Op Het Marathonduivenjournaal zijn we gestart met een nieuwe rubriek … Hoe is het nu met …? In deze verslagen stellen we een aantal vragen aan willekeurige liefhebbers die in het verleden mooie prestaties hebben neergezet en er zullen ook liefhebbers aan bod komen, die minder bekend zijn, maar die wel met veel enthousiasme over hun hobby kunnen praten. In deze eerste editie krijgt u de antwoorden op de vragen, die bedacht zijn door een kwartet lezers en schrijvers van Het Marathonduivenjournaal, door Piet Westerlaken uit Veenendaal. Piet won in 2019 de 1e nationaal Cahors in sector 3 en 4. Hij won veel meer vroege prijzen in het verleden, maar daar is deze rubriek niet voor bedoeld. Hoe was zijn duivenjaar? U leest het hier onder …
- Wat is uw mooiste vluchtprestatie of kampioenschap uit het verleden?
Piet: ‘Heel wat jaren geleden werden we onaangewezen kampioen overnachtvluchten in de afdeling 8. Een tastbare herinnering hebben we niet meer. Daarom de vage aanduiding ‘heel wat jaren ….’.
Twee jaar geleden kwamen de duiven van de laatste ZLU vluchten Narbonne en Perpignan geweldig naar huis met een respectievelijk een 6e en een 13e prijs. Vorige jaar hebben we door een verkeerde planning van de neststand een tweejarige doffer niet naar een morgenlossing van de ZLU gedaan maar naar een middaglossing van de NPO. Zeg maar een noodgreep die er in resulteerde dat we de bewuste zaterdag een 1e prijs in sector 3 van Cahors wonnen. De duif was ook de snelste van 5.039 duiven in de Noordelijke Unie.’ - Wat waren je mooiste vluchtresultaten en kampioenschappen in het afgelopen jaar?
Piet: ‘De mooiste prestatie van afgelopen seizoen was op Barcelona. Op zaterdagavond om 20.29 uur zat opeens een 6-jarige doffer op de klep. Voor mij een geweldige ervaring, omdat Barcelona vaak voor mijn duiven een station te ver is. De doffer was de eerste getekende van twee duiven. In de uitslag van de ZLU hadden we de 43e prijs, internationaal was het de 65e duif tegen 12.315 duiven.’
- Hoe is het seizoen 2020 verlopen en dan vooral door het hele corona gebeuren zijn er minder vluchten geweest. Als je hier op terug kijkt, zou het erg zijn als er in de toekomst minder vluchten zijn?
Piet: ‘Met in totaal 20 koppels waarvan 8 koppels jaarlingen moeten er geen vluchten bij komen. De ZLU vluchten zijn wat mijn betreft de mooiste en de eerlijkste vluchten. We kunnen met de 12 koppels duiven van twee jaar en ouder, met het nodige kunst en vliegwerk, aan alle ZLU vluchten deelnemen. De eerste vlucht uit Pau kunnen er 3 koppels (we spelen altijd een koppel) mee. Verder in het seizoen worden het 2 koppels of 1 koppel zoals bij de vlucht uit Barcelona.
De jaarlingen worden op ééndaagse fondvluchten gespeeld en vervolgens naar een middaglossing gebracht.
Minder vlucht? Nee, we kunnen de planning net rond krijgen en we genieten van iedere vlucht.’
- In het seizoen 2020 konden we moeilijk bij en met elkaar gaan melken, advies vragen over hoe iets te doen. Of als er problemen met de duiven waren iemand eens vragen om langs te komen. Hoe heb je dit opgelost?
Piet: ‘Met Jaco van Nieuwamerongen, mijn duivenvriend, hebben we wekelijks contact. De coronapandemie heeft daar geen verandering in gebracht. We houden ons aan de regels van het RIVM.’ - Heb je nog duiven aangeschaft of wat is er van de laatst aangeschafte duiven terecht gekomen?
Piet: ’Een gekregen laat jong (2018) van Corné van Oeveren heeft op de vlucht uit Bergerac zich goed laten zien. Ik denk dat het een belofte is voor volgend jaar.
We hebben twee duiven gekocht van Jan Roobol uit Zwijndrecht. Ik heb ze gekoppeld aan mijn eigen duiven. De jongen uit deze koppelingen kwamen goed naar huis en hebben zelfs enkele prijzen gewonnen. In mijn ogen bijzonder voor fondduiven.’
- Voor welke liefhebber heb je bewondering? En welke vraag zou u hem of haar willen stellen?
Piet: ‘Jelle Jellema is een fenomenale duivenliefhebber. Ik zou graag van hem willen leren hoe hij zijn duiven naar een bepaalde vlucht toe brengt en wat hij doet om de duiven te motiveren.’ - Hoe zie je de toekomst van onze hobby. Is je vereniging nog gezond en levensvatbaar? Als je verder moet gaan reizen om in te korven voor marathonvluchten, blijf je dan nog marathon spelen of kies je voor een discipline die je in je eigen vereniging wel in kunt korven?
Piet: ‘Onze vereniging Elst en Omstreken heeft het duivenlokaal moeten verlaten omdat het gebouw stond op grond waar erfpacht op ruste. Na veertig jaar werd de erfpacht contract opgezegd. Een nieuw lokaal bouwen was niet verantwoord gezien de gemiddelde leeftijd van de leden. We zijn met elkaar verder gegaan bij de zuster vereniging in Elst, De Instuif. We zijn daar heel goed ontvangen.’
- Als je late jongen hebt, wanneer ga je die nog africhten ondanks de roofvogelproblematiek?
Piet: ‘We kweken geen late jongen. Het kleine hok van 5 meter heeft geen de ruimte voor late jongen.’ - Voorheen konden we bij last van muizen, of nog erger ratten, overal gif kopen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen hier weleens last van heeft maar hoe lossen we dit nu op? Hetzelfde geldt eigenlijk voor luizen en dergelijke.
Piet: ‘Voor het milieu is het misschien beter dat bepaalde middelen uit de handel zijn genomen. Maar een epidemie aan muizen en ratten is eveneens schadelijk voor mens en dier. Door het zetten van een klem op een plaats waar de duiven niet kunnen komen proberen we de knaagdieren uit het duivenhok te weren. Gelukkig met succes want muizen kunnen de vorm van de duiven enorm negatief beïnvloeden.’
- Hoe vaak per jaar denkt u aan het beëindigen van de duivensport?
(Toelichting: ik denk daar de laatste jaren vaker aan o.a. door het verlies van dierbare duiven door diverse roofvogels, duiven die ernstig gewond of niet terugkomen van een wedvlucht, het toenemende medicijnengebruik, nieuwe ziekten, onverantwoorde lossingen, diefstallen etc.)
Piet: ‘Ik denk er eigenlijk nooit aan. Het plezier en de gezelligheid van het houden van duiven wegen op tegen alle narigheid. En …….. duivenliefhebbers zijn onverbeterlijke optimisten. Soms tegen beter weten in.’
- Hoeveel uur per dag besteedt u aan uw hobby.
Stille seizoen … drie kwartier per dag en op zaterdag wanneer de hokken goed worden schoongemaakt ongeveer twee uur.
Wedstrijdseizoen … gemiddeld 2 uur per dag. Als we met elkaar de duiven gaan lappen is een morgen snel voorbij. - Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
Piet: ‘Het kweken van jonge duiven met de hoop dat er een kampioen tussen zit. De vluchten zijn een heerlijke ontspanning wanneer je ook kunt genieten van het succes van anderen. De gunfactor is m.i. bij fondliefhebbers groot.’ - Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
Piet: ‘Geen veranderingen doorvoeren in de duivensport die de oudere liefhebbers niet kunnen meemaken. Naast de technische vernieuwingen in de sport moeten er voor hen altijd goede alternatieven blijven. We moeten beseffen dat we op de schouders staan van de vorige generatie.’
Dit was de eerste editie van Hoe is het nu met …? Piet bedankt voor je medewerking en goede uitleg van je visie.
Heeft u iemand die u graag deze vragenlijst voor zou willen leggen? Stuur mij een mail met de gegevens van deze persoon en we vragen deze liefhebber of hij of zij mee wil werken !!! En dan heeft u weer een interessant artikel te lezen.
Recente reacties