Een aantal jaren terug, in 2014, won Ineke van der Rhee Nationaal Pau. Een jaar later speelde ze op dezelfde vlucht de 10e nationaal. In deze periode werd er achter het huis van Adrie en Ineke van der Rhee in Alblasserdam programma gespeeld en werd er mee gedaan op een aantal marathonvluchten. Onder de naam van Ineke werd er mee gedaan op de marathon en onder de naam van Adrie werden de duiven gespeeld op de programmavluchten. Vorig jaar werden alle programmaduiven verkocht en gingen man en vrouw Van der Rhee verder met de marathonduiven … onder de naam Ineke van der Rhee. En zie hier … de eerste grote overwinning na de overschakeling is een feit … 1e nationaal Bergerac S2.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is Ineke van der Rhee, 65 jaar, uit Alblasserdam. Deze sympathieke huisvrouw is aangestoken met het postduivenvirus door haar man Adrie. Adrie heeft vanaf zijn 14e jaar duiven en heeft in zijn lange loopbaan met zijn programmaduiven bijna alles gewonnen wat er te winnen viel.
De eerste marathonduiven kwamen van Tiny van Rosmalen en Peter van Sintmaartensdijk. Daar kwamen al snel wat duiven van diverse hokken bij. De beste duiven van de begin tijd hadden als achtergrond Kouters en Mark van den Berg (zijn Brive-lijn). In deze beginperiode hadden de marathonduiven 4 meter duivenhok tot hun beschikking. Sinds vorig jaar is dat 12,5 meter hok, omdat de programmaduiven dus verkocht zijn.
De huidige stam bestaat uit de goede duiven van het begin: Olivia (1e nationaal Pau, soort  Tiny van Rosmalen) en Don Pedro (1e Asdoffer Marseille over 3 jaar, soort Peter van Sintmaartensdijk). Sinds een paar jaar zijn daar de Jellema-duiven bijgekomen via wijlen Cees van der Poel.

De winnende duif
De winnende duivin is een zomerjong van 2018 via wijlen Cees van der Poel. Haar ouders zijn twee late jongen van 2017. De vader komt van Piet de Vogel. Hij heeft als achtergrond lijn Super Agen en een Jellema-duivin (Odin maal Silvia). De moeder komt uit het soort van Jellema. In deze duivin zitten Gijsje Back on Top (Arjan Beens), Julia, Joe, Tweety en Erin.
De marathonduiven zijn ingespeeld op weduwschap. Drie weken terug zijn ze bij elkaar gelaten (vrije koppeling). De winnende duivin was niet gepaard. Ze zat nog op haar eigen schapje. Meer motivatie had deze kanjer niet nodig,
De 1e nationaal Bergerac S2 was haar eerste marathonvlucht. Ze had wel een paar dagfondvluchten gehad. Op deze vluchten wordt niet op de prestaties gelet. Ze hoeven alleen maar lekker terug te komen.

Het seizoen
Dit jaar is gestart met 80 vliegduiven. Hierbij zaten 60 jaarlingen, waarvan 45 zomer- en late jongen. Dit is meer dan Ineke en Adrie willen hebben. Omdat de marathonstam in opbouw is, hebben ze dit jaar meer duiven dan ze uiteindelijk willen hebben. Naast de vliegploeg hebben ze 10 kweekkoppels.
Hoe is het seizoen verlopen, Ineke? Ineke: ‘We hebben de duiven zo rond 20 januari gekoppeld. Behalve de zomer en late jongen. Deze zaten in het jonge duivenhok en dat hebben we op zijn beloop gelaten.
Voor de vluchten zijn deze onervaren duiven intensief weggebracht en in het seizoen zoveel mogelijk meegeweest. Zeg maar rustig … wekelijks. Zodra de vluchten begonnen zijn ze iedere week de mand in geweest. Ze zijn meegeweest tot en met de 4e dagfondvlucht. Daarna zijn ze zelf nog een aantal keer weggebracht in voorbereiding tot Bergerac.
De duiven krijgen diverse mengelingen door elkaar: VTB 22, VTB 70 (beiden van Ronnie van Tilburg), Mariman Petit France Speciaal en Superdieet van Mariman. Naast dit voer krijgen ze pinda’s. Verder krijgen ze van Belgica De Weerd: Balga Carbo Energy, Belga Rechange en Essential Oil. Verder krijgen ze Tarwekiemolie, Biergist en druivensuiker.
De duiven worden voor de vluchten door dr. De Weerd gecontroleerd en halverwege het seizoen nog een keer. Voor het seizoen krijgen de duiven 14 dagen parastop. Vanaf het begin van het seizoen krijgen de duiven om de 6 weken een Belga Magix-pil (maximaal 2 per seizoen) en af en toe 1 tot 2 dagen BS.

De Beleving
Ineke en Ineke genieten ervan om samen duiven te houden. Samen de duiven verzorgen, samen op de duiven wachten … genieten!!! Als de duiven van de vluchten thuiskomen zitten er ook altijd een ‘ploegje kijkers’. Hierbij zitten ook hun dochter en schoonzoon. Ineke: ‘Onze andere dochter in Singapore vraagt ook altijd hoe de vluchten zijn verlopen … via WhatsApp.’ Wat vind je het mooiste van de duivensport, Ineke? Ineke: ‘Als de duiven goedkomen. We kunnen sowieso genieten van de spanning tijdens het wachten op de vluchten. We hebben heel wat gewonnen met de programmaduiven: WHZB, Olympiades, Nationale Kampioenschappen, Nationale en Afdelingsoverwinningen en ga zo maar door. Sinds 2012 zijn we de marathonvluchten erbij gaan doen en toen wonnen we 1e nationaal Pau 2014, 10e nationaal Pau 2015, 1e Asdoffer Marseille over 3 jaar en nu nadat we helemaal ons gaan richten op de marathonvluchten gelijk de 1e nationaal Bergerac in sector 2.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Ineke: ‘Bij de Compuclub was een storing. Zag toen op Facebook dat de broertjes Dekker een duif hadden en vertel dat tegen Adrie. Alles stond al klaar. Adrie was nog even wat gritbakken in het hok aan het zetten. De deur van het hok was open blijven staan. Ik kijk om en roep naar Adrie: Is er één uitgelopen. Nee! roept hij. Ik zeg dan … dan hebben we er één. Adrie roept en zij kwam gelijk binnen.’

Tot Slot
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Ineke en Adrie: ‘Gewoon blijven doen. Altijd vertrouwen houden in je duiven en in het seizoen niet teveel veranderen.’
Ineke en Adrie bedankt voor jullie medewerking bij het maken van dit verslag. Nogmaals gefeliciteerd met jullie prachtige overwinning. Tot dit najaar dan gaan we samen de prijs van de Golden Classic Marathon ophalen van Agen ZLU. Ineke won met een duif van ons de 4e prijs op Agen ZLU bij de Golden Classic Marathon. Een leuke prijs is weggelegd voor de speler en voor de kweker. Een duif van Marcel van de Helm die meedoet aan deze competitie deed het nog beter dan de onze. In ieder geval … tot dan !!!