Op Het Marathonduivenjournaal zijn we vorige week gestart met een nieuwe rubriek … Hoe is het nu met …? In deze verslagen stellen we een aantal vragen aan willekeurige liefhebbers die in het verleden mooie prestaties hebben neergezet en er zullen ook liefhebbers aan bod komen, die minder bekend zijn, maar die wel met veel enthousiasme over hun hobby kunnen praten. In deze eerste editie krijgt u de antwoorden op de vragen, die bedacht zijn door een kwartet lezers en schrijvers van Het Marathonduivenjournaal, door Ben Löwik van de Gebr. Löwik uit Almelo. Deze broers behoren al vanaf de jaren ’80 tot de top van de marathonduivenwereld. Zoals Ben zelf zegt: Naast hele goede jaren, hebben we ook weleens matige jaren. Hun duiven laten echter zien dat ze beschikken over een unieke en sterke stam. Hoe was hun duivenjaar? U leest het hier onder …

Wat is uw mooiste vluchtprestatie of kampioenschap uit het verleden?
Dat zijn er velen:

  • 1985 4e kampioen van Nederland van alle nationale vluchten
  • 1986 1e kampioen onaangewezen VNC
  • 1988 3e kampioen van Nederland der nationale vluchten
  • 1996 1e kampioen onaangewezen VNC
  • 2001 1e kampioen onaangewen VNC
  • 2002 1e kampioen onaangewezen VNC

Beste vluchten:

  • Limoges 2001: in de VNC 4 duiven geklokt in de nacht, VNC 1e en 2e en 3e en 4e prijs van het gehele concours.
  • Tarbes 1996: 3 mee , prijs 3 en 11 van VNC
  • Helmstedt 1988: 2mee nationaal 3e en 15e prijs van ruim 8.600 duiven.
  • Barcelona 2003: 3 mee 74e en 107e prijs van ruim 3.900 duiven   
  • Brive 2010: NPO , VNC en Noord. Unie 1e Prijs tegen 6.148 duiven
  • Cahors 2012 : 1e prijs van 10.178 duiven
  • etc.

Wat waren je mooiste vluchtresultaten en kampioenschappen in het afgelopen jaar?

  • Limoges , VNC 5e van ruim 2.000 duiven
  • Vincent: NPO 31e van 849 duiven
  • Bergerac: NPO 10e en 28e   van  431 duiven 

Hoe is het seizoen 2020 verlopen en dan vooral door het hele corona gebeuren zijn er minder vluchten geweest. Als je hier op terug kijkt zou het erg zijn als er in de toekomst minder vluchten zijn?
Voor een hok als ons met 30 koppels vliegduiven op nest (inclusief jaarlingen) vinden we  circa 7 marathonvluchten heel mooi.

In het seizoen 2020 konden we moeilijk bij en met elkaar gaan melken, advies vragen over hoe iets te doen. Of als er problemen met de duiven waren iemand eens vragen om langs te komen. Hoe heb je dit opgelost?
Door grote aantallen mensen te mijden.

Heeft u nog duiven aangeschaft of wat is er van de laatst aangeschafte duiven terecht gekomen?
Enkele duiven bij Ben Roodbeen en bij Becker & zoon en bij Ton vd Walle.
Ze zien er goed uit, metname nodig om na vele jaren inteelt/familieteelt  nu eens te gaan kruisen. Lijkt  erg goed gelukt. En dan weer deze kruisingsproducten terug zetten tegen ons oude soort.

Voor welke liefhebber heb je bewondering? En welke vraag zou u hem of haar willen stellen?
Jelle Jellema. Hoe hij voor elkaar krijgt om jaar in jaar uit zo geweldig te presteren. Ik geloof dat ik het antwoord al wel weet: selectie, selectie, selectie en natuurlijk  ambitie.

Hoe ziet u de toekomst van onze hobby. Is uw vereniging nog gezond en levensvatbaar? Als u verder moet gaan reizen om in te korven voor marathonvluchten blijft u dan nog marathon spelen of kiest u voor een discipline die je in uw eigen vereniging wel in kunt korven?
Blijft sowieso marathon. Ik zie onze hobby ondanks alles toch wel positief ontwikkelen. Het is een geweldige hobby. Vooral in coronatijd waarin veel mensen zich stierlijk vervelen.

Als u late jongen hebt, wanneer gaat u die nog africhten ondanks de roofvogelproblematiek?
Zelf paar keer wegbrengen in najaar en volgend jaar in maart/april. Tenminste als je ze wilt opnemen in de vliegploeg.

Voorheen konden we bij last van muizen, of nog erger ratten, overal gif kopen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen hier weleens last van heeft maar hoe lossen we dit nu op? Hetzelfde geldt eigenlijk voor luizen en dergelijke.
Is moeilijk zonder gifproducten.

Hoe vaak per jaar denkt u aan het beëindigen van de duivensport? 
(Toelichting: ik denk daar de laatste jaren vaker aan o.a. door het verlies van dierbare duiven door diverse roofvogels, duiven die ernstig gewond of niet terugkomen van een wedvlucht, het toenemende medicijnengebruik, nieuwe ziekten, onverantwoorde lossingen, diefstallen etc.
We denken  nooit aan stoppen . Daarvoor is dit een veel te mooi tijdverdrijf/hobby. Maar wel voorzichtig zijn met medicijnen. En jonge duiven in een zuurstofrijk hok houden. En overbevolking vermijden. Niet het vele is goed maar het goede is veel.

Hoeveel uur per dag besteedt u aan uw hobby.
Stille seizoen… 2….uur 
Wedstrijdseizoen…5…..uur?

Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
Opwachten van de duiven van marathonvluchten. Diep respect voor zulke duiven. En het sociale contact met collega melkers. Vooral in deze coronatijd.

Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
Ik zou veel grotere concoursen organiseren vanaf 300 km. Meerdere afdelingen tegelijk lossen. Om er voor te zorgen dat niet telkens dezelfde liefhebbers vooraan/gunstig liggen zou ik zeker ook vluchten vanuit het oosten bijvoegen voor meer gelijke kansen en ook laten meetellen voor de kampioenschappen. De oostlijn is wat dat betreft een prima mogelijkheid. Vlak land  tot aan de Russische grens met goede verbindingen. En de zon eerder op in het oosten.
Meer gelijke kansen voor alle melkers  zal resulteren in meer liefhebbers en deelname.
In Mexico vliegen ze 3 jaar achter elkaar uit een andere richting om zodoende iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen te geven .Na die 3 jaar begint het hele proces weer van voren af aan.

Dank je wel, Ben, voor je mooie antwoorden en goede onderbouwing van je standpunten. Vooral de optie ‘oostlijn’ (en wel pal oost en niet zuidoost, zoals jij ook wil) vind ik zelf ook al jaren een hele goede optie voor onze sport. Minder afstand verschillen en kans op vroege lossingen.