan? Onze topper uit Bant: ‘Nee, maar vanaf het aankomend jaar ga ik dat wel doen. Omdat in het voorseizoen de ochtend voor inkorven op Limoges de duiven niet meer wilden trainen en toen bleek dat ze een slijmvliesontsteking hadden opgelopen. Daardoor heb ik op Limoges en St. Vincent niet mee kunnen doen. Ze hebben toen medicatie gehad en daar zijn ze aardig van opgeknapt. Ik houd wel van natuurproducten, maar als de duiven niet in orde zijn, ben ik van mening dat je toch de medicatie van de dierenarts moet toedienen om ze er weer bovenop te krijgen.’

De Beleving
De duivensport is voor Jan een echte hobby. Hij beleeft het met heel veel plezier. Het is prachtig als de eerste duif op de klep valt, vindt, dat geeft iedere keer weer een kick.
Jan’s gezin is erg betrokken bij de duiven. Yoël heeft zelf de verantwoording over de jaarling duivinnen en doffers en de jonge duiven. Hij brengt zaterdags voor een marathonvlucht de duiven naar Almere. Jan’s dochter gaat ook regelmatig mee naar de vereniging en nu ze in juli 18 is geworden rijdt zij ook wel de duiven voor een marathonvlucht naar Almere. Marianne, Jan’s vrouw, doet de administratie voor de duiven.
Jan doet ook weleens samenkweek met andere duivenliefhebbers. Jan: ‘Ik hoop dan altijd dat we er beiden beter van worden.
Het is prachtig om de 1e nationaal te pakken in sector 4. Die had ik namelijk nog niet. Ik geniet naast de mooie prestaties van het samenzijn met de duiven. Als ik mijn hok binnenstap en zie dat de duiven er tip top bij zitten … daar geniet ik van.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De winnaar van Bergerac: ‘Nou ja, een anekdote? Op Bergerac had Yoël ook 23 strijders mee. Hij was ervan overtuigd dat hij voor mij zou zitten. Hij was zo overtuigd dat hij met mij een weddenschap afsloot dat wie er verloor het hele gezin op pizza zou trakteren. Nou ik heb in het weekend van Bergerac heerlijk gegeten! Ha, ha dat is leuk zo’n onderlinge strijd.’

Tot Slot
Jan … heel erg gefeliciteerd met je overwinning op Bergerac. Yoël deed het ook goed met de 13e in de sector. Samen hebben jullie een goed weekend gehad en elkaar tot goede prestaties gestimuleerd. Mooi om zo samen de sport te beleven. Het laatste woord is aan de winnaar: ‘Ondanks dat ik veel tegenslag heb gehad tijdens het vliegseizoen en daardoor de eerste twee grote fondvluchten heb moeten missen, heb ik als afsluiting de 1e nationaal gewonnen van Sector 4. Ik zag het eigenlijk als een verloren vliegseizoen, maar uiteindelijk mag ik niet klagen. Van de 5 grote fondvluchten die ik mee heb gedaan heb ik toch 4 vluchten op teletekst gestaan van afdeling Friesland. Achteraf gezien toch niet zo’n slecht vliegseizoen, toch?’