Bergerac 2022 werd dit jaar een pittige vlucht. De duiven werden na de buien gelost om 13.30 uur op vrijdagmiddag. Toch hoorde ik van verschillende liefhebbers dat niet iedere duif zonder regen tegen te komen huiswaarts is gekeerd. Verder was het sowieso niet makkelijk voor de duiven. In Zuid Nederland vielen de eerste duiven in de vroege ochtend. Deze duiven hadden een afstand van onder de 800 km. ‘Boven de rivieren’ was de snelste duif van Ineke en Adrie van der Rhee uit Alblasserdam. Net als vorige week komt de winnaar uit dit dorp uit de provincie Zuid Holland. En voor Ineke is het de tweede overwinning in sector 2 op Bergerac. Drie jaar terug had zij samen met Adrie ook al de snelste van Noord en Zuid Holland. Een prachtige prestatie!

De winnende liefhebbers
De winnende liefhebber is Ineke van der Rhee, 68 jaar, uit Alblasserdam. Deze sympathieke huisvrouw is aangestoken met het postduivenvirus door haar man Adrie. Adrie (inmiddels 71 jaar) heeft vanaf zijn 12e jaar duiven. Hij kreeg het met de paplepel ingegeven door zijn vader en vooral zijn ome Willem. Zijn eerste duiven had hij bij hem en heeft hem de kneepjes van ‘het vak’ geleerd. Adrie vertelt nog wel eens, dat als de duiven van de vlucht kwamen hij al uren van tevoren in het hok werd gezet om te klokken. De hokken stonden gedeeltelijk boven water en als er een duif kwam werd er teveel tijd verspeeld als er na het aan zien van het komen van de duif, het hok in zou gaan. Vandaar dat Adrie alvast gereed moest zitten om ze op te vangen en te draaien. Soms gebeurde het dat die al 1 tot 2 uur van te voren in het hok zat. Maar ondanks het lange wachten is hij toch verder gegaan in de duivensport. Toen zijn Oom in 1975 naar een bejaardenwoning is gegaan, is hij met zijn vader gaan vliegen, deze speelde ook goed zijn prijsje maar Adrie wilde meer. In 1983 gebeurde het dan eindelijk: Adrie en Ineke een vrije woning in de Kastanjelaan kregen. Er werd meteen een hokje neergezet en dat was voor Adrie en Ineke het begin van een succesvolle duivencarrière. Adrie heeft in zijn lange loopbaan met zijn programmaduiven bijna alles gewonnen wat er te winnen viel. Op het programma speelden ze onder de naam A.M. van der Rhee.
In 2010 kwamen de eerste marathonduiven van Tiny van Rosmalen en Peter van Sintmaartensdijk. Daar kwamen al snel wat duiven van diverse hokken bij. De beste duiven van de begintijd hadden als achtergrond Kouters en Mark van den Berg (zijn Brive-lijn). In deze beginperiode hadden de marathonduiven 4 meter duivenhok tot hun beschikking. Sinds 2018 is dat 12,5 meter hok, omdat de programmaduiven verkocht zijn. Er werd (en wordt) gespeeld onder de naam Ineke van der Rhee. Samen verzorgen ze de duiven en Ineke houdt de administratie en de website bij. Ook is Ineke actief bij de organisatie van de Golden Classic Marathon, waar veel liefhebbers met veel plezier aan deelnemen.
De huidige stam van marathonduiven bestaat uit de goede duiven van het begin: Olivia (1e nationaal Pau, soort  Tiny van Rosmalen) en Don Pedro (1e Asdoffer Marseille over 3 jaar, soort Peter van Sintmaartensdijk). Sinds 2017 zijn daar de Jellema-duiven bijgekomen via wijlen Cees van der Poel. Adrie heef Cees van der Poel lange tijd fulltime geholpen met het verzorgen van de duiven. Cees van der Poel stond er op dat Adrie en Ineke van het beste van het beste op hun hokken kregen van zijn Jellema duiven. En dat is ook gebeurd. Er zit een geweldige groep Jellema’s waar we de komende jaren nog veel meer van gaan horen.

De winnende duif
De snelste duif van Bergerac van de ruim 15.000 boven de grote rivieren (en 5.654 duiven in sector 2) is ‘Lieke’. Deze duivin heeft afgelopen winter onder de Rubriek ‘Toppers van 2021’ al op Het Marathonduivenjournaal gestaan. Dat betekent dat ze al een mooi palmares heeft opgebouwd voordat het seizoen 2022 begon. De eerste twee vluchten is ‘Lieke’ op eieren gespeeld en op Bergerac op een klein jong. In 2022 startte ze op Libourne (waarheen St. Vincent werd teruggebracht). Ze won de 208e prijs tegen 2.473 duiven. Op 8 juli won ze op Cahors de 430e prijs tegen 3.132 duiven en nu de 1e nationaal Bergerac in sector 2 tegen 5.654 duiven en 4e van heel Nederland tegen 25.580 duiven.
In 2021 werd ‘Lieke’ 4e Nationaal Duifkampioen Marathon NPO 2021 en bij WHZB: 5e Beste Marathon duif en in de Pipa Ranking Marathonduif ‘21 over 3 vluchten 7e. Ze vloog de volgende prijzen bij elkaar:

  • 14e nationaal Bordeaux tegen 3.254 duiven
  • 161e nationaal Cahors tegen 3.532 duiven
  • 10e nationaal Bergerac tegen 6.600 duiven

Ineke vertelt: ‘Op Bordeaux zat ze op eieren. We hadden de duiven nog niet verwacht. Het was slecht weer en hadden de kleppen dicht. Adrie moest naar het toilet en keek uit het raam. Hij dacht: er zit een egeltje en tikte tegen het raam toen vloog ze op. Snel naar beneden … de klep open en klok aangesloten. ‘Lieke’ werd uiteindelijk geklokt om 03.25 uur.
Op Cahors zat ze weer op eieren. Het werd best een zware vlucht. Ze werd deze keer bij ons om 10.28 uur geklokt. Op Bergerac zat ze op een kaal jong. Op Bergerac was het weer ook niet best veel regen maar wel wind mee. Er waren, toen we naar bed gingen, nog geen duiven. Deze keer hebben we voor de zekerheid wel de kleppen open gelaten en de klok erop. We hadden hiervan op Bordeaux geleerd. Het kloksysteem hebben we afgedekt met plastic en lijmklemmen, zodat het niet nat kon worden. We werden wakker door de wind en regen om ongeveer half 4. Adrie is naar beneden gegaan om de klep dicht te doen en het hok uit te dweilen. Terwijl hij hiermee bezig was kwam ‘Lieke’ naar hem toe. Snel gekeken hoe laat ze zat … bleek ze om 00.44 uur geconstateerd te zijn. In de andere afdeling van het hok was er ook een geklokt om 00:56 uur. Het resultaat was de 10e en 15e nationaal Bergerac.’
‘Lieke’ is een laat jong van 2019. Als jaarling is ze enkel afgericht op de programmavluchten.
Met haar ouders is niet gevlogen. Vader en moeder zijn direct op het kweekhok geplaatst. Haar vader is een Jellema-doffer. Hij komt uit ‘Zoon Dirke’ en ‘Dochter Silke’. ‘Dirke’ is de vader van ‘Kleine Jade’ (1e Internationaal Barcelona 2014). ‘Silke’ won in 2020 de 1e nationaal Barcelona. De moeder van ‘Lieke’ komt uit een doffer van Joost de Smeijter-Restiaen (uit ‘Zoon Cas’, 1e Internationaal Pau 2015) en een duivin van Tiny van Rosmalen. Deze duivin, ‘Olivia’, won bij Ineke en Adrie de 1e nationaal Pau 2014.

… wordt vervolgd …