Vandaag het tweede deel met achtergrondinformatie over de overwinning van Jan Becker op Narbonne. De kennis van Jelle Jellema en het gevoer van het voeren van pinda’s. Lees verder …

 

De voorbereiding van de winnende duif

‘De 199’ is in het voorjaar niet gekoppeld. Ze zat in een hok met bijna alleen maar jaarlingen. Ze is speciaal voor Narbonne gekoppeld om dan met een jong van 7 dagen te zitten. Zij heeft dus op haar eerste nest met jong in 2016 gevlogen. Ze heeft als inspeelvluchten het programma gevlogen tot en met 366 km, Peronne. Daarna wordt niet meer aan het afdelingsprogramma  deelgenomen met de duiven die bestemd zijn voor de ZLU vluchten. Daarna worden ze zelf getraind door ze vaak met Luuk naar het werk mee te geven.

Ze vliegen dan bij redelijk weer dagelijks Barneveld (65 km). Welk voer krijgen de duiven, Jan? Jan: ‘Ik voer de duiven de mengelingen van de firma matador. De basismengeling bestaat uit 3/4 Matador Fond en 1/4 Super start. Bij terugkomst van een vlucht een dag Turbo. Vijf dagen voor een ZLU vlucht wordt er overgeschakeld op 50 % fond en 50 % HE mengeling. De laatste 3 maaltijden alleen HE. Ik gaf de laatste dagen  nog wat pinda’s bij maar dat wordt volgend jaar ook geschrapt. De matige prestatie op Marseille zou komen dat ze het te goed hadden. Ook andere bijproducten worden niet gegeven. Wel dagelijks vers grit en mineralen. Mochten ze jongen hebben zelfs ’s morgens en ’s avonds.’ Medisch gezien  bestaat de begeleiding uit enkele controles per jaar door Jelle Jellema. Zijn advies wordt opgevolgd. Alle duiven worden jaarlijks geënt tegen paratyfus, paramixo en pokken.

In natuurproducten gelooft Jan niet. Medicamenten zijn soms nodig maar nooit blind kuren. Er moet een diagnose van het probleem zijn en daar na handelen. In het stille seizoen moet men de duiven weerstand laten opbouwen door ze goed te verzorgen. Men moet een heel jaar liefhebber zijn en niet alleen in de zomer.

De tweede duif

Als tweede duif op Narbonne had Jan ‘de 108’ van 2013. Deze duivin won al 1:10 prijzen op Agen en Cahors. De vader van deze duivin won prijs op Marseille in een periode dat Jan met de gevolgen van een ongeluk zat en niet optimaal met de duiven kon spelen. Deze vader komt uit een doffer van Jan Peters en een duivin van de Gebr. Löwik uit Almelo. De moeder van ‘de 108’ is een late duivin van 2010 uit een doffer van Jan Peters en een duivin van Gerrit Veerman (Peters x Sam de Jong). Kortom wederom bewezen lijnen die samenkomen in een duivin die een geweldige prestatie neerzet.

2e duif Narbonee

Het verhaal vooraf

De laatste weken voor het inkorven van Narbonne ging het steeds een beetje minder met de duiven, vond Jan. St. Vincent ZLU ging nog redelijk, maar de week erna was vooral Marseille onder de maat. Slechts 2 van de 11 duiven vlogen prijs en dat is voor Jan niet goed genoeg. Jan: ‘Als het niet loopt, zoals je graag wil, ga je ook van alles zien. Ik vond mijn duiven in de week voor inkorving van Narbonne ‘doods’. Er zat geen leven in, de doffers willen graag knokken, maar ze zaten als lammetjes in het hok. Ik vroeg het aan mijn zoon en die vond het ook zo. Dus op zondagavond Jelle gebeld of hij maandag de duiven wilde nakijken. Dat wilde hij … gelukkig. Ik dacht als Jelle ze niet goed vindt, dan speel ik geen Narbonne. Jelle keek maandag de duiven na en zag geen spoortje narigheid … niets!!! Hij vermoedde wel dat de duiven misschien ‘verkeerde pinda’s’ hadden gegeten. Jan was net met een nieuwe zak begonnen … het zou dus kunnen dat die niet goed waren. Hij adviseerde me toch 8 duiven te spelen en wees die duiven ook aan. Na inkorving van Narbonne moesten de andere duiven even teruggenomen worden met gerst of zuiveringsmengeling. Dit heb ik gedaan … na een paar dagen vlogen de thuisblijvers weer weelderig rond en waren weer tierig in het hok en de 8 Narbonne-gangers maakten een topuitslag. Jelle heeft er echt kijk op en ik ben hem dankbaar voor zijn advies. Wat heeft die man een kijk op duiven!!! En … misschien hebben die twee dagen extra mand mijn duiven wel goed gedaan, want het was twee dagen langer na die ‘verkeerde pinda’s’ ’. Bijzonder dit verhaal en het onderstreept dat Jelle een topmelker is en dat hij ook bereid is anderen te helpen en te delen in zijn kennis. Grandioos !!! En dat je goed op moet letten met pinda’s !!!

 

Tot Slot

De duivensport beleeft de gepensioneerde tandarts als hobby en tijdens zijn werkzame periode als geweldige ontspanning na een drukke dag. Alleen de marathonvluchten van de ZLU stelt hij als doel. Daarna moet de duivensport zich aanpassen aan zij gezin. Dit is helemaal geen enkel probleem. Zijn jongste zoon Luuk is ook helemaal gek van de ZLU vluchten en met zijn beperkte mogelijkheden doet hij het goed. Vanaf deze plek wil ik Jan (en Luuk) nogmaals feliciteren met deze prachtige uitslag en de overwinning in de Fondunie 2000. Succes op Perpignan en Cahors !!!

jaco-handtekening