In sector III hadden ze op 10 juli jl. de ochtendlossing vanuit Orange. In de avond vielen de eerste duiven en de volgende ochtend waren rond 11 uur de prijzen verdiend. Dekkers uit Nijverdal was de winnaar. Hij versloeg Piet van Straten met 2,5 minuut omgerekend en hield hem zo van de tweede sectoroverwinning af van dit seizoen. Stef Jordens uit Dinxperlo won de derde prijs. Gebr. André en Eddie Holleman uit Tienhoven hadden de 7e en 8e in de sector en hadden met 5 duiven mee 80% prijs. Dokman uit Geldermalsen had 3 van de 4 duiven in de prijzen met twee kopprijzen: 38 en 43. Bram van Gelderen uit Ameide had ook 80% prijs met 5 duiven mee. Hij begon met de prijzen 4 en 44. Jelle Jellema had 4 duiven bij de eerste 100 in de sector. Hij speelde 19 prijzen van de 29 gezette duiven. Gebr. Verwaaijen uit Deest lieten weer van zich spreken met 6 van de 8 duiven in de prijzen. Ze begonnen met de prijzen 33 en 60. Siem en Karst Kolk hadden 8 van de 10 duiven in de prijzen. Ze begonnen op de plaatsen 80 en 90.

 

De winnaar

De winnende liefhebber is de 55-jarige Jan Dekkers uit Nijverdal. Deze elektromonteur had een vader met duiven en groeide daarin mee. In de buurt waar Jan opgroeide waren veel duivenliefhebbers. De eerste duiven kwamen van Jan en Alleman. Later kwamen er gericht duiven met veelal Janssen-achtergrond via Harm Modderkolk en Bart van Es. Later kwamen daar dagfondduiven bij van Hans van der Veeke uit Westdorpe en de bekende Koopman-duiven via Jan Lotterman uit Nieuw Amsterdam. De echte Marathonduiven zijn voornamelijk duiven met een Van der Wegen- en Aarden-achtergrond. Hier heeft hij als het ware een ‘eigen soort’ ontwikkeld. Jan heeft de beschikking over totaal 17 meter hok, verdeeld in 3 afdelingen voor de weduwnaars, 2 afdelingen voor de jonge duiven, 1 afdeling voor de weduwduivinnen en 1 afdeling voor 18 kweekkoppels met een ren van 5 meter ervoor.

Waar is de huidige marathonstam uit opgebouwd, Jan? ‘ Ik ben me sinds 2013 gaan specialiseren op de overnachtfond, dus ik kan nog niet van een stam spreken. Mijn oude soort bestaat uit bovengenoemde soorten. Deze willen ook best overnachten … tot 1000 km niet verder. Nu heb ik er duiven bijgehaald van Jelle Jellema, Arjan Beens, Gebr Limburg, Van Houten IJsselstein, Ben de Kramer, Gerard van Tuyl en de Theelen duiven via Jan Morsink. Hier kweek ik uit en hoop dat er bruikbare duiven uitkomen.’

Winnende duif Orange Dekkersedited

De winnende duif

De NL 2011-1291980  is de winnende duif van Orange in sector III. Ze werd geklokt om 21:22 uur op een afstand van bijna 923 km. Dit kwam neer op een snelheid van 1.051 mpm. Een knappe snelheid met overwegend wind op kop en over deze afstand. Het is een duivin gespeeld op weduwschap. Jan speelt totaal weduwschap met 35 koppels. De winnende duivin komt uit een doffer van Jelle Jellema. Hij is een zoon van Orion x Ice Queen. Het leuke hieraan is dat de Ice Queen door Jan zelf gekweekt is en in 2006 naar Jelle in Steggerda gegaan. In 2007 speelde ze als jaarling de volgende prijzen in sector 4: 17e NPO Limoges, 24e NPO Periqueux, 54e NPO Montauban. De moeder is gekweekt uit een zoon van de Tarbes van Leo Kouters Noordhoek en de Brive duivin van Jan, die in 2004 de eerste NPO Brive vloog van 5.712 duiven. De Ice Queen is ook een dochter van de Brive duivin.

De winnende duivin van Orange won eerder al de 191e Limoges tegen 1.397 duiven, 108e Periqueux tegen 2.819 duiven en de 269e Bergerac tegen 2.283 duiven.

 

Het seizoen

De duiven zijn begin maart gekoppeld. Elk koppel heeft 1 jong grootgebracht. Vanaf het begin van het seizoen gaan de duiven elke week mee op de programmavluchten … tot een week voor de eerste overnachtvlucht. De duiven krijgen voer wat een mengsel is van Beyers, Mariman, Versele Laga en  Matador. In het seizoen is het Koopman All-in-One, energie voer van Versele Laga en Matador aangevuld met pinda’s en hennep en tovo.

In de winter en voor het seizoen krijgen de duiven een paratyfus enting en paramixo enting. Na het spenen van de jongen worden ze ontwormd en een geelkuur. Bij twijfel worden ze gecontroleerd door een dierenarts en zo nodig wordt er een geelpil opgestoken. Het liefst wordt er zo min mogelijk medicamenten gegeven.

 

Tot Slot

Jan, hoe ervaar en beleef je de duivensport? ‘Duivensport is mijn lust en leven. Ik vind het mooi om met duiven bezig te zijn, te kweken en te spelen.’ Werk je nog met iemand samen? ’Jelle Jellema en ik ruilen elk jaar wel wat duifjes. En ook met Jan Morsink ruil ik duiven. Ben altijd op zoek naar goede duiven. Het kweken van een echte crack vind ik mooi. De laatste jaren sinds ik helemaal op de overnacht zit, gaat het best goed. In 2014 won ik de 10e NPO Brive en op Bergerac de 10e NPO. In 2012 won ik op Cahors de 1e N.U. in zone 2 tegen 5.143 duiven, 2e in afd 9 tegen 2.944 duiven, 4e Nat Sector 3 tegen 10.3999 duiven en dan nog in 2004 de 1e NPO Brive tegen 5.712 duiven.’ Daar kwam enkele weken terug de eerste van Orange bij in sector III tegen 5.024 duiven. Grote Klasse !!! Jan, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning.

jaco-handtekening