Wat een seizoen is dit, zelfs voor de fervente spelers van de ZLU-vluchten. Vreemde lossingen, sterke tegenwind, late lossingen en zelfs een verplaatsingen van de duiven. Het is bepaald geen ‘glad’ seizoen. Toch zijn er altijd winnaars en duiven die ondanks de zware omstandigheden met een fatsoenlijke snelheid naar huis vliegen. Dat is bijzonder knap!!! Dat de omstandigheden soms voor veel duiven te gek zijn en dat dit voor veel liefhebbers demotiverend werkt, het doet niets af van de duiven die ondanks deze omstandigheden geweldig presteren. Hier is klasse voor nodig, een goede gezondheid en een geweldige vorm. De eerste duif van de Fondunie 2000 heeft dit allemaal in haar mars. Ze was de tweede van heel Nederland in het ZLU-concours met een gering verschil met de winnaar en met een grote overvlucht. En ze was de snelste Oude Duif van het Internationale concours.

 

De uitslag

  1. Jan Becker, Nijverdal
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Jay Lissenberg, Utrecht
  4. Jelle Jellema, Nijverdal
  5. Hein van Gurp, Heino
  6. Bennie Homma, Balk
  7. Maurice Derksen, Braamt
  8. Marlon Kok, Ransdorp
  9. Eef van Aalten, Huissen
  10. Jan Becker, Nijverdal

Jan Becker heeft naast zijn overwinning en twee duiven in de Top 10, 6 duiven in de prijzen van de 8 Narbonne-gangers. Jelle Jellema had 31 duiven mee en 18 prijzen. Richard Kuyer uit Maarssenbroek had 2 duiven mee en die zijn terug te vinden op de plaatsen 15 en 21 tegen 1.055 duiven. Ook Bennie Homma had 75% prijs (6 van de 8 gezette duiven hadden prijs).

 

De liefhebber

Jan Becker is een 67-jarige duivenliefhebber, die al ruim 40 jaar in Nijverdal op zijn huidige adres woont. Bijna 40 jaar had hij een tandartspraktijk en hij stopte hiermee op 1 april 2011.

De duiven had hij al bij zijn ouderlijk huis. Zowel ooms van vaders- als moederskant hadden postduiven. Op foto’s van zijn jeugd is hij dikwijls met duiven bezig. Toen hij 11 jaar was, is hij echt met de wedstrijdsport begonnen. De aanleiding was minder leuk, namelijk de ernstige ziekte en de latere dood van zijn moeder. Jan over die periode: ‘Mijn vader had geen tijd en interesse op dat moment voor de duiven. Geruisloos heb ik toen de verzorging overgenomen. Snel was ik succesvol omdat ik termen als conditionering, Pavlov etc. welke ik geleerd had in de biologie-les in praktijk bracht. Mijn jonge duiven werden in 1965 al dagelijks met de fiets weggebracht (zo’n 12 km) en vonden bij thuiskomst hun dagelijkse rantsoen. Tegen ‘dat jong’ was niet te vliegen, werd er al snel gezegd. Ik begon met 16 jonge duiven. Na een vliegprogramma op Duitsland tot 360 km, had ik er nog 15 duiven over. Mijn eerste goede duiven heb ik gekregen van 2 goede spelers in Almelo te weten B. Kuiper, bijgenaamd ‘De Banaan,’ omdat hij eigenaar van een groente-grossierderij was en Henk Kamp. Beide hadden ‘het beste’ op de fond in Nederland. De heer Kamp zat in de textiel en deed geregeld zaken met Maurice Delbar. Wat was ik trots dat ik toen zuivere Delbars had. En dat waren goede duiven. Met een totaal bestand van 11 duiven, vlogen we in 1965 met 8 mee 7 duiven in de prijzen van Passau (634 km). Er waren ‘s avonds 6 duiven thuis waarvan 3 van ‘dat jong’ van ’17 jaar’ in de vereniging van zeker 50 leden met o.a. de Generaal kampioen van de stad Almelo. Waarschijnlijk is daar de liefde voor de marathon- en Münchenvluchten begonnen.’

 

Het hok en de stamopbouw

Jan heeft de beschikking over 2 hokken van 8 meter 80. Er zijn 9 afdelingen. De huidige stam is opgebouwd uit duiven van de Gebrs. Löwik, Wim Derksen en B. Annink allemaal uit Almelo, Henk Deenen uit Zevenaar, Harrie Kalter uit IJsselmuiden en met name Jan Peters uit Bemmel. Sinds 4 jaar zijn er ook Jellema duiven ingebracht. Op dit moment heeft de man uit Nijverdal 120 vlieguiven, waarvan er 19 op Perpignan zitten en 76 op Cahors. Door de overlast van de roofvogels is dit in de loop der jaren ontstaan. Deze “vrienden” pakken veel meer doffers dan duivinnen met alle gevolgen van dien. Verder zijn er in totaal 20 kweekkoppels. Er is het afgelopen jaar samenkweek gedaan met Jelle, dus het aandeel Jellema-duiven is gegroeid. Het laatste nieuwe soort zijn duiven van de combinatie Freialdenhofen en zonen.

1e duif Narbonne

De winnende duif

De winnende  duif is de duivin, NL2013-1754199. Een zomerjong, die in het geboortejaar door het ongeval dat mij zelf overkwam in dat jaar slechts aan 3 taartvluchten kon deelnemen. Het is een nestduivin gespeeld op een jong van 7 dagen. In deze duivin  zitten eigenlijk alle lijnen van mijn oude stam namelijk: duiven uit de topduiven van Gebrs. Löwik, Henk Deenen, Jan Peters en Wim Derksen. De duivin heeft als jaarling  de 775e van 3.405 duiven op Bergerac gevlogen. Als 2 jarige de 241e van 5.589 duiven op Perpignan ZLU en nu als 3 jarige de 1e Internationaal Narbonne Oude duiven, 2e Nationaal Narbonne ZLU en 1e van de Fondunie 2000. Dit zijn ook de enige fondvluchten waar zij aan deelnam.

 

… wordt vervolgd …