Op vrijdagmiddag om 14 uur werden de duiven van Nationaal St. Vincent gelost. Het weer onderweg was niet ideaal, maar de Zuidwesten Wind hielp de duiven een handje. In de vroege ochtend vielen echter weinig duiven, omdat er een brede buienstrook vanuit Noord Frankrijk via België naar Nederland trok. In het westen van het land was de regen minder, zodat de duiven in sector II veel beter vielen dan in sector III. Er waren in sector II al zes duiven, voordat de eerste in sector III viel en die viel ook nog eens aan de westkant van de sector. De eerste duif van sector II viel tegen acht uur in het Westland, bij tuinder Jan Boers. Ook hij won nipt (net als in sector III) van Schouten uit Krimpen aan den IJssel. Gouw uit Delft was de nummer drie van sector II. De uitblinkers qua series waren in sector II vooral Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Ze hadden 10 duiven mee, 6 prijzen en 4 duiven in de kop van de uitslag. Deze duiven stonden op plaats: 8, 33, 83 en 107. Bijzonder knap !!! Tweede mooie uitslag van Michel en Peter na Agen dit seizoen. Van der Hulst uit Voorhout had 7 duiven mee en 5 prijzen en begon met de prijzen 30 en 42. Er waren nog wel een paar mannen met een mooie uitslag, maar deze twee hokken sprongen er uit. Eén kan ik echter niet overslaan … … Jeroen Rijnsburger uit Amsterdam had samen met zijn compagnon Rob Wolff 1 duif mee en zij spelen met deze duif de 3e van Afdeling 6 en in de sector II de 13e tegen 3.008 duiven.
De winnende liefhebber
De winnaar van sector II van St. Vincent is de 57-jarige Jan Boers uit ’s-Gravenzande. Deze tuinder uit het Westland heeft vanaf zijn tiende levensjaar duiven. De man die hem besmette met de bekende duivenbacil was zijn buurman. Daar kwamen ook de eerste duiven vandaan. Jan doet het met 15 meter duivenhok. Hij speelt op het nest met 60 vliegduiven, daarnaast heeft hij 12 kweekkoppels. De duivenstam bestaat vooral uit duiven van de bekende Gebr. Hagens uit Achthuizen en duiven van Van der Wegen.
De winnende duif
De winnende duif is een duivin van het soort van Ad en Rinus Hagens uit Achthuizen en Van der Wegen. Jan heeft haar zelf gekweekt uit één van zijn 12 kweekkoppels. In 2014 won ze de 5e van het Nationaal Inkorfcentrum van Bordeaux. Dit jaar had ze als opleiding één vitesse-vlucht en twee midfondvluchten. Zo kan het dus ook !!! 1.500 opleerkilometers hoeft niet altijd nodig te zijn om Nationaal St. Vincent te winnen.
De Verzorging
De duiven krijgen in het najaar een paratyfus-kuur en in het voorjaar een geelpil. Verder de verplichte paramixo-enting. Daarnaast wordt er niets gedaan. Water en voer van Mariman en Beyers. Daarbij krijgen de duiven grit, roodsteen en snoepzaad. Hoe simpel kan het allemaal zijn.
Tot Slot
Het gezin Boers is betrokken bij de duivensport van vader Jan Boers. Waar hulp nodig is, springen ze bij en hebben interesse in de prestaties van de duiven.
Jan geniet van zijn duiven en de duivensport, al heeft hij meer last van de roofvogel dan heb hem lief is.
Jan vanaf mijn plaats achter de pc wil ik je nogmaals feliciteren en geniet nog lang na van deze overwinning. Je wint niet elk jaar Nationaal St. Vincent !!!
Recente reacties