Na twee delen de laatste weken over deze grote kampioen uit Bant over de stamopbouw, het hok en verschillende goede kwekers en vliegers, nu het slot met nog meer wetenswaardigheden over deze topper. Deze keer wat kampioenschappen, nog meer goede duiven en nog enkele andere zaken, zoals de opbouw naar het seizoen …

 

Het seizoen en de opbouw naar het marathonseizoen

Eind februari zijn de kweekduiven gekoppelt. De vliegers koppelt Jan niet in het voorjaar. De vliegers worden op een soort weduwschap ingespeeld. Jan: ‘Ik speel op nest en ik heb de vliegers in het voorseizoen niet gekoppeld … dat doe ik ongeveer 22 dagen voor de eerste fondvlucht. Ze komen dan op een stand van 10 of 12 dagen eieren. Even terug naar het voorseizoen … In het voorseizoen gaan ze vanaf de eerste africhting elke week met de vrachtwagen mee tot de laatste week voor het inkorven en het weekend voor het inkorven breng ik ze ongeveer 60 km weg.’ De inspeelvluchten zijn goed verlopen. Door de koude weken is de vorm nog niet groeiende. Jan hoopt dat dit de komende weken goed komt, want de gezondheid is goed bij de duiven. Op het moment heeft Jan zes duiven onderweg van Limoges. Hij speelt de duiven zoveel mogelijk per afdeling voor de marathonvluchten. Dat betekent dat er in het begin van het seizoen weinig duiven per vlucht worden gespeeld. Als later in het seizoen de jaarlingen worden ingeschakeld, zullen de ploegen groter worden.

De duiven krijgen een mengeling van de vliegmengelingen van Versela Laga, Matador en Beijers. In de voorbereiding zit er nog 50% zuivering bij. In het marathonseizoen gaat de zuivering naar 20% en de laatste dagen wordt dit aangevuld met vetrijk voer van Versela Laga. Als aanvulling op het voer krijgen de duiven kaas, pinda’s, schapenvet en hennep als bijproducten. Daarnaast geeft Jan de vogende dingen. Jan: ‘Drie weken voor de fondvlucht geef ik ze een geelkuur. Het maakt niet uit of ze het nu wel of niet hebben. Een geelkuur heb ik altijd op voorraad  net zoals een colikuur. Indien nodig dan geef ik dat. En als ik het vermoeden heb dat ze de koppen niet goed los hebben dan geef ik ze daar ook wat tegen. Ik wil de duiven goed en schoon aan de start hebben.’ De duiven worden zelden gecontroleerd bij een dierenarts … ze komen er alleen om te enten. Geef je nog natuurproducten, Jan? Jan: Ja, natuurlijk houd ik van natuurproducten maar hebben ze iets dan geef ik ze toch medicatie van de dierenarts.’

 

Kampioenschappen meerdaagse fond 2015
Marathon Noord Supercup 1e
Middag lossing 4e
Criterium der Azen 5e
Eindstand NIC Emmeloord Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Samenspel Fond Flevoland Ochtendlossingen;
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Middaglossingen;
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Keizer 1e
Eindstand afd. Friesland Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Sector 4 NPO Nat. Hokkampioenschap
Onaangewezen 2e
Aangewezen 1e
Totaal 1e
Noordelijke Unie Onaangewezen 3e
Aangewezen 2e
Totaal 2e

 

Stichting Marathon Noord 2013

1e  Criterium der Azen middaglossing

5e competitie middaglossing

5e  Super Cup

Marnix

Marnix

Nog een paar topduiven

‘Eline’ won voor Jan de 25e nationaal Agen ZLU. Het was de snelste duif van de afdelingen 8 t/m 11. Ze komt uit ‘Marvy,’ een duif met veel goed bloed van de duiven van o.a. Piet Heikamp, Nico Volkens en Nico Pronk. Hij is in deel 2 uitvoerig besproken. Net als de moeder van ‘Eline,’ ‘Miroja,’ een kleindochter van ‘Zwart Goud’ van Jellema.

Een geweldig duif in 2015 was ‘Dochter Marnix.’ Ze won in 2015 12e nationaal St. Vincent en de 41e nationaal Cahors. Zoals verwacht is ‘Marnix’ de vader van deze topduivin. Het is een Jellema-doffer die uit ‘Kiara’ komt, een zus van ‘Jade.’ De moeder van ‘Dochter Marnix’ is ‘Naomi.’ Ze komt uit een zoon van ‘De Dikke Rooie’ van de familie Vertelman met ‘Sayenna,’ een dochter van ‘Zwart Goud’ van Jellema.

‘Emma’ won de 1e van Bergerac van de gehele afdeling Friesland aan het eind van het seizoen. Haar volle zus, ‘Wendy,’ won eerder dat jaar de 7e nationaal in sector IV van dezelfde losplaats. Beide topduivinnen komen uit ‘De Blauwe Lynx’ van Apie Pas (zie deel 2). De moeder, ‘Coretta,’ won zelf de 71e nationaal Montpellier. Ze komt uit de oude lijnen van Jan met o.a. 50% bloed van de duiven van Nico Volkens. Een mooi koppel … ‘Blauwe Lynx’ met ‘Coretta,’ grootouders van echte ‘Bergerakkers.’

Tot Slot

Jan hoe beleef je de duivensport: ‘Met veel plezier ik vind het een fantastiche sport. Het mooist vind ik om de duiven klaar te maken voor een vlucht en als de duiven dan vroeg vallen en mooie series te draaien dan geniet ik daar enorm van. Ik heb hulp van mijn vrouw. Zij doet veel aan de administratie. Mijn zoon wil dit jaar de jonge duiven onder zijn hoede nemen en mijn dochter gaat ook vaak mee naar de vereniging. Je zou het een familiehobby kunnen noemen. Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Jan: ‘Ik heb in het voorjaar 2 duivinnen gekregen van E. Bos om samenkweek te doen om zo nog betere duiven op het hok te krijgen.’ Het is mooi de duivensport op deze manier te beleven.

Jan … ik wil je danken voor je openheid en je duidelijke antwoorden. Ik wens je in eerste instantie succes op Limoges, die straks aankomt en veel plezier en succes voor het verdere seizoen !!!

Jan en zijn zoon

jaco-handtekening