Een paar weken terug schreef ik over de winnaar van Limoges van Afdeling Friesland. Dat was Jaap Mazee uit Ens in de Noordoostpolder. Jaap heeft in het verleden schitterende overwinningen en kopprijzen afgewisseld met mindere vluchten en mindere jaren. Het lijkt of de winnende duif van Limoges deze zinnen heeft gelezen. Twee weken later moest deze winnaar de vlucht vanuit St. Vincent de Tyrosse afleggen. En dat deed hij als snelste van het hele concours van sector 4. ‘Niks afwisseling gewoon twee keer achter elkaar de overwinning binnenhalen’. Een geweldige prestatie van deze Vetblauwe Doffer, gekweekt voor de overleden sportvriend van Jaap, Ernst Verheijen uit Putten. Na Limoges een prachtige overwinning op de klassieker van de middaglossing St. Vincent. Jaap zal zijn leven   lang met een glimlach terugdenken aan het jaar 2017.

Sector 4
Jaap Mazee mocht zich twee weken terug al de winnaar van Limoges 2017 noemen in de afdeling 11 Friesland. Nu is hij de glorieuze winnaar van St. Vincent van heel sector 4. Het mooie is dat het ook nog eens met dezelfde duif wordt behaald. Een topuitslag viel te noteren voor Gerard Koopman. Hij behaalde de 2e, 3e en 5e prijs in deze sector. Hij had 10 prijzen van de 14 gezette duiven. Tussen de 2e en 3e duif van Gerard wurmde zich Nico de Fouw uit Bant voor de 4e plaats in sector 4. Jan Broersma uit Roodeschool had ook een prachtige uitslag. Hij 4 prijzen van de 5 gezette duiven en begon op de plaatsen 7 en 18. Jan Grootoonk uit Bant mocht ook niet mopperen met 7 prijzen van de 11 gezette duiven. Hij startte op plaats 10 en had er 4 bij de eerste 61 prijzen. Herman Brinkman uit Tuk moet ook een gelukkig mens zijn met 6 duiven bij de eerste 56 prijzen met 8 duiven mee. 75% was ook te noteren voor Bekel uit Nieuw Schonebeek. Hij had 4 duiven mee en begon op plaats 20. Speelman uit Borger was de eerste liefhebber in sector 4 die het hok dicht kon doen. Hij had 1 duif mee en stond genoteerd op plaats 21.

De liefhebber en mens Jaap Mazee
Een dag na nieuwjaarsdag is Jaap Mazee 61 jaar geworden. Als je zijn jeugdige uitstraling ziet, zou je dat niet willen geloven. Hij woont in de Noordoostpolder, in het dorpje Ens. Door zijn beroep zit hij al een mensenleven lang in de pootaardappelhandel en zodoende heeft hij een groot deel van de wereld gezien. Sinds 1971, vanaf Jaaps 15e  jaar, zit hij in de duivensport. Het begon met een rennetje in de schuur met opvangers. Vader, broer en een vriend van pa hadden ook duiven. Jaap ging met zijn pa ieder jaar naar Willem Jan van den Berg in IJsselmuiden. ‘Gaan we weer naar die man met die duiven’,  vertelt Jaap over die tijd, Willem Jan was een broer van Gerard van den Berg, de vader van Henri en Mark’. Jaaps hokken worden bevolkt door duiven van Gebr. Brügemann (waar de stamduif Orhana, dochter Orhan, vandaan komt), Nico Volkens, Vertelman en zn en Piet Heikamp. Verder heeft hij met zijn te vroeg overleden vriend Ernst Verheijen uit Putten een ronde eieren gehaald bij Jos Pepping. De eerste twee duiven op Limoges en dus ook de eerste van St. Vincent heeft Ernst voor Jaap gekweekt. Op deze manier heeft Ernst een mooi deel in de overwinning van Jaap. Een fijne gedachte.

Het Hok en de Verzorging
Jaap heeft ruime hokken en ook veel hokken. Hij heeft 3 hokken van 8 meter, 1 hok van 5 beter, 1 hok van 4 meter en een ren van 4 meter. ‘Het liefst kwam er een hok van 10 meter bij.’,  vertelt Jaap, ‘Duivenhokken heb je altijd te weinig, net als een aardappelschuur. Je hebt altijd meer aardappels.’ Hij woont namelijk op een boerderij, dus heeft ruimte in overvloed. In de hokken huizen 30 kweekkoppels en 50 vliegkoppels. Daarnaast heeft hij een mooie koppel jongen van rond de 120. Laatst vlogen er 200 duiven rond. ‘De buren vroegen zich af of ik nog duiven had’, lacht Jaap. ‘Van de buren heb ik geen last, ik zou willen dat dit ook voor roofvogels geldt, maar dat is niet zo … de laatste 20 jaar worden zo’n 80 duiven van mij opgegeten door deze dieren. De vliegduiven zijn vanaf week 1 van het duivenseizoen wekelijks meegeweest. De duiven krijgen voer van Wielink en Matador gemengd en als extra’s krijgen ze pinda’s. De duiven krijgen geen medicijnen, maar natuurlijke ondersteuning door middel van ‘moderne’ zuren. ‘Ik houd van bier’,  vertelt Jaap,’ en dat is een goed natuurproduct en waarom zou ik de duiven geen natuurlijke producten geven om gezond te blijven?’

De winnende duif
De winnende duif is een vetblauwe doffer met een paar witte pennen. De duiven van Jaap zijn al een paar jaar niet gescheiden, dus ze worden op het nest gespeeld. De winnende doffer had dit jaar nog geen jong grootgebracht. Op Limoges werd deze winnaar ingemand op een klein jong. Toen hij thuiskwam is er een jong van 4-5 dagen ondergeschoven. Bij inkorving van St. Vincent was dat jong ruim twee weken. En toen hij weg was, heeft zijn duivin weer gelegd. Bij thuiskomst van St. Vincent ging hij vrolijk weer meebroeden. De doffer is zoals gezegd gekweekt door wijlen Ernst Verheijen uit Putten. De vader komt van Jos Pepping. Uit een doffer die een 1e van de regio won van Cahors met een duivin, die ‘de Slimme’ is genoemd en een 21e nationaal Pau won. De moeder van de Limoges-winnaar komt uit een kleinzoon van ‘Keessie’ van Frans van Belleter met een dochter van het stamkoppel van good-old Piet Lazeroms via Jan de Jongh. De winnaar van Limoges miste vorig jaar nipt op St. Vincent om vervolgens de 26e nationaal Cahors te winnen. Dit jaar was het gelijk raak met de 1e Limoges van Afdeling Friesland ’96.

Beleving
Zoals eerder gezegd staat Jaap vrolijk in het leven. ‘Op een Marathon Noord-middag heb ik eens voor de microfoon gezegd dat duivensport bijna net zo mooi is als seks,’ vertelt Jaap,’ en daar sta ik nog steeds achter.’ Het gezin van Jaap is ook betrokken bij de duiven en hij heeft verschillende goede duivenvrienden. Jaap: ‘Deze duif een speciale ode aan mijn  in oktober 2015 overleden duivenmaat Ernst Verheijen uit Putten. Ernst heeft deze duif voor mij gekweekt. Op de najaar Limoges in 2015 vloog een zus van deze duif vroeg 2e … achter Wout van de Hoek.’ Onder de fondliefhebbers zitten veel mensen die elkaar wat gunnen. Met deze mensen heeft Jaap gezellige contacten.

Tot Slot
Jaap: ‘Ik denk zo over ‘Vliegend naar 2021’: Onzin, dat verbieden van invliegduiven. Waarom in vredesnaam????   We hebben elk jaar duizend leden minder … over 5 tot 10 jaar spelen we allen nog dagfond en overnacht  of  ZLU … HELAAS, maar het is zo. Waar zal je als Vitesse-man tegen moeten spelen als je in je omgeving bijna geen spelers meer hebt? Jaap bedankt voor je medewerking aan dit verhaal !!! En nogmaals Gefeliciteerd met je overwinning en dat er nog maar velen mogen volgen.